NIEUWSMcIntosh

Jerry Garcia's "Budman" McIntosh MC2300 versterker verkocht voor 378.000 dollar

Onlangs is een oude versterker op een veiling van Sotheby’s verkocht voor een bedrag van 378.000 dollar. Het ging om een MC2300 van het Amerikaanse McIntosh. Wat dit exemplaar bijzonder heeft gemaakt, is het feit dat hij is gebruikt door Jerry Garcia van rockband The Grateful Dead.

McIntosh MC2300 van Jerry Garcia

In oktober 2021 presenteerde Sotheby's “From the Vault: Property from The Grateful Dead and Friends”, een veiling met items afkomstig uit de collecties van Grateful Dead Productions en anderen die nauw betrokken zijn geweest bij de leden van The Grateful Dead. De veiling omvatte de verkoop van podiumapparatuur uit alle tijdperken van tournees van The Grateful Dead, inclusief overgebleven componenten van de legendarische Wall of Sound die werd aangedreven door versterkers van McIntosh.

Het topstuk van de veiling was Jerry Garcia's persoonlijke McIntosh MC2300, een versterker die onderdeel was van de Wall of Sound, liefkozend 'Budman' genoemd. Roadie “Big” Steve Parish zei: “Jerry speelde via Fender Twins en ze waren luid, maar iedereen wilde altijd luider zijn voor het grote optreden, vooral buitenshuis. Dan Healy bedacht hoe hij een lijn uit Jerry's gitaarversterker kon halen, eerst in een McIntosh 350 buizenversterker tijdens de vroege installatie van Wall of Sound. Toen de MC2300 eindversterker uitkwam, kochten we er 70 en stopten ze in het systeem, maar dit is degene die Jerry het leukst vond en hij heeft er jaren mee gespeeld. Het maakte dat Fender Twins echt enorm klonk en werd toen een deel van zijn kenmerkende toon. Op een gegeven moment heeft Ram Rod er een Budweiser Budman sticker opgeplakt en dat maakte de versterker direct herkenbaar als de versterker van Jerry.”

Sotheby's voegde toe: “Budman was essentieel voor Garcia's geluid en werd een icoon op zichzelf. De toewijding van The Grateful Dead om live te spelen met het best mogelijke geluid leidde ertoe dat ze audiofiele geluidsapparatuur gebruikten in plaats van commerciële geluidsapparatuur. De legendarische bouwkwaliteit en lage vervorming van McIntosh voldeed zowel aan de klankmatige eisen als de constructieve eisen die werden gesteld aan apparatuur die vaak wordt verplaatst.”

De Budman MC2300 werd op 14 oktober 2021 verkocht voor 378.000 euro. Het zal zeker een kostbaar bezit zijn voor een gelukkige fan van The Grateful Dead. Overigens, de veiling omvatte zeven andere exemplaren van de MC2300 die onderdeel zijn geweest van de Wall of Sound en deze exemplaren zijn afgehamerd op bedragen tussen 25.200 dollar en 94.500 dollar per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE