Dan D’Agostino Relentless Preamplifier: voorversterker die bestaat uit drie kasten

Het Amerikaanse audiobedrijf Dan D’Agostino heeft de Relentless Preampiflier uitgebracht, een non plus ultra voorversterker die bestaat uit drie kasten. Het linker- en rechterkanaal blijven op deze wijze maximaal van elkaar gescheiden. De koper kan kiezen tussen een zilverkleurige en zwarte uitvoering. En de prijs? Dit is de categorie “wie moet vragen naar de prijs, kan het niet betalen”.

Dan D’Agostino Relentless Preamplifier

De voorversterker in een hifiketen speelt een cruciale rol bij het afspelen van muziek, omdat dit het punt in de afspeelfase is waar het muzieksignaal bijzonder gevoelig is voor interferentie door ruis en vervorming. Het gebruik van drie afzonderlijke behuizingen in de constructie van de Relentless Preamplifier, d.w.z. een afzonderlijk audiochassis voor elk kanaal, gescheiden door een voedings- en bedieningsgedeelte, overwint deze uitdagingen en biedt ook andere voordelen.

Dan D’Agostino Relentless Preamplifier: voeding

De voeding die zich tussen de twee audiokanalen bevindt, heeft een uitgebreide elektrische en magnetische afscherming om uitgestraalde interferentie weg te houden van de kritische signaalcircuits. Interne netwerkconditioneringscircuits filteren RF-interferentie op de wisselstroomvoeding en compenseren ook voor asymmetrische stroomgolfvormen en gelijkstroom op het netwerk.

De voorversterkertrappen worden gevoed door twee ringkerntransformatoren van 150 VA, waarvan er één bedoeld is voor de analoge circuits en de andere voor de digitale en stuurcircuits. Deze transformatoren drijven een bruggelijkrichter van 8 Ampère en een afvlakcapaciteit van 26.400 microfarad aan. De twee bedieningselementen voor de analoge trappen zijn verkleinde versies van die gebruikt in de Relentless monoversterker. De afzonderlijke digitale regelaar is een monolithisch platform met thermische beveiliging en stroombegrenzing in het onwaarschijnlijke geval van een storing. Daarnaast heeft de Relentless Preamplifier volgens de ontwerpers bijna net zoveel voedingsmogelijkheden als veel eindversterkers.

Dan D’Agostino Relentless Preamplifier: ademruimte

De ingangstrap in elke mono-voorversterker is het resultaat van een ontwerpexperiment op een circuit dat D'Agostino nog nooit in een andere voorversterker heeft gebruikt. Als onderdeel van de ontwikkeling is er eerst een versie getest in de bestaande Momentum-voorversterker. De overweldigend positieve resultaten leidden direct tot de introductie van de Momentum HD voorversterker. Van daaruit werd uiteindelijk de meest volledige vorm van dat idee ontwikkeld, en de Relentless Preamplifier was onderweg.

De topologie van het audiocircuit begint met een nieuwe discrete differentiële FET-ingangstrap die een ingangsspanning van een uitzonderlijke 30 Volt kan leveren. Met een ingangsimpedantie van meer dan 1 MOhm is de voorkant van de Relentless Preamplifier immuun voor brongerelateerde elektrische problemen. Tijdens normaal gebruik kan de verwarming van de componenten leiden tot verslechtering van de prestaties en het geluid. Een speciaal voor de Relentless Preamplifier ontwikkelde schakeling zorgt voor een stabiele voorspanning, zodat temperatuurgerelateerde afwijkingen worden gecompenseerd en de prestaties ook bij langdurig luisteren behouden blijven.

De topologie van de Relentless Preamplifier heeft alleen symmetrische XLR-ingangen en onderdrukt common-mode ingangsruis over een ongewoon grote bandbreedte. De volledige signaalversterking vindt uitsluitend plaats als stroomversterking. Het circuit maakt gebruik van eigen stroomspiegels met meerdere uitgangen die bijna 30 keer meer lineair zijn dan andere ontwerpen. Ontworpen met vierlaagse printplaten voor een uitstekende signaalkwaliteit. Door het gebruik van vierlaagse printplaten worden vervormings- en propagatieniveaus drastisch verminderd in vergelijking met de gebruikelijke tweelaagse printplaten.

De analoge en digitale circuitelementen zijn van elkaar geïsoleerd, inclusief de grondvlakken. Waar nodig worden digitale stuursignalen optisch gekoppeld aan analoge schakelingen. De signaalschakelrelais zijn hermetisch afgesloten en gebruiken vergulde contacten voor maximale signaalintegriteit.

Een van de centrale circuitconcepten van D'Agostino is een signaalpad dat volledig complementair en symmetrisch is van ingang tot uitgang en een vlakke frequentierespons heeft tot 120 kHz zonder enige negatieve feedback. Het algehele resultaat is een muzikaal dicht en dynamisch rijk signaal dat beschikbaar is op de gebalanceerde uitgangen.

Dan D’Agostino Relentless Preamplifier: apart en toch verbonden

Waarschijnlijk het meest opvallende element van de Relentless Preamplifier is het paar volumeregelaars voor de twee audiochassis. Volumeregelaars worden vaak over het hoofd gezien zo niet actief geminimaliseerd in voorversterkerontwerpen. Dit is niet het geval bij de Relentless Preamplifier. Elke volumeregelaar bestaat uit 14 afzonderlijke metalen componenten, die zorgen voor een optimale respons en optimale regeling van de zeer lineaire halfgeleiderschakelaars en discrete precisieweerstanden in het volumecircuit. De bandbreedte en de transiënte respons van de Relentless Preamplifier worden niet beïnvloed door de volume-instelling. Als gevolg hiervan klinken hoge frequenties bijzonder zacht en uitgestrekt en komt muziek uit “diepzwarte” stilte, aldus de fabrikant.

Volume-instellingen worden weergegeven via de slanke, op een Zwitserse horloge geïnspireerde volumeregeling of kunnen numeriek worden weergegeven van 0 tot 99.

Dan D’Agostino Relentless Preamplifier: twee voorversterkers in één

De Relentless Preamplifier is een voorversterker voor twee bronnen en twee zones. Dit betekent dat de Relentless Preamplifier tegelijkertijd de schakeling en het volume van twee bronnen in twee aparte kamers of zones kan regelen. De luisterbronnen kunnen twee analoge bronnen zijn of, indien uitgerust met de optionele digitale streamingmodule, één digitale en één analoge bron. In een systeem met één zone regelt een van de twee volumeregelaars het volume in de hoofdruimte of in zone 1. Als gebruik in twee zones vereist is, regelt de bovenste volumeregelaar het volume in zone 1 en de onderste regelt het volume in zone 2.

Dan D’Agostino Relentless Preamplifier: voorversterkerstatus in de palm van je hand

De afstandsbediening van de Relentless Preamplifier is gemaakt van aluminium en koper en wordt gemakkelijk bediend via een touchpad. De bedieningsknoppen zijn tot een minimum beperkt, het grootste deel van de bediening vindt plaats via een tactiele touchpad. Bluetooth 5.0-technologie vergroot het bruikbare bereik van de afstandsbediening en elimineert de zichtlijnproblemen die gepaard gaan met traditionele infraroodontwerpen.

Nieuw bij de Relentless Preamplifier is de bidirectionele afstandsbedieningsfunctionaliteit. Alle instellingen die op de voorkant van de Relentless-voorversterker zijn gemaakt, worden weergegeven op het scherm van de afstandsbediening, inclusief invoer-, volume- en balansselecties.

Dan D’Agostino Relentless Preamplifier: integratiefuncties

De Relentless Preamplifier is in de eerste plaats gericht op het ultieme in stereoweergave, maar kan ook eenvoudig worden geïntegreerd in een thuisbioscoopsysteem. Ingang drie kan worden geconfigureerd voor theaterbypass. In deze modus wordt de volumeregeling van de Relentless Preamplifier omzeild en wordt de volumeregeling voor de hoofdluidsprekers nu geregeld door de aangesloten surround sound processor. RS-232 en 12 Volt triggers vergemakkelijken de integratie in moderne huisbesturingssystemen. Extra DC-stroomuitgangen voor toekomstige producten en twee programmeeraansluitingen bieden eenvoudige uitbreidings- en prestatie-opties voor de toekomst.

Dan D’Agostino Relentless Preamplifier: optionele digitale streamingmodule (DSM)

De Relentless Preamplifier is de eerste voorversterker van D'Agostino die een optionele DSM biedt. Deze digitale uitbreiding biedt connectiviteit voor oudere bronnen, USB-functionaliteit en eersteklas streamingfuncties. De DSM voegt SPDIF coaxiale, optische en USB-A-ingangen toe, evenals RJ-45- en Wi-Fi-netwerkingangen. 10/100/1000 Gigabit Ethernet wordt ondersteund voor latentievrije weergave van netwerkinhoud met hoge resolutie.

Op maat gemaakte apps voor iOS-apparaten maken eenvoudige bediening van muziekcollecties, streaming inhoud en apparaatbediening mogelijk. De geabonneerde streamingdiensten Tidal, Qobuz en Spotify zijn geïntegreerd in de app. MQA-decodering is standaard voor correct gecodeerde muziekbestanden. Daarnaast is Roon Music Management beschikbaar als alternatief muziekbeheerprogramma.

De DSM is volledig geïsoleerd van de analoge schakelingen en bevindt zich in de voeding/besturingsbehuizing. Het kernelement, waarvoor drie afzonderlijke kaarten nodig zijn, is een paar DAC's die in differentiële modus zijn geconfigureerd en die respectievelijk de positieve en negatieve signalen voor elk kanaal verwerken. Het is in staat om native PCM-signalen tot 32-bit / 384 KHz en DSD-signalen tot DSD256 (11,2 MHz) te decoderen en daarmee de hoogste resoluties van de huidige bronnen te verwerken. Het analoge gedeelte van een DA-converter, dat vaak weinig aandacht krijgt, heeft een aanzienlijke invloed op de uiteindelijke sonische uitvoering van digitale muziek. Interne gebalanceerde verbindingen leiden het uiteindelijke analoge signaal naar de aansluitvoeten en verder naar het individuele audiochassis.

De Relentless Preamplifier combineert innovatieve circuits, onderscheidende materialen en hoogwaardig vakmanschap in een verfijnde architectuur en is het perfecte middelpunt voor het ultieme muzieksysteem.

Dan D’Agostino Relentless Preamplifier: technische specificaties 

 • Frequentiebereik: 0,1 Hz tot 120 kHz, +/- 0,0 dB
 • S/R-verhouding: 105 dB, ongewogen / 100 dB, gewogen
 • Versterking: + 8 / + 14 dB selecteerbaar
 • Zilver of zwarte uitvoering, klantspecifieke uitvoeringen op aanvraag verkrijgbaar
 • Totale harmonische vervorming: kleiner dan 0,006 %, 20 Hz tot 20 kHz
 • Analoge ingangen: vijf paar gebalanceerd via XLR-connectoren
 • Uitgangen: tweepaar  gebalanceerd via XLR-aansluiting voor zone 1, één paar gebalanceerd via XLR voor zone 2
 • Afmetingen (totaal): 43,2 x 34,9 x 43,2 centimeter
 • Gewicht: 60 kilogram
 • Afmetingen (voorversterker) 43,2 x 9,9 x 43,2 centimeter
 • Afmetingen (voeding / basis) 43,2 x 9,9 x 43,2 centimeter
 • Digitale ingangen (met geïnstalleerde DAC-module): 1 USB type A, 1 optisch, 1 SPDIF, 1 coaxiaal, Ethernet RJ45, 1 WiFi
 • Besturingsinterface: RS-232

 

Dan D’Agostino Relentless Preamplifier: prijs en leveringsinformatie

De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE