NIEUWSHeco

Heco Bella Donna: compacte maar zware tweeweg monitorluidspreker

De Duitse luidsprekerbouwer Heco heeft de Bella Donna gelanceerd, een relatief compacte maar zware tweeweg monitorluidspreker. Volgens Heco kan de Bella Donna wedijveren met menig vloerstaand model. Optioneel kunnen passende stands worden meegeleverd.

Heco Bella Donna: tweeweg monitorluidspreker

Met de BellaDonna heeft Heco luidsprekers gecreëerd die volgens de fabrikant bij velen de vraag zullen oproepen: “waarom heb ik eigenlijk vloerstaande luidsprekers voor perfect geluidsgenot?” Heco wilde een kleine luidspreker bouwen. Elk onderdeel, elk structureel detail van de Bella Donna is helemaal opnieuw ontwikkeld. Uiteraard gebaseerd op de decennialange ervaring van de fabrikant en bewezen technologieën. Volgens zijn eigen verklaring is het resultaat de perfecte audiofiele high-end tweeweg luidspreker.

Heco geeft een gevoeligheid op van 91 dB (2,83 Volt / 1 meter). De Bella Donna heeft dus geen hele krachtige versterker nodig om tot zingen te komen.

Heco Bella Donna: woofer

De ingenieurs van Heco hebben de Bella Donna een woofer gegeven met een diameter van 200 millimeter. Dit resulteert in een membraanoppervlak van 225 cm2. De woofer moet zoveel mogelijk lucht verplaatsen, d.w.z. lage tonen genereren. Anderzijds moet de woofer van de Bella Donna ook stemmen en instrumenten met de grootste precisie weergeven. En precisie betekent snelheid. Dit doel wordt bereikt met een nieuw ontwikkeld membraan. Het is gemaakt van het beproefde en geteste kraftpapier van Heco, een materiaal met bijzonder lange vezels gemaakt van geselecteerd Scandinavisch zachthout. Samen met de woldraden die in het membraan worden gestoken, ontstaat een vezelnetwerk dat deze membranen bijzonder stabiel maakt. Toch zijn ze licht en daardoor gemakkelijk in beweging te krijgen, een belangrijk onderdeel voor nauwkeurig geluid. Zoals bij alle Heco-chassis zijn ook de woofers van de Bella Donna gecontroleerd met behulp van Klippel-lasermeettechnologie. De eisencatalogus bestaat immers niet alleen uit de coördinatie door getrainde oren, maar ook uit gefundeerde meettechniek.

De demping van het chassis en de magnetische aandrijving zijn symmetrisch. Dit betekent dat de volledige spreekspoel van 32 millimeter, gemaakt van met koper gehard aluminiumdraad, identieke omstandigheden heeft, ongeacht of deze vanuit de nulpositie naar voren of naar achteren beweegt. Dit werd bereikt door een speciale aandrijfconstructie in het magneetgebied. Voor het oor betekent dit een ongeëvenaarde lage harmonische vervorming. De uitgebreide constructie omvat ook een speciale stofbeschermkap, genoemd POC, hetgeen staat voor Phase Optimization Cap. Deze faseoptimalisatie is belangrijk omdat de woofer ook verantwoordelijk is voor grote delen van het middengebied en dus de weergave van stemmen. Aan de andere kant moet het ook een diepe bas produceren. De Bella Donna speelt zelfverzekerd tot 28 Hz met zijn basreflexbehuizing.

Heco Bella Donna: tweeter

Ook de tweeter is technisch geoptimaliseerd. Het gebruiksbereik begint bij 2,6 kHz, wat eerder is dan bij de meeste andere tweeweg luidsprekers. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, is ook de tweeter volledig opnieuw ontwikkeld. De koepel gemaakt van een materiaal van zijdesamenstelling meet een weelderige 30 millimeter. Bovendien trilt ook de kraal die de koepel omgeeft. Dit brengt hem meer stralingsenergie en dynamiek, waardoor hij volgens de fabrikant duidelijk superieur is aan andere tweeters. Uiteraard wordt hier ook de beproefde Fluktus baffle gebruikt, waarvan het oppervlak zo is berekend dat over vrijwel het gehele frequentiebereik een optimale straling wordt bereikt.

Heco Bella Donna: behuizing

Ook op het gebied van exterieur pakt Heco het aantrekkelijk aan. Het begint met de kleuring. De zijdematte zilverlak met de naam “Iced Silver” is zowel subtiel als toch op zijn eigen manier zichtbaar. Aan de zijkanten contrasteren elementen van kersenhout. Op de bovenkant kondigt een gefreesde letter de naam Bella Donna aan. Het afgeschuinde front wordt niet alleen gebruikt voor de optiek, het zorgt ook voor bijzonder goede akoestische omstandigheden binnen.

De behuizing van de Bella Donna is niet alleen een waar genot om naar te kijken, maar biedt ook de beste technische voorwaarden. De afwijking van de eenvoudige kubus voorkomt het ontstaan van staande golven in de behuizing. Gerichte stutten maken het toch al massieve exterieur met de wanden, waarvan sommige 25 mm dik, nog beter bestand tegen trillingen. Dit uit zich ook in het gewicht van bijna 18 kilogram per luidspreker.

Heco Bella Donna: cross-over en optionele statieven

De cross-over voldoet volgens Heco aan de hoogste eisen. Geselecteerde componenten, waaronder uitsluitend hoogwaardige filmcondensatoren, zijn zodanig gecombineerd dat de signalen fase geoptimaliseerd bij de drivers aankomen. Als je het maximale uit de Bella Donna wilt halen met verschillende kabels of versterkers, dan kan dat met plezier dankzij de massieve bi-wiring terminals.

In het hoogfrequente bereik biedt de extra aansluiting aan de achterkant ook de mogelijkheid om een overeenkomstige ruimteakoestiek te compenseren met een hoogfrequent niveau dat met 2 dB wordt verhoogd zonder dat er elektronische hulpmiddelen nodig zijn.

Optioneel kunnen passende statieven voor de Bella Donna worden geleverd. Vier massieve aluminium stutten brengen de Belladonna op oorhoogte. De voet weegt 15 kilogram en kan aan de luidspreker worden geschroefd. Dit garandeert niet alleen een veilige stand, maar ook een verdere verminderde gevoeligheid voor resonanties.

Heco Bella Donna: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de levering gaat starten en ook hebben wij nog geen prijsinformatie voor de Benelux gezien. Ter indicatie, op Duitstalige websites zagen wij een prijs van 5.000 per paar.


EDITORS' CHOICE