Review Bowers & Wilkins Zeppelin: The Blimp is Back!

SAMENVATTING

De nieuwste versie van de Zeppelin is zeker weer geslaagd te noemen. Klein puntje van kritiek ligt in de af fabriek aanwezige mogelijkheden om de Zeppelin in je thuisnetwerk op te nemen, maar los daarvan zijn de muzikale kwaliteiten ruimschoots aanwezig. De weergave is vol energie, definitie en textuur met een ruim frequentiebereik en brede soundstage ondanks het formaat. De Bowers & Wilkins Zeppelin is terug!

PLUSPUNTEN

  • Is en blijft een cool design
  • Past in vele interieurs
  • Krachtige en energieke weergave
  • Ruim frequentiebereik uit kleine behuizing
  • AirPlay 2
  • Bluetooth aptX Adaptive

MINPUNTEN

  • RJ45 poort alleen via USB-C converter (los te koop)

Onlangs introduceerde Bowers & Wilkins de nieuwste Zeppelin. Een productlijn die in 2007 het licht zag in de toen al iconische vormgeving. Toen kon je het een high end iPod dockingstation noemen. Anno 2021 is het een echte hi-res wifi speaker die via onder andere de eigen Bowers & Wilkins Music App kan worden voorzien van muziek. Er zit onderhuids behoorlijk wat techniek uit de passieve speakers van de Britten verstopt. En dat hoor je!

Bowers & Wilkins Zeppelin

De Zeppelin is een stereo speakersysteem in een zeer kenmerkende vorm van, jawel, een luchtschip. Dat zal je niet verbazen gezien de naam. De afwerking van de nieuwste Zeppelin is prachtig. Het design zal niet misstaan in zowel moderne als klassieke interieurs. De nieuwe Zeppelin is verkrijgbaar in twee kleuren, midnight grey en pearl grey. Ofwel antraciet en grijs. De Zeppelin staat op een mooie aluminium voet die voor een stevige plaatsing zorgt. Door middel van dimbare sfeerverlichting boven de voet kan de illusie worden gewekt alsof de Zeppelin zweeft. Erg leuk gedaan. De breedte komt op 65cm en hij weegt 6,5 kilo. Daarmee is het geen enorm gevaarte en kun je hem eigenlijk altijd wel een mooi plekje geven in je kamer.

De techniek die onderhuids schuil gaat mag er ook zijn. Omdat het een stereo speakersysteem is, zijn er twee tweeters en twee middentoners geplaatst. In het midden is een enkele bass unit geplaatst. Aan de achterzijde lijkt op productfoto’s een bassreflexpoort te zitten, maar daar zit de netentree en een USB-C poortje voor service doeleinden. Het frequentiebereik loopt van 35Hz tot 24kHz en dat is niet anders dan indrukwekkend te noemen. Helemaal als je dus weet dat er geen reflexpoort is die zorgt voor een verdere laagextensie.

De twee 25mm dubbele dome tweeters zijn rechtstreeks afkomstig van de 600 Series Anniversary speakerserie. Ze zijn volledig akoestisch ontkoppeld van de behuizing waardoor de andere drivers geen invloed hebben op de tweeters. De tweeters zijn in de uiterste punten van de Zeppelin gemonteerd voor een zo breed mogelijk afstraalgedrag.

De twee middentoners zijn 90mm grote Fixed Suspension Transducers, kortweg FST units. Een techniek die ook in de andere speakers van Bowers & Wilkins wordt toegepast. Zoals de middentoners in de 600, 700 en 800 series. Vroeger in het kenmerkende gele aramidevezel. Tegenwoordig gebruikmakend van het Continuum materiaal. Het is feitelijk een rolrandloze ophanging zodat er minder vervorming optreedt.

De bass unit is een 150mm grote subwoofer die een behoorlijk krachtig laag weet neer te zetten uit de krappe behuizing. De totale output van de versterkers bedraagt 240 Watt. De Zeppelin gaat serieus hard. En zonder enige vervorming kan ik alvast verklappen.

Mogelijkheden en bediening

Achterop de Zeppelin is een rijtje van kleine toetsen aanwezig om de basisbediening te kunnen doen. Denk aan het instellen van het volume bijvoorbeeld. De rest van de bediening doe je via de Bowers & Wilkins Music App op je Apple of Android toestel. Ben je Spotify gebruiker, dan kun je de Zeppelin ook bedienen middels Spotify Connect. Heb je een Apple device of PC met iTunes, dan kun je ook nog gebruik maken van AirPlay 2, zoals voor Apple Music. En ook bluetooth 5.0 connectiviteit is aanwezig. Ondersteunde bluetooth codecs zijn AptX Adaptive, SBC en AAC. De Zeppelin zelf maakt via wifi verbinding met je thuisnetwerk.

In de loop van 2022 komt een update beschikbaar die ervoor zorgt dat de Zeppelin met de Formation producten van Bowers & Wilkins kan samenwerken in een multiroom omgeving. Dat is nu dus nog niet het geval schijnbaar, al heb ik dat niet kunnen testen. Wel kun je via bijvoorbeeld AirPlay 2 spreken van multiroom ondersteuning en ben je ook niet beperkt tot een enkel merk.

Er is verder geen andere manier van bronnen aansluiten op dit moment. Dus geen analoge ingangen te vinden op de nieuwe Zeppelin. Wil je in de toekomst andere bronnen aansluiten, dan zul je de Bowers & Wilkins Formation Audio aan moeten schaffen, zoals bij de Formation speakers het geval is.

Via de Bowers & Wilkins Music App kun je luisteren naar muziek van diensten als Qobuz, Deezer en TIDAL en kun je luisteren naar internetradio en podcasts. Kortom, via de diverse bedieningsmogelijkheden zijn er miljoenen tracks te beluisteren tot maximaal 24-bits/96kHz kwaliteit. Dat is toch wel een stuk makkelijker dan bij de eerste Zeppelin en het gehannes met je iPod.

Zelfs als soundbar gebruiken

Je kunt de nieuwe Zeppelin, met een kleine omweg, ook als soundbar gebruiken. Op mijn Apple TV 4K had ik de Zeppelin gekoppeld middels AirPlay 2. Sindskort zit er functionaliteit in de Apple TV, die eventuele vertraging tussen audio en video kan corrigeren door je iPhone te gebruiken als microfoon. Deze eenmalige meting werkt erg goed en daardoor is er geen enkel lipsync probleem te bespeuren. En dan blijkt dat de Zeppelin dus ook zeer effectief als high-end compacte soundbar is in te zetten. Gratis tip!

Eerste installatie met B&W Music App

Als je nog geen apparaten hebt in de Formation serie moet je eerst de Bowers & Wilkins Music App downloaden en installeren. Eenmaal geïnstalleerd prik je het netsnoer van de Zeppelin in een vrij stopcontact en nadat de Zeppelin is opgestart, kun je beginnen in de app.

Je kiest voor het zoeken naar nieuwe producten en de Zeppelin wordt feilloos gevonden. Vervolgens nog even wat stappen doorlopen om de Zeppelin te koppelen aan een (2.4Ghz) wifi netwerk en de Zeppelin is klaar voor gebruik. In de app zelf kun je vervolgens nog diensten als TIDAL, Qobuz of Deezer koppelen en vervolgens kan het muzikale feestje beginnen.

In de instellingen van de app kun je nog de hoge en lage tonen instellen tot maximaal -6dB of + 6dB en kun je de LED aan of uit zetten of dimmen op een door jou gewenste sterkte. Voor de rest is het allemaal rechttoe rechtaan.

De Zeppelin snel en eenvoudig als bluetooth speaker gebruiken? Dat kan vrij simpel door de multifunctionele button achterop ingedrukt te houden tot ie blauw gaat knipperen. De rest wijst zichzelf.

Weer een echte Zeppelin

Waar de vorige Zeppelins altijd al in uitblonken was natuurlijk de weergavekwaliteit uit een krappe behuizing. Dat is met de nieuwe versie niet anders. Het geluid klinkt enorm goed gedefinieerd. Het stereobeeld is overigens ook zeer breed. Je hoort, op niet al te grote afstand, niet dat het geluid uit zo’n enkele compacte behuizing komt. De weergave is kamer vullend en de lage tonen zijn, afhankelijk van de plaatsing natuurlijk, erg strak en vol textuur. Ook bij weergave via bluetooth is de kwaliteit erg goed. Eigenlijk hoor ik nauwelijks verschil tussen muziek vanaf TIDAL via bluetooth vanaf mijn iPhone en muziek vanaf TIDAL via de app of via AirPlay.

Ik vind ook dat het niet alleen een echte Zeppelin is, maar ook een echte Bowers & Wilkins. De signatuur ligt heel erg in lijn met die van de recente 600 serie, met een mooi gedefinieerd middengebied, veel definitie in de hoge tonen en strakke bassen. En dat alles met een wat populaire, niet al te neutrale tuning. Deze Zeppelin zal zich prettig voelen bij heel veel verschillende muziekstijlen.

Stabiele verbinding

De verbinding zelf is stabiel en ik heb geen dropouts of haperingen ervaren tijdens de periode dat de Zeppelin hier in huis stond. Het bereik via bluetooth is ook meer dan voldoende. Toch heb ik als het over de netwerkverbinding gaat wel wat op te merken. Ten eerste vind ik het erg jammer dat alleen wifi over de 2.4Ghz band wordt ondersteund, welke intussen echt veel te druk is geworden. Hiervoor geeft Bowers & Wilkins zelf wel een goede uitleg. Zij geven aan dat de 5Ghz band niet wordt gebruikt voor de connectie met het internet omdat in de Formation producten die band is gereserveerd voor de R2R connectie, ofwel de connectie tussen de Formation producten onderling. Denk aan de Formation Duo. Ten tweede vind ik het, juist ook om die eerste reden, erg spijtig dat er niet is voorzien in een standaard aansluiting voor een netwerkkabel. Bekabeld is altijd stabieler is mijn ervaring. Gelukkig kan Bowers & Wilkins mij vermelden dat met een simpele USB-C naar RJ45 converter dat probleem ook is opgelost.

Conclusie

De nieuwste versie van de Zeppelin is zeker weer geslaagd te noemen. Puntje van kritiek ligt in de mogelijkheden om de Zeppelin in je thuisnetwerk op te nemen, maar los daarvan zijn de muzikale kwaliteiten ruimschoots aanwezig. De weergave is vol energie, definitie en textuur met een ruim frequentiebereik en brede soundstage ondanks het formaat. De Bowers & Wilkins Zeppelin is terug!

Bowers & Wilkins Zeppelin
799 euro | www.bowers-wilkins.com
Beoordeling 5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE