NIEUWSiFi

iFi Audio xDSD Gryphon: premium DAC en gebalanceerde hoofdtelefoonversterker

Sinan Kökbugur | 05 november 2021 | Fotografie Fabrikant | iFi

Het Britse iFi Audio heeft een nieuwe DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker uitgebracht genaamd xDSD Gryphon. De nieuwe xDSD Gryphon is naar eigen zeggen voor de serieuze muziekliefhebber en hoofdtelefoongebruiker die op zoek is naar een unieke combinatie van faciliteiten, prestaties en draagbaarheid. Het nieuwe apparaat combineert de functionaliteit en technologie van niet alleen de bestaande xDSD maar ook van de xCAN. Verder heeft de fabrikant de xDSD Gryphon over de hele linie verbeterd en opnieuw ontworpen om de meest volledig uitgeruste draagbare DAC/hoofdtelefoonversterker ter wereld te creëren.

iFi Audio xDSD Gryphon: een fantastisch beest van een DA-converter en hoofdtelefoonversterker

Draagbare DA-converters tevens hoofdtelefoonversterkers hebben de neiging om in het gedrang te komen omdat ze zich richten op een geweldige digitale OF een geweldige analoge sectie, maar niet op allebei. De xDSD Gryphon is volgens de Britse fabrikant iFi Audio anders. Net als zijn mythische naamgenoot is de xDSD Gryphon  twee beesten in één. “Van het Ultra-Res digitale podium met Burr-Brown MultiBit in de kern tot het PureWave analoge vermogensgedeelte dat 1.000 mW kan leveren, er is een serieuze koptelefoon nodig om de Gryphon te temmen,” aldus de wervende tekst van iFi Audio.

iFi Audio xDSD Gryphon: veel aansluitingen en functies

De xDSD Gryphon heeft aparte circuits voor bluetooth-connectiviteit, DA-conversie en analoge versterking waarbij elk circuit is geoptimaliseerd voor maximale prestaties. Slimme configuratie maakt de enorme verscheidenheid aan invoerapparaten mogelijk die op Gryphon kunnen worden aangesloten, terwijl de compacte vorm behouden blijft.

Aan de achterzijde zijn twee USB-C-poorten geplaatst: één ingang voor digitale audio, asynchroon afgehandeld en de andere voor opladen. USB-C- en Lightning OTG-kabels worden meegeleverd voor gebruik met moderne smartphones, tablets en computers, samen met een conventionele USB-A-kabel die op de meeste wandladers past.

Daarnaast bevindt zich de S/PDIF digitale ingang, die zowel optische als elektrische (3,5 mm) aansluitingen mogelijk maakt.

Analoge 3,5 mm en 4,4 mm Pentaconn aansluitingen zijn ook te vinden aan de achterzijde, voor respectievelijk single-ended en gebalanceerde verbindingen. Ze werken zowel als ingangen als uitgangen: ingangen wanneer xDSD Gryphon wordt gebruikt als een analoge hoofdtelefoonversterker, en uitgangen om het gebruik als DAC/voorversterker in een thuisaudiosysteem mogelijk te maken, met vaste en variabele uitgangsopties om aan te sluiten op een versterker en luidsprekers.

Aan de voorkant zijn een paar hoofdtelefoonuitgangen gemonteerd: een 3,5 mm-uitgang die profiteert van iFi's S-gebalanceerde circuits voor single-ended hoofdtelefoons en een volledig gebalanceerde 4,4 mm Pentaconn uitgang die profiteert van het gebalanceerde versterkerontwerp van de xDSD Gryphon.

iFi Audio xDSD Gryphon: bluetooth-connectiviteit

Met behulp van de nieuwste QCC 5100-serie bluetooth 5.1-chip als uitgangspunt, voor draadloze connectiviteit, is de xDSD Gryphon de nieuwste als het gaat om de nieuwste codecs zoals aptX Adaptief en aptX HD, LDAC en HWA/LHDC, reguliere aptX en aptX Low Latency, AAC en SBC.

Niet alleen dit, maar het bovenstaande loopt via het iFi digitale platform, waar elke sectie anders is. Dat is QC5100 voor ontvangst, Global Master Clock voor jitter en Burr-Brown voor DAC-conversie. Dit kostte meer moeite om te ontwerpen, maar het wierp volgens de ontwerpers zijn vruchten af, d.w.z. de draadloze implementatie van iFi geeft bekabeld eindelijk waar voor zijn geld. De xDSD Gryphon onthoudt tot zeven gekoppelde bluetooth-bronnen in zijn geheugen, waardoor het gemakkelijk is om van het ene bronapparaat naar het andere over te schakelen.

iFi Audio xDSD Gryphon: USB en S/PDIF

Op het gebied van bekabelde connectiviteit verwerkt de xDSD Gryphon alle formaten met behulp van een hybride Burr-Brown DAC-chipset. Alle moderne codecs en indelingen worden ondersteund. Via USB is dat PCM (768/705,6/384/352,8/192/176,4/96/88,2/48/44,1 kHz), DSD (512/256/128/64), DXD (768/705,6/384/352,8 kHz) en MQA.

Op S/PDIF is dat PCM (192/176,4/96/88,2/48/44,1 kHz) en DoP.

iFi Audio xDSD Gryphon: hoogwaardige hoofdtelefoonversteker

De xDSD Gryphon maakt gebruik van het eigen PureWave-versterkingscircuit dat 1.000 mWatt aan 32 Ohm kan leveren. De maximale uitgangsspanning is 6,7 Volt dus hoofdtelefoons met een hoge impedanie kunnen goed aangestuurd worden. Dit is genoeg om allerlei soorten koptelefoons aan te sturen. De 4,4 mm Pentaconn is het beste voor gebalanceerde weergave. De 3,5 mm S-Balanced haalt het meeste uit een single-ended hoofdtelefoon. Ook aan hooggevoelige in-ear hoofdtelefoons is gedacht: schakel eventueel aan de onderkant van het apparaat de optionele iEMatch in om het gesis te elimineren.

iFi Audio xDSD Gryphon: volume in (Cyber)Sync

Vanuit het oogpunt van geluidskwaliteit is iFi Audio al lang voorstander van analoge volumeregelingen boven digitale aanpassing, maar digitaal kan fijner afstemmen en gemak bieden. Met de volumeknop van xDSD Gryphon heeft iFi het beste van analoog en digitaal gecombineerd om superieur geluid en een betere gebruikerservaring te creëren.

CyberSync levert een softwaregestuurde volumeregeling die in het analoge domein werkt. Bij de meeste DAC's werkt de volumeregeling op het bronapparaat onafhankelijk van de volumeregeling op de DAC, hetgeen de geluidskwaliteit nadelig kan beïnvloeden. Het is vaak nodig om het digitale volume van het bronapparaat maximaal te benutten en alleen de volumeregeling van de DAC aan te passen om geen resolutie te verliezen.

CyberSync zorgt voor een perfecte volumesynchronisatie tussen de bron en de DAC. Het detecteert op welk besturingssysteem (OS) de DAC is aangesloten – iOS, Android, Windows, macOS of Linux – en geeft het besturingssysteem van de bron de opdracht om de softwarevolumeregeling te omzeilen. Of het volume nu wordt aangepast met de draaiknop van de xDSD Gryphon of op het bronapparaat, CyberSync zorgt ervoor dat de wijziging puur wordt uitgevoerd door de superieure analoge besturingschip van de Gryphon, terwijl de aanpassing ook wordt weergegeven op het scherm van het bronapparaat. Volumecurves verschillen tussen besturingssystemen en apps, maar CyberSync zorgt elke keer voor een perfecte synchronisatie tussen het bronapparaat en de DAC, aldus iFi Audio.

iFi Audio xDSD Gryphon: persoonlijke afstemming van het geluid

Gebruik de knop aan de voorkant van de xDSD Gryphon om het geluid naar wens aan te passen met iFi's beroemde audio-tweaks die volledig in het analoge domein werken in plaats van te knoeien met digitale signaalverwerking. iFi Audio biedt de volgende mogelijkheden: 

  • XSpace is ontworpen om het 'in-head-lokalisatie'-effect te compenseren dat kan optreden bij het gebruik van een hoofdtelefoon om naar muziek te luisteren die is gemixt met een paar luidsprekers, waardoor het geluidsbeeld van de hoofdtelefoon effectief wordt verbreed voor een ruimtelijkere en luidsprekerachtige luisterervaring.
  • XBass II herstelt de ontbrekende laagweergave van bepaalde hoofdtelefoons, of voegt juist wat midlaag toe aan opnames waarvan je zou willen dat ze meer slam hadden. Gebruik de schakelaar op de achterkant van xDSD Gryphon om de modi 'Bass' en/of 'Presence' te selecteren om je te concentreren op lage bas, middenbas of beide.
  • iEMatch is de gepatenteerde technologie die het vervelende gesis van een hooggevoelige hoofdtelefoon vermindert zonder het dynamisch bereik te verminderen. Zet hem aan vanaf de onderkant van Gryphon en geniet met de gebalanceerde 4,4 mm of single-ended 3,5 mm uitgang.

Er zijn ook drie op maat gemaakte digitale filters voor gebruik met digitale bronnen. Kies in het schermmenu tussen Bit-Perfect, Standard en GTO (Gibbs Transient Optimized) om je luisterervaring te verfijnen.

iFi Audio xDSD Gryphon: OLED-scherm

Het OLED-display en iFi's CyberDrive-besturingssysteem zorgen samen voor een hele nieuwe wereld van gebruikersplezier. Informatie zoals invoer, formaat, samplefrequentie, volumeniveau en batterijduur zijn af te lezen op het OLED-scherm dat op de bovenkant van de iFi Audio xDSD Gryphon: is geplaatst.

Even belangrijk is dat de SilentLine-technologie betekent dat het scherm geen ruis toevoegt aan het systeem. Desgewenst kan het zelfs worden uitgeschakeld.

iFi Audio xDSD Gryphon: ergonomische en degelijke behuizing

De xDSD Gryphon is compact genoeg om in een tas op te bergen. Hij heeft contouren voor een grijpbaar oppervlak en is gemaakt van een robuuste legering. De behuizing heeft een matte gunmetal-afwerking voor een onopvallende look die bestand is tegen vingerafdrukken in vergelijking met de originele xDSD.

De iFi Audio xDSD Gryphon weegt 215 gram en meet 123 x 75 x 19 millimeter. De accu zou voor circa acht uur muziekplezier moeten zorgen, maar deze tijd is afhankelijk van de belasting en het volumeniveau.

iFi Audio xDSD Gryphon: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe iFi Audio xDSD Gryphon is naar verwachting leverbaar vanaf de tweede helft van november. De adviesprijs is net geen 600 euro. Een beschermend tasje en de nodige kabeltjes worden meegeleverd.

MERK

EDITORS' CHOICE