NIEUWSDynaudio

Dynaudio op iEar' 2021: Emit en Contour op Auralic Altair

Dynaudio Benelux is de vertegenwoordiger voor, je raadt het al, het fraaie pakket van het Deense luidsprekermerk. Voor de genoemde landen is het tevens agent voor Auralic, zoals veel lezers ongetwijfeld weten. Het zijn dan ook precies weer die twee merken die we op zaterdag in de grote ruimte bij Dynaudio mochten verwachten.

Op de deur kunnen we al lezen wat er vandaag op het programma staat: de Dynaudio Emit 30 en Contour 30i, afgewisseld gedemonstreerd op de Auralic Altair G2.1. En dat treft, want van twee van de drie hebben we uitgebreide reviews (of eigenlijk drie van de drie, maar in het geval van de Emit is dat de 20). 

Dynaudio Emit

De Emit-lijn van Dynaudio weer in de zomer van dit jaar gelanceerd. Een productreeks in een zeer betaalbaar segment, maar wel met de kwaliteitsweergave die we van de Denen gewend zijn. De doelstelling was dan ook: een luidsprekerreeks ontwikkelen die zeer competitief is op vlak van die geluidskwaliteit, onder meer door leentjebuur te spelen bij de eigen duurdere modellen, en dat onder het motto ‘Hi-Fi starts with Emit’. Meetsessies in de immense Jupiter-kamer in Skanderborg konden daarbij uiteraard niet ontbreken.

Alle Emit luidsprekers gebruiken de Cerotar tweeter, die is gebaseerd op de formidabele Esotar Forty tweeter in Dynaudio’s Special Forty jubileumluidspreker. De speciaal ontwikkelde AirFlow magneet in de Cerotar tweeters is gemaakt van keramisch strontiumcarbonaat ferriet+, en de 28 millimeter spreekspoel is gewikkeld van aluminiumdraad – een typisch Dynaudio kenmerk dat ook te vinden is in de legendarische Esotar 3 tweeter.

We schuiven even aan bij Marc en Edwin om de Emit 30 zelf aan het werk te horen. Wil je wat duiding van de kwaliteiten van deze speaker via onze ervaringen met de kleinere broer, lees dan onze review van de Emit 20.

Dynaudio Contour & Auralic Altair

De Contour 30i is op zijn beurt is een forse maar slank ogende luidspreker, met een kleurrijk en dynamisch karakter dat muziek luisteren tot het feestje maakt dat het moet zijn. De ingenieurs en de gouden oren van Dynaudio hebben precies datgene veranderd dat nodig was om het geheel naar een hoger plan te tillen, maar daarbij hebben ze het originele karakter goed herkenbaar weten te houden. Onze review van Max lees je hier.

De demo's van de Emit en de Contour worden doorlopend afgewisseld vandaag. In beide gevallen is zoals gezegd de Altair G2.1 van Auralic de netwerkspeler van dienst. 

In direct vergelijk met zijn voorganger, de Altair G1 presteert de Auralic Altair G2.1 op alle vlakken beter. "Soevereiner, vloeiender, kleurrijker, dynamischer, krachtiger, ruimtelijker…pak het audiofiele verlanglijstje er maar bij en vink het maar af," zo schreef Max in zijn review. "De G2.1 kost ongeveer het dubbele van de Altair G1 en ik vind hem elke euro waard."

MERK

EDITORS' CHOICE