REVIEW

Review Gare du Nord - In Search Of Excellounge (lp)

Eric de Boer | 01 december 2021

Gare du Nord is sinds het begin van deze eeuw een Nederlands kwaliteitsproduct, dat de clubs wereldwijd bereikt heeft. Sinds het debuut van oprichtersduo Barend Fransen en Ferdi Lancee is de band in wisselende bezettingen de hele wereld over geweest en nog steeds brandt de vlam van Gare du Nord flink in de clubscene. Nu, ter ere van het 20-jarige bestaan van het debuut, brengt Gare du Nord In Search Of Excellounge opnieuw uit, in een bijzondere samenwerking en voor het eerst op vinyl.

Een bijzondere samenloop van omstandigheden zorgde ervoor dat de persing HIFI.NL langs twee verschillende wegen bereikte. Een bezoek aan McIntosh-, Sonus faber- en Sumiko importeur Fine Sounds leidde al tot een eerste luisterbeurt van de proefpersing in de showroom aldaar, terwijl mijn eigen contact met Music on Vinyl en Barend Fransen over deze lp al heel lang geleden tot een beloofde review hadden geleid. Daar ben jij, lezer van HIFI.NL, dus extra mee verwend, zullen we maar zeggen.

Zoals mijn collega’s van de redactie al in het aparte artikel over deze release vermeldden, is de eerste versie op vinyl van het Gare du Nord debuutalbum In Search Of Excellounge tot stand gekomen door een samenwerking tussen Barend Fransen en bovengenoemde importeur. Fransen, zelf ook liefhebber van goede weergave, koos voor Fine Sounds als partner en zo kwam het dat de luistertesten naar de voor vinyl geremasterde versie van het album uit 2001 werden beoordeeld met McIntosh versterking, Sonus faber luidsprekers en een Sumiko element.

Die mastering is overigens afkomstig uit de kundige handen van Sander van der Heide (Wisseloord Studio’s), die in 2001 ook al verantwoordelijk was voor de mix.

Voor deze heruitgave, die enkel op Haarlems helder/ turquoise vinyl verschijnt, maakte Sander gebruik van de originele masters, met als doel om het uiteindelijke resultaat zo optimaal en dynamisch mogelijk aan de groeven van het geliefde analoge medium vinyl toe te kunnen vertrouwen. Het door Music on Vinyl kleurrijk geperste resultaat draait bij uw recensent van dienst dus al enkele dagen rondjes op het draaiplateau van zijn Italiaanse platenspeler, dat toevallig is voorzien van een Sumiko Starling element.

In Search Of Excellounge zal menig lezer niet onbekend zijn. Je moet haast wel onder een steen hebben geleefd als je tracks als Pablo’s Blues (met de stem van blueslegende Robert Johnson erin verwerkt), Disco-Tèk (Boogie All Night Long) of de albumopener How Was It For You nog nooit hebt gehoord in een bar/club, tijdens een film (Ghost Rider) of serie (Six Feet Under) of gewoon thuis. Ook nu, twintig jaar na de originele release van het album dat eigenlijk nooit als album bedoeld was door Barend ‘Inca’ Fransen en Ferdi ‘Doc’ Lancee, is In Search Of Excellounge nog steeds een hele fijne mix van lounge, urban en acid jazz, traditionele delta blues en een flinke scheut Latijns-Amerikaanse invloeden.

De turquoise lp herbergt een verfijnde, prachtig dynamische klank die het overigens al niet slecht geproduceerde digitale zilverkleurige schijfje uit 2001 meer dan prima evenaart. Het zijn vooral verfijningen die je als luisteraar naar de analoge versie van In Search Of Excellounge opvallen: zo klinken de effecten en samples in bijvoorbeeld de openingstrack vanaf vinyl in mijn referentieset luchtiger, meer rondom de luidsprekers gepositioneerd dan direct ervoor. Verfijnde dynamische elementen, instrumentatie en ruimtelijkheid mochten profiteren van de remaster door Sander, wat het luisteren naar de vinylversie van dit album nog nét wat prettiger maakt. Toegegeven, de techniek heeft in 20 jaar ook niet stilgestaan, wat hieraan ongetwijfeld heeft bijgedragen. Het 'verhuizen' van de track Tune Up in de tracklist stoort overigens ook geheel niet.

De eerste versie van Gare du Nords In Search Of Excellounge op vinyl blijkt een prachtig resultaat te zijn van een unieke, geheel Nederlandse samenwerking van mensen en bedrijven die muziek en goede weergave hoog in het vaandel hebben staan. En dat juichen we bij HIFI.NL natuurlijk altijd toe. Gare du Nord en Music on Vinyl blijken overigens ook al jaren een succesvolle harmonie te kennen. Zet de plaat op, sluit je ogen en waan jezelf in warmere oorden en minder woelige tijden. Zeker met het gure herfstweer en andere onzekerheden van de laatste periode is deze release een warme, welkome aanvulling op ons bestaan. Of, zoals mijn collega’s al schreven, nu is het leven compleet. Al is het maar voor even.

Muziek: 8.9
Klank: 9.0
Kwaliteit persing: 9.4
Label: Music on Vinyl
Speelduur: 42:31 minuten
Website: garedunord.eu


EDITORS' CHOICE