Questyle CMA Fifteen: vlaggenschip DA-converter tevens voor- en hoofdtelefoonversterker

Questyle Audio Engineering heeft onlangs de M12 aangekondigd, een kleine draagbare DA-converter voor in je jaszak, maar het bedrijf heeft ook de CMA Fifteen gelanceerd. De CMA Fifteen is een vlaggenschip DA-converter en tevens hoofdtelefoonversterker. De CMA Fifteen heeft digitale en analoge ingangen en kan dus ook als voorversterker worden gebruikt. Volgens Questyle is de CMA Fifteen een apparaat van referentiekwaliteit.

Questyle CMA Fifteen: voor- en hoofdtelefoonversterker met analoge en digitale ingangen

De nieuwe CMA Fifteen van Questyle Audio is volgens de fabrikant niet alleen een hoogwaardig maar ook een multifunctioneel apparaat. Zo heft het apparaat niet alleen een de typische USB Type B-interface voor aansluiting op een pc of Mac met ondersteuning van USB Audio 2.0, maar ook een USB-C-interface die kan worden gebruikt voor een directe verbinding met smartphones en tablets via de OTG-audio-uitgang. De CMA Fidteen ondersteunt ook het afspelen van MQA. Verder zijn er ook de vertrouwde optische en coaxiale S/PDIF-interfaces gemonteerd.

Interessant is dat de nieuwe Questyle CMA Fifteen ook Bluetooth (inclusief LDAC) ondersteunt, zodat smartphones ook als draadloze bron gebruikt kunnen worden. In eerste instantie worden alleen de codecs SBC en AAC ondersteund, maar geen aptX of zelfs aptX HD, maar ook LDAC van Sony Corporation en staat dus een gegevensoverdrachtsnelheid van 990 kbs en signalen tot 24 bit/96 kHz toe.

Net als de kleine M12 van Questyle Audio is de CMA Fifteen voorzien van een techniek die Questyle Current Mode Amplification Technology noemt. Deze techniek viert zijn 15e verjaardag en is natuurlijk ook de focus van de signaalverwerking van de nieuwe Questyle CMA Fifteen, al gaat het hier nog een stap verder dan bij de veel kleinere M12.

In de nieuwe Questyle CMA Fifteen is volgens de fabrikant drie jaar ontwikkeling gestoken, waarbij de focus vooral lag op de selectie van de juiste DAC en de optimale integratie daarvan. Uiteindelijk viel de keuze voor de ESS ES9038PRO SABRE PRO Flagship 32 Bit HyperStream II 8 Channel Audio DAC van de ESS Technology Inc., die volgens Questyle Audio Engineering momenteel de beste in zijn soort is.

Questyle Audio Engineering vertrouwt echter traditioneel op Current Mode Amplification Technology, zoals hierboven vermeld, dus het is logisch om hetzelfde te doen met de DA-converter, als deze al de juiste voorwaarden biedt. Questyle gebruikt de ESS ES9038PRO in de stroommodus en koppelt hem aan vier stroommodusversterkers die in volledig symmetrische modus samenwerken om geen verliezen op systeemniveau en dus een bijna perfecte signaalverwerking te bereiken.

De DA-converter van de Questyle CMA Fifteen kan PCM-signalen verwerken tot 32-bits/768 kHz en DSD tot DSD512. Zoals eerder vermeld, heeft deze oplossing ook een MQA-kerndecoder, zodat deze ook dergelijke gecomprimeerde inhoud in de beste kwaliteit kan reproduceren.

Questyle CMA Fifteen: flexibele hoofdtelefoonversterker

Als hoofdtelefoonversterker biedt de nieuwe Questyle CMA Fifteen alle relevante aansluitmogelijkheden. Ongebalanceerde 6,3 mm stereo jack? Check. Symmetrische 4,4 mm Pentaconn? Check. Vierpins XLR? Jazeker. En het vermogen? Als richtlijn geeft de fabrikant 188 mWatt bij 300 Ohm impedantie of 1,5 Watt bij 32 Ohm voor de 6,3 mm jack. Voor de symmetrsiche aansluitingen is dat 765 mWatt bij 300 Ohm of 2 Watt bij 32 Ohm.

Questyle CMA Fifteen: voorversterker

Zoals eerder vermeld kan de nieuwe Questyle CMA Fifteen ook functioneren als voortrap. Naast een paar cinch-aansluitingen is ook een paar XLR-aansluitingen voor een symmetrische aansluiting op eindversterkers aanwezig. De gebruiker kan kiezen tussen een vast of variabel niveau voor het uitgangsignaal.

Volgens de fabrikant voldoet de behuizing van de CMA Fifteen aan de hoogste mechanische , elektrische en magnetische eisen. Zo presenteert de nieuwe Questyle CMA Fifteen zich volledig in de ontwerptraditie van het bedrijf, met een behuizing van aluminium (6063) met een wanddikte van 10 millimeter en de hoogste fabricagetolerantie. De behuizing rust op voetjes gemaakt door middel van CNC, die zijn voorzien van high-density rubber.

Bovenal is de voorkant versierd met talrijke status-LED's, die op elk moment informatie geven over de bedrijfsstatus en de resolutie van binnenkomende signalen. De bron wordt geselecteerd via een knop. Er zijn ook tuimelschakelaars voor een breed scala aan taken en natuurlijk een royaal bemeten volumeregeling.

De nieuwe Questyle CMA Fifteen meet 330 x 200 x 55 millimeter (B x H x D) en wordt uitsluitend in een zwarte uitvoering geleverd.

Questyle CMA Fifteen: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet hoeveel de Questyle CMA Fifteen officieel in de Benelux zal gaan kosten maar op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 2.500 euro.


EDITORS' CHOICE