NIEUWSCayin

Cayin RU6 R-2R: kleine R2R DAC tevens hoofdtelefoonversterker

Sinan Kökbugur | 25 november 2021 | Fotografie Fabrikant | Cayin

Audiobedrijf Cayin heeft de RU6 aangekondigd. een kleine R2R DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker die ongeveer net zo groot is als een aansteker of een pakje kauwgum. Er zijn wel meer van dit soort producten in een vergelijkbaar formaat maar Cayin tracht zich te onderscheiden door de 24-bit discrete R2R weerstandsladderschakeling in de RU6 die tot 384 kHz kan decoderen.

Cayin RU6 R-2R: R2R DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker

Net op tijd voor Black Friday heeft Cayin een vrij unieke dongle DAC onthuld die er heel anders uitziet dan de rest van de producten die momenteel beschikbaar zijn. De Cayin RU6 R-2R dongle DAC/hoofdtelefoonversterker heeft iets dat we nog niet eerder in deze categorie hebben gezien en dat is een intern ontwikkelde 24-bit discrete R2R weerstandsladderschakeling die tot 384 kHz kan decoderen.

De Cayin RU6 is niet de typische dongle DAC waarin een standaard SOC-ontwerp (systeem op een chip) is verwerkt. Cayin had eerder een R2R-versterkermodule geïntroduceerd voor de draagbare muziekspeler N6ii en het lijkt er dus op dat een deel van de technologie hier naar beneden druppelt. De 24-bit weerstandsladder is vergelijkbaar met wat werd gebruikt in de N6ii-module, maar een meer kosteneffectieve weerstand wordt gebruikt om de prijs in lijn te houden met de verwachtingen en het product betaalbaar te maken.

Hoe werkt de RU R-2R van Cayin? Cayin verklaart “het basisidee van de R2R ladder is een matched paar van twee weerstanden, de eerste is "R" en de andere is "2R", die tweemaal de waarde van R heeft. Om 24-bits decodering te bereiken, hebben we 48 weerstanden (23 x R en 25 x 2R) voor één kanaal. Voor een stereo 24Bit R-2R-decoder hebben we dus precies 96 weerstanden nodig.”

Cayin ontdekte dat het gebruik van de bron om het volume digitaal te regelen veel te veel ruis veroorzaakte, dus besloten ze een fysieke volumeregeling op de RU6 te gebruiken. Ze ontdekten ook dat er geen beschikbare volumeregeling was die aan hun behoeften voldeed; geen enkele kwam overeen met hun gewenste specificaties of operationele normen. Het enige logische was om hun eigen 99-staps dunne-filmweerstandarray te ontwerpen en te bouwen om de volumeregeling op de RU6 aan te kunnen. “De volumeregeling van de Resistor Array omvat het schakelen van relais en we moeten de output een kort moment dempen wanneer een relais inschakelt, anders zullen gebruikers een plopgeluid van het relais horen. Dit zal een kleine vertraging in de volumeaanpassing introduceren, een kleine prijs die moet worden betaald om het R2R weerstandsladdernetwerk in een dongle-DAC te implementeren,” aldus de persverklaring van Cayin.

Een functietoets aan de zijkant van de aluminium behuizing van de RU6 R-2R, dat overigens ook een 1-inch 128x64px OLED-scherm heeft, stelt RU6 R-2R in staat om in een van de twee modi te werken. De eerste is een oversampling-modus die alle inkomende streams upsampled naar 384kHz voor “verbeterd ophalen van details en frequentie-uitbreiding”. De tweede modus is een NOS-modus die de upsampling (en dus digitale filters) omzeilt voor “lage fasevervorming, lage jitter en een afwezigheid van ringingartefacten”.

De digitale en analoge circuits van de RU6 bevinden zich op aparte printplaten. De gebruiker heeft de beschikking over zowel een gebalanceerde uitgang (4,4 mm) als een ongebalanceerde jackplug uitgang (3,5 mm). De 3,5 mm single-ended socket (0,5 Ohm impedantie) levert 138mWatt in 32 Ohm en de gebalanceerde 4,4 mm Pentaconn-aansluiting levert 213 mWatt bij 32 Ohm. De Cayin RU6 R2R werkt samen met iOS, iPadOS, Android, Windows en de meeste DAP's via USB-C.

De aluminium behuizing meet 65 x 25 x 14 millimeter en weegt 28 gram.

Cayin RU6 R-2R: prijs en leveringsinformatie

Naar verluidt is de Cayin RU6 inmiddels in de verkoop gegaan, maar we hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen. Louter ter indicatie, op Engelstalige websites zagen wij een prijs van 250 dollar, maar een klant in de Benelux zal rekening moeten houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

MERK

EDITORS' CHOICE