HiVisit The Hifi Studio Leiden: The Number One place to be

René van Es | 10 december 2021 | Fotografie Werner Ero

Even terug in de plaats waar ik 10 jaar heb gewoond, even terug in het Zuid-Hollandse mekka van de audio, want Leiden is met zijn rijke historie aan audio- en muziekwinkels een trekpleister voor veel muziekliefhebbers. Met een duidelijke regio functie in zowel het verleden als in het heden, is het logisch dat een winkel als The Hifi Studio een vaste plek heeft gevonden aan de Leidse Korevaarstraat, waar het bedrijf overigens niet is begonnen. Inmiddels is het daarbij de tweede generatie die de scepter zwaait, redenen genoeg om met Vincent van Nimwegen te gaan praten over het verleden, het heden en de toekomst van The Hifi Studio.

The Hifi Studio: prille begin

Het officiële begin van de voluit geheten The Hifi Studio Number One is in 1982 op het Gangetje in Leiden. Een druk punt, middenin de stad, met een geweldig uitzicht over de grachten in de richting van het stadhuis. Al jaren had vader Rick een muziek- en hifi-virus, kon dat door het leegkomen van het winkelpand omzetten in een echte speciaalzaak zoals er op dat moment geen enkele van was in de stad. Hij als student, met zijn vrouw Caecile, zij net klaar met haar opleiding aan het Rotterdamse Conservatorium.

Zonder een andere (al lang verdwenen) speciaalzaak uit die tijd te kort te doen, waren er veel winkels die alleen merken zoals Philips, JVC, Bose of B&O voerden. Veelal naast witgoed, verlichting, tv’s of grammofoonplaten. Luisteren kon daar alleen staande, starend naar ‘muren’ van opgestapelde luidsprekers.

Number One had vanaf dag één op meerdere etages drie luisterkamers waar je kon zitten, waar je toen al persoonlijke aandacht kreeg, en werkte met merken die men in Leiden nog niet kende. Zoals Denon, Canton, Accuphase, Magnepan, Harman Kardon plus de Nederlandse luidsprekermerken Audiolab en Translator. De klanten kwamen van heinde en ver, moesten helaas daardoor steeds langer wachten om op deze, voor die tijd nieuwe manier van werken, geholpen te worden.

Ook kwamen er veel muziekliefhebbers uit de Haagse regio en dat deed Rick besluiten om in de jaren ‘90 eveneens een zeer succesvolle, prijswinnende winkel op het statige Noordeinde te beginnen. Gelegen schuin tegenover het Paleis in Den Haag. Rick draaide de winkel daar en Caecile ‘deed’ Leiden. Het personeelsbestand was toen al aangegroeid tot 10 man, inclusief de eigen technische dienst.

The Hifi Studio bleef jaren op die markante stek aan het Gangetje gevestigd, lang genoeg voor mij om er begin jaren ’90 een Cyrus One versterker te kopen. Ongeveer op de rand van mijn definitieve vertrek uit Leiden als woonplaats. De economie zat ondertussen mee in Leiden, de stad groeide en daarmee ook de beroemde zaterdagmarkt. Parkeren of laden/lossen werd steeds lastiger. In 2001 is vader Rick het zat, pakt zijn boeltje en verhuist naar de Korevaarstraat, bijna om de hoek van het Gangetje. De winkelruimte is een stuk kleiner, maar werd strak ingericht en uiteraard voorzien van een fijne luisterkamer. Het past ook goed bij de wens van zijn vrouw om met drie opgroeiende kinderen niet meer fulltime te hoeven werken. De vestiging in Den Haag werd tenslotte al enkele jaren daarvoor gesloten. Waardoor Rick weer heerlijk zelf met zijn vak en zijn klanten bezig kon zijn, in plaats van het bedrijf als geheel te runnen.

In 2016 wordt het naastgelegen, grotere deel van het markante gebouw van de voormalige Leidse koffiebranderij ‘Het Klaverblad’ bij de winkel getrokken en vindt er een totale verbouwing plaats. Daarmee is de winkel ineens driemaal zo groot, krijgt de zaak drie afgesloten luisterruimtes en een aantrekkelijke winkelpui. Een naar voren verplaatste pui die mede-ondernemers in de Korevaarstraat zeer op prijs stellen, vanwege de aantrekkingskracht voor klanten, toeristen en de passanten.

Het is het echtpaar Van Nimwegen dat jarenlang de drijvende kracht vormt achter The Hifi Studio. Met als trouwe werknemer Erik. Zoon Vincent wordt gepokt en gemazeld, erft het virus van vader en moeder en is nu de eigenaar. Van Nimwegen sr. komt nog met regelmaat langs, is een ambassadeur voor de winkel met zijn verhalen en anekdotes. Tegelijk met de liefde voor mooie audio en voor muziek is aan Vincent ook overgedragen de passie om klanten blij te maken met een systeem of een verbetering. Blij te maken omdat ze van muziek kunnen genieten. Vanaf een kwalitatief goed, doch zeer betaalbaar systeem, tot aan een high end installatie of het aanpakken van een compleet project.

Vincent, Erik en sinds kort ook Bart houden van de nieuwe stijl waarin de winkel is ingericht. Geen insteekwanden, geen standaard tapijtje, de winkel straalt huiselijkheid uit. Zorgt voor een welkom waarin ook echtparen zich thuis voelen en niet alleen de audiofiel. Dat Leiden dicht bij de kust ligt trekt toeristen aan, daaronder ook buitenlandse dealers die een kijkje komen nemen, wat weer leidt tot onderlinge vriendschap van de Leidenaren met die dealers. De wereld wordt kleiner en kleiner merken ze in Leiden, waren het vroeger bijna altijd klanten uit de regio, The Hifi Studio levert van Norg tot in Terneuzen, van Katwijk tot aan Nijmegen. Deze groeimarkt zorgt voor een vacature, Vincent is naarstig op zoek naar nog iemand die past in het team.

De ruime keuze 

Het assortiment van The Hifi Studio is met zorg gekozen. U zult er tevergeefs zoeken naar eendagsvliegen. Vanaf het ontstaan van het bedrijf wordt gekeken naar kwaliteit, naar duurzaamheid, naar betrouwbaarheid van fabrikant en importeur en het kunnen leveren van service plus nazorg. Wie rondkijkt in de winkel zal dat beamen, bekende namen, niet altijd te vinden op elke straathoek, vullen de schappen en de luisterruimtes. Ik noemde het al eerder, drie luisterruimtes verdeeld over drie prijsklassen. Voor een eerlijk beeld van wat wordt aangeboden en het opstellen van bij elkaar passende apparaten. Het assortiment bevat platenspelers van Pro-Ject en EAT, met ingebouwde elementen of los leverbare Shelter types.

Vinyl is nog steeds een groeimarkt, vooral populair bij de jeugd, kost echter tijd en daar is de vierde man mede voor van belang. Transistor versterkers zijn er te vinden van Cyrus, Naim, Primare, Accuphase, Arcam en Yamaha. Voor buizenversterkers is een dealerschap aangegaan voor PrimaLuna. Luidsprekers van Dynaudio, Audio Physic, Magnepan, Monitor Audio, ATC, Martin Logan tot aan Kii. Voor Head-Fi koos Vincent voor Hifiman, Audeze, Grado en Meze, zodat vanaf 200 tot 3000 euro een hoofdtelefoon geboden kan worden. The Hifi Studio levert geen tv-toestellen, tenzij in een compleet project, wel Optoma beamers. Accessoires als netfilters, kabels en degelijke dragen namen van AudioQuest, IsoTek en Chord.

Wat nog niet is genoemd, is streaming audio. Dat verdient speciale aandacht, want The Hifi Studio is al jarenlang specialist voor streaming van muziek. Spelen vanaf een eigen NAS of via het aanbod van muziekdiensten. Er zijn denk ik weinig tot geen winkels die streamingmogelijkheden in huis hebben van zowel Naim als Aurender, Auralic, Lumin, Mytek en Moon. Naast de streamingopties in Arcam, Primare, Yamaha en Cyrus. Als servers worden Innuos apparaten ingezet, desnoods uitgebreid met van hetzelfde merk re-clockers voor USB en ethernet switches. Of Silent Angel Bonn c.q. English Electric switches, met eventueel een lineaire voeding. Netwerkkabels, netwerkadvisering, het inschakelen van derden voor het trekken van kabels, bij deze specialist loopt u niet snel tegen grenzen aan. Het uitleggen van de apps van de diverse merken of het gebruik van Roon als centrale besturingssoftware, hier is de specialist. Voor het gehele leveringspakket, specifiek zeker voor streamen van muziek is kennis van zaken erg belangrijk. Vincent merkt in dit verband nog op dat het verbazingwekkend is dat dealers voor systemen van 10.000 euro of nog veel meer een streamer adviseren van nog geen 600 euro van een bekend merk. Niet dat daar iets mis mee is, het kan echter zoveel beter en kan zoveel meer recht doen aan kostbare DAC’s, versterkers en luidsprekers. Vandaar ook de ruime keuze in streaming merken.

Een kleine vermelding mag ook niet ontbreken voor Cyrus Audio. Sinds jaar en dag is The Hifi Studio dealer van het merk. De goede contacten met het Engelse bedrijf zorgden ervoor dat The Hifi Studio importeur is geworden van het merk na het verdwijnen van de importeur voor de Nederlandse en Belgische markt. Het is een liefde overgedragen van vader op zoon voor het merk. Waarbij meerdere dealers in Nederland en België geleverd krijgen vanuit Leiden. Tegelijk stelt Vincent met nadruk vast dat Cyrus ook voor hen gewoon een mooi merk is, niet het huismerk. Met de klant wordt gezocht naar een systeem waarvan de klant gelukkig wordt, daar kan een Cyrus apparaat onderdeel van zijn, binnen het totale assortiment kan dat net zo goed Naim, Yamaha, Primare of één van de anderen worden. Wie rondloopt in de winkel ziet dat ook terug, voor alle aanwezige merken is geïnvesteerd in de breedte. Er staat niet één luidspreker van een merk, er staan vrijwel complete lijnen van de merken. Op alle gebied. Dat maakt het mogelijk binnen een merk verschillende types tegen elkaar af te zetten en zo te bepalen wie en wat het meeste biedt binnen een systeem of waar accenten komen te liggen. Van Dynaudio zult u een Emit luidspreker kunnen vinden, net als de grote Confidence. Audio Physic de gehele lijn. Cyrus alles wat het merk brengt. Zo kan ik nog even doorgaan.

Van kennismaking tot installatie 

Voor een demo maakt u liefst een afspraak. Eén van de drie luisterruimtes wordt vrijgehouden en bij binnenkomst is het gevraagde speelklaar opgesteld. Meestal naar aanleiding van een oriënterend gesprek waarin een voorkeur of richting is bepaald. De luxe luisterruimtes zijn akoestisch zo aangepast dat ze overeen komen met thuissituaties en niet zover zijn gedempt dat het luisteren gelijk gaat staan aan een situatie in een opnamestudio. Vandaar dat The Hifi Studio al meerdere malen is gebruikt als ruimte om apparatuur te reviewen voor media als HIFI.NL. Diverse journalisten, ook ik, maakten dankbaar gebruik van de gastvrijheid en de kennis van het team.

Na de selectie in de luisterruimte is een demo aan huis mogelijk. Bijzonder is de relatie tussen klant en medewerker. Indien het klikt tussen beiden zal één persoon het gehele traject begeleiden. Van voorselectie, naar luisteren, via het afhandelen van de aankoop tot aan de het afleveren of installeren thuis bij de klant. Altijd één vast aanspreekpunt die van de hoed en de rand weet. Hoe heerlijk is het om niet steeds alles uit te hoeven leggen, een verkoper te treffen die weet wat u in huis al heeft staan en waar uw voorkeuren liggen. Het voorkomt ook het samenrapen van ‘best buys’, wat zeker geen garantie is voor een goede weergave. Het samenstellen van een compleet systeem vereist vakkennis en kennis van apparatuur. Anders is er nooit een 100 procent optimaal resultaat uit te halen. Te vaak is de juiste advisering ver te zoeken, omdat de verkoper de kennis ontbeert. Investeren in kennis is een vast onderdeel van de filosofie van Vincent.

The Hifi Studio voert voor de klanten complete projecten uit. Daarbij moet u denken aan het inrichten van een dedicated luisterruimte of een huisbioscoop bij de klant, tot aan het multiroom van audio installaties voorzien van villa’s. The Hifi Studio stelt zich op als “ontzorgend bedrijf”. Overleg met architect in een vroeg stadium wordt uitgewerkt in bouwtekeningen. De klant wordt geadviseerd over het audio/videoplan, de bijbehorende automatisering en de realisatie. Waar nodig worden derden ingeschakeld onder regie van The Hifi Studio, het Leidse bedrijf trekt zelf geen kabels en legt zelf geen stroomvoorziening aan, heeft wel de expertise om dergelijke verbouwingstrajecten uit te laten voeren.

Van appartement tot villa, het is allemaal al vaak langsgekomen. Wifi dekkend aanleggen, netwerken die daadwerkelijk werken, met de inzet van Luxul apparatuur wordt het uitgevoerd.

Aantrekkingskracht 

Vader Rick heeft 15 jaar lang met zijn mede winkeliers gevochten voor behoorlijke parkeerruimte in Leiden. Het resultaat is een ruime en grote parkeergarage onder de Garenmarkt, op letterlijk een steenworp afstand van The Hifi Studio. Terwijl laden en lossen voor de deur nog steeds is toegestaan. Het nodigt uit om Leiden te bezoeken, de winkel te bezoeken en daarna of daarvoor te genieten van de kunst of de cultuur van de Sleutelstad, of om in één van de vele etablissementen iets te nuttigen.

The Hifi Studio vormt aan de rand van het centrum een prima uitvalsbasis. Veel bezoek is er immer bij de shows die de speciaalzaak om de twee jaar organiseert in het Holiday Inn Hotel. Daar heeft om bekende redenen even de klad in gezeten, maar nu het 40-jarig bestaan nadert van de winkel is Vincent vastbesloten opnieuw een show te geven in samenwerking met zijn leveranciers. En dat jaarlijks te blijven herhalen. Shows waar niet altijd de bekende merken tentoongesteld worden, maar een verlengstuk van de winkel vormen, om de klant die zich breed wil oriënteren veel te kunnen laten horen.

Met zijn 33 jaar behoort Vincent van Nimwegen tot een jonge generatie audio dealers. Dat geeft hem inzicht in de wensen van de jeugd op gebied van Head-Fi, houdt hem scherp dat ook voor jongeren en jonge gezinnen een totaaloplossing beschikbaar moet zijn voor het kunnen genieten van muziek. Een betaalbare oplossing uiteraard. Zoals een Cyrus One versterker met Monitor Audio luidsprekers waar je de vingers bij aflikt voor rond de 1.500 euro in totaal. Vader Rick en moeder Caecile hebben de liefde voor muziek en de audio met de paplepel ingegoten bij Vincent en dat draagt bij aan zijn vakkennis, groter dan menigeen zal vermoeden gezien zijn leeftijd. Het is letterlijk waar je mee opgroeit word je mee besmet. Erik is de wat oudere, vaste rots in de branding en Bart vertegenwoordigt de jeugd. Samen vormen zij een hecht team in het Leidse.

Tot slot nog even iets over de naam. Is dat officieel “The Hifi Studio Number One”, de roepnaam van de zaak is tegenwoordig afgekort tot “The Hifi Studio”. De afkorting dekt de lading voldoende. Zelfde bedrijf, zelfde mensen, zelfde service. Ze blijven in Leiden het Number One bedrijf voor serieuze audio in elke prijsklasse.

The Hifi Studio | Korevaarstraat 2-E-F, Leiden | www.thehifistudio.com


EDITORS' CHOICE