ARTIKEL

Unieke Vinyl Remaster: Excellounge Gare du Nord

Het Nederlandse Gare du Nord is onlangs een unieke samenwerking aangegaan met Fine Sounds Benelux voor de creatie van de vinylversie van haar (In Search Of) Excellounge debuut album uit 2001. Ondanks dat Gare du Nord al verschillende vinylalbums heeft voortgebracht, heeft dit bij het debuutalbum twee decennia op zich laten wachten. HIFI.NL ontvangt een exclusieve uitnodiging van Fine Sounds Benelux om alvast een kantje of twee van de eerste proefpersing te beluisteren. De 'echte' release is vrijdag 26 november.

Er zijn meerdere factoren die de totstandkoming van deze jubileum productie uniek maken. De producties van Gare du Nord zijn allen eerst op cd en pas later op vinyl uitgebracht. Voor de vinylversies wordt gebruik gemaakt van de originele mix, maar deze wordt zodanig voor vinyl geremasterd dat de authentieke klank en de hoge dynamiek van de master behouden blijven. Ondanks dat de band al meerdere vinylalbums heeft uitgebracht, heeft de band nog niet eerder een vinylversie van het belangrijke debuutalbum uitgebracht. Je leest er in dit artikel meer over, en ondertussen ging ook Eric de Boer thuis met de plaat aan de slag voor een recensie.

Om de huiskamerbeleving van deze vinylproductie naar studioniveau te tillen, heeft Gare du Nord de samenwerking gezocht met Rob Hullekes van Fine Sounds Benelux. Gare du Nord en Rob hebben samen met mastering engineer Sander van der Heide van Wisseloord Studio’s bedacht dat de luisteraar de studiobeleving ook thuis kan ervaren wanneer er tijdens het masteringproces gebruik wordt gemaakt van de elektronica van McIntosh, luidsprekers van Sonus faber en een platenspelerelement van Sumiko. Wanneer de muziekliefhebber het album vervolgens in dezelfde configuratie thuis afspeelt, wordt thuis een optimale muziekbeleving ervaren.

Een nieuwe naam, een vertrouwd gezicht

Nadat we de rit vanuit het oosten van het land naar Geldermalsen hebben afgelegd, beseffen we dat dit de eerste maal is dat de redactie van HIFI.NL een bezoek brengt aan de nieuwe locatie van Fine Sounds Benelux, importeur en distributeur van de merken McIntosh, Sonus faber en Sumiko in de Benelux. Deze merken werden eerder al door Hullekes bij Savor Audio gevoerd. Nadat we het pand (op een steenworp afstand van Savor Audio) betreden, maken we kennis met een hecht en betrokken team. 

Er staan al meerdere McIntosh en Sonus faber combinaties opgesteld. Een van de sets is voorzien van een prachtige McIntosh draaitafel met een hoogwaardig Sumiko element. Rob Hullekes, nu directeur van Fine Sounds Benelux, vertelt ons dat deze draaitafel met het geïnstalleerde element net terug is van een logeerpartij in de Wisseloord Studio’s. Hier heeft deze exacte platenspeler een belangrijke rol vervuld tijdens het remastering-proces van het Excellounge jubileumalbum. Naast deze draaitafel is ook gebruik gemaakt van een McIntosh versterker en een set vloerstaande hifi-luidsprekers van Sonus faber. We kunnen tijdens deze luistersessie in Geldermalsen heel goed verifiëren of bij gebruik van een McIntosh stereoversterker en Sonus faber luidsprekers door ons inderdaad een hogere geluidsbeleving wordt ervaren.

Eerste indrukken

Voor deze luistersessie heeft Fine Sounds Benelux gekozen voor een C8 buizen voorversterker en twee MC830 mono eindversterkers van McIntosh en deze sturen een set prachtige Sonus faber Lumina V luidsprekers aan.

De Lumina V is een bescheiden vloerstaande hifi-luidspreker uit het instapsegment. Ondanks dat deze luidsprekers tot de beter betaalbare modellen van de Italiaanse fabrikant behoren, hebben de luidsprekers toch een premium afwerkingsniveau. De zijpanelen van de luidsprekers zijn zorgvuldig met fijn leder afgewerkt en we hebben hierdoor de indruk dat deze Lumina luidsprekers significant hoger zijn gepositioneerd.

We vragen Rob hoe het kan dat deze speakers, in de wereld van nu, nog steeds zo concurrerend geprijsd kunnen zijn. Volgens Rob heeft dit voor een groot deel te maken met de beslissing van de luidsprekerfabrikant om ook de instapmodellen weer volledig in Italië te laten fabriceren en hierbij te vertrouwen op Italiaans vakmanschap. Het terughalen van de productie van de instapmodellen van China naar Italië is een belangrijke beslissing geweest die zich nu dubbel en dwars laat lonen.

Unieke beleving

We zijn verheugd te vernemen dat Gare du Nord voor deze vinylremaster de beste Nederlandse partijen heeft samengebracht. En uiteraard zijn we blij dat HIFI.NL is verkozen als officiële launch partner bij de introductie en het feit dat we deze in een zeer beperkte setting als een van de eerste buitenstaanders mogen beluisteren.

Wanneer Rob de eerste van drie proefpersingen op de draaitafel legt en het volume wat opschroeft ervaren we dit bekende album op een vrij unieke manier. Helaas hebben we het zilverkleurige origineel nog in de collectie thuis staan en een A-B vergelijk zit er vandaag niet in. We kunnen al wel horen dat deze remaster veel meer presence heeft dan het origineel uit 2001. Waar vele hedendaagse remasters vooral schel, vlak, vermoeiend en over-processed klinken waarmee het belevingsniveau voor de luisteraar veelal afneemt, biedt deze remaster juist een toename van de muziekbeleving.

We ervaren bij deze vinylremaster vooral meer warmte en aanwezigheid in de ruimte. Waar de artiest voorheen een loungy positie achter de luidsprekers in nam, staat de band nu na twintig jaar zeer vitaal voor de speakers opgesteld. Het album klinkt vol en muzikaal met een upbeat karakter. Mede door de heerlijke middagzon in Geldermalsen zijn we in onze beleving ergens in Frankrijk, Latijns Amerika, Spanje of Portugal. Zeker niet in Nederland. Net als tijdens onze eerste kennismaking met dit album in 2001 worden we hier direct blij van. Ook al ben je geen fan van dit Latin lounge genre, we kunnen het ons niet voorstellen dat je niet lekker met de voet zult meetappen op het lekkere ritme van de aanstekelijke en vooral rustgevende muziek.

Dreamteam

Nadat we een gesprek hebben aangeknoopt met Barend Fransen, grondlegger van deze urban-jazz band, vertelt hij ons dat het eigenlijk nooit de bedoeling is geweest om een muziekalbum uit te brengen. De muziek is destijds in een tijdsbestek van drie weken gerealiseerd en is uiteindelijk na veel aandringen van producenten toch uitgebracht als muziekalbum. Hierna volgen nog twee succesvolle studioalbums en wordt de officiële tourband gevormd. Vervolgens heeft Barend tot 2020 vrijwel continu met de band opgetreden. We vragen Barend waarom er is gekozen voor deze unieke wijze waarop de remaster tot stand is gekomen en hoe hij het eindresultaat zelf ervaart.

“Sander van der Heide was 20 jaar geleden degene die de mastering van de cd-versie van Excellounge voor zijn rekening had genomen. Logisch dus dat ik hem benaderde om de mixen van toen opnieuw te masteren voor vinyl met gebruikmaking van de volle dynamiek. Je wil toch dat de luisteraar in zijn eigen huiskamer de sound van vinyl hoort. Sterker nog, we willen dat de luisteraar de sound hoort zoals wij het in de studio bedoeld hebben. Voor het re-masteren geldt dan: meten is weten, zeker. Maar ook: luisteren is beleven. Dus wilden we een audioreferentie en vonden die bij McIntosh in combinatie met Sonus faber. De sound van een Sumiko cartridge past daar heel goed bij. Zó moest het volgens ons in de huiskamer klinken.”

Ook Rob Hullekes kijkt met een goed gevoel op deze eerste samenwerking terug.

“Wij zijn erg verheugd over de samenwerking met Gare Du Nord en Barend Fransen. Het idee erachter is eigenlijk heel simpel. Consumenten die geld over hebben om naar goede muziek te luisteren, hetzij live of met een goede audioset, is onze doelgroep. Goede muziek en een juiste set, zoals de combi McIntosh met Sonus faber en eventueel aangevuld met een mooi element van Sumiko, is hetgeen wat wij bij het publiek graag onder de aandacht willen brengen. Wij zijn hierbij op zoek naar een andere manier van marketing. De samenwerking met Barend en Gare Du Nord geeft ons dat en we proberen op deze manier een grotere groep te bereiken die onze merken en producten leren kennen en deze vervolgens gaan uitproberen.”

Eindoordeel

Het album Excellounge maakt al vele jaren deel uit van onze fysieke muziekverzameling. Na het beluisteren van deze proefpersing beseffen we ons dat dit tijdloze album ons na twee decennia nog steeds aanspreekt. Behalve het ondertussen overbekende Pablo’s Blues heeft dit album veel meer muzikale pareltjes waar we graag onder het genot van een glaasje rood, wit of rosé naar luisteren. Deze remaster laat ons herinneringen uit een (voor ons gevoel) heel ander leven weer herbeleven en laat ons de hedendaagse werkdruk, maatschappelijke frustraties en betutteling even vergeten.

We kunnen dan ook niet gelukkiger zijn met deze prachtige en kwalitatief goed geproduceerde vinyl remaster ter ere van het twintigjarige jubileum van het debuutalbum. We kunnen concluderen dat Gare du Nord, Fine Sounds Benelux en Sander van der Heide een prachtig eindresultaat hebben gerealiseerd. Een uniek album geproduceerd door een Nederlands dreamteam waar we de komende tijd hopelijk nog meer moois van mogen verwachten. Dit album is een absolute must voor alle liefhebbers van de muziek van Gare du Nord. Met deze gedachte nemen we een lekker slokje wit, sluiten we de ogen en luisteren het album helemaal uit. Ahora nuestra vida está completa.

Lees ook de review van Eric de Boer


EDITORS' CHOICE