NIEUWSMcIntosh

McIntosh MC3500 MkII: nostalgie van Woodstock met moderne techniek

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh heeft de MC3500 MkII aangekondigd, een mono eindversterker met buizen. De MC3500 MkII is volgens het bedrijf een gemoderniseerde versie van de originele MC3500 die tijdens het Woodstock festival meer dan vijftig jaar geleden is gebruikt. De nieuwe MC3500 MkII heeft weliswaar het DNA van zijn ruim vijftig jaar oude voorganger maar volgens de fabrikant is de nieuwe versterker technisch helemaal bij de tijd. Naar verwachting zal de levering in december gaan beginnen. Dat moeten we even aan Sinterklaas en de kerstman laten weten.

McIntosh MC3500 MkII: mono eindversterker met buizen

Vanwege de Unity Coupled Circuit uitgangstransformator kan de nieuwe eindversterker van het in de VS gevestigde McIntosh maximaal 350 Watt leveren aan zo ongeveer elke luidspreker ongeacht de impedantie. Het ingangscircuit is voorzien van drie buizen van het type 12AX7A en een buis van het type 12AT7. De eindversterking komt voor rekening van acht buizen van het type EL509S die zijn geselecteerd vanwege hun gelijkenis met de 6LQ6 die in de originele MC3500 was geplaatst. Alle buizen zijn geplaatst aan de achterkant van de versterker en zijn afgedekt met een afneembare roestvrijstalen kooi.

“Bij de viering of herdenking in 2019 van het Woodstock festival dat vijftig jaar eerder had plaatsgevonden, werd regelmatig in positieve zin stilgestaan bij het geluidssysteem dat McIntosh in 1969 had neergezet. Dit enthousiasme heeft aanstekelijk gewerkt en heeft ertoe geleid dat we onze ingenieurs hebben laten kijken naar het originele ontwerp van de MC3500. Na twee jaar onderzoek en ontwikkeling zijn we trots op het resultaat, t.w. de nieuwe MC3500 MkII die geïnspireerd door zijn illustere voorganger maar intussen ook is gemoderniseerd,” aldus Charlie Randall, bestuursvoorzitter van McIntosh.

De nieuwe MC3500 MkII is o.a. voorzien van wat de fabrikant noemt Power Guard Screen Grid Sensor (SGS) dat vroegtijdige uitval van buizen zou moeten voorkomen. Verder is er ook Sentry Monitor, een techniek die de versterker beveiligt door de uitgangsstroom te bewaken. De gebruiker heeft een gebalanceerde ingang (XLR) en een ongebalanceerde ingang (cinch) tot zijn beschikking en een zeer solide massieve luidsprekeraansluiting.

De MC3500 MkII heeft een retro-uiterlijk maar is ook modern. De U-vormige draagbeugels aan de voorzijde zijn typisch voor een (podium)versterker die vaak wordt verplaatst. Aan de achterkant zijn rubberblokken gemonteerd zodat de versterker eventueel even op de achterkant gezet kan worden. De frontplaat is van aluminium. De VU-meter is groter dan in het originele model en is nu centraal geplaatst. En helemaal in lijn met de huidige huisstijl van McIntosh heeft de nieuwe VU-meter een blauwe achtergrondverlichting.

McIntosh MC3500 MkII: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe MC3500 MkII van McIntosh kan naar verwachting vanaf december geleverd worden voor een adviesprijs van 18.900 euro per stuk. Voor stereoweergave zijn natuurlijk twee exemplaren nodig.

MERK

EDITORS' CHOICE