NIEUWSAavik

Aavik U-180, U-280 en U-580: geïntegreerde versterkers met analoge en digitale ingangen

De Deense audiofabrikant Aavik Acoustics heeft een drietal nieuwe geïntegreerde versterkers gelanceerd. De nieuwe U-180, U-280 en U-580 zijn voorzien van analoge en digitale ingangen. De ontwerpers hebben de twee afzonderlijke borden zoals geplaatst in voorgangers vervangen door een enkel opnieuw ontworpen moederbord en op die wijze het kortst mogelijke signaalpad tussen versterker en DAC gecreëerd.

Aavik U-180, U-280 en U-580

De U-productlijn heeft dezelfde ontwerpfilosofie als de losse componenten van het Deense bedrijf  en is uitgerust met dezelfde geavanceerde elektronische componenten en gemaakt van dezelfde innovatieve materialen. Het vlaggenschip Aavik U-580 is gemakkelijk herkenbaar, niet in de laatste plaats vanwege de grote titanium beugel die in de bovenplaat is ingelegd en waarvan wordt gezegd dat deze de resonantie regelt. Ondertussen is het binnenste chassis gemaakt van massief koper. Deze premium serie is ook uitgerust met extra “Ansuz noise reduction control”.

Aavik Acoustics zegt dat deze nieuwe reeks componenten is ontworpen om enorme stroombronnen te garanderen met ultralage ruis. Ruisonderdrukking is de belangrijkste onderscheidende factor tussen de drie nieuwe modellen, aldus Aavik Acoustics in zijn persverklaring.

Uiteraard heeft het Deense high-end bedrijf ook een beroep gedaan op zijn gepatenteerde UMAC versterkertechnologie voor het nieuwe U trio. Deze technologie is naar eigen zeggen ontwikkeld om de tekortkomingen van reguliere schakelversterkers te verminderen en richt zich voornamelijk op twee gebieden van het ontwerp van gemoduleerde versterkers.

Ten eerste wordt de PWM-generatie (PMW: Pulse-Width Modulation) geproduceerd met sinusgolfmodulatie in plaats van de meer gebruikelijke driehoeksmodulatie, waarvan Aavik zegt dat “veel minder inductieve filtering aan de uitgang vereist is”. Volgens de fabrikant geeft de lagere inductie in de uitgang de versterkers een veel betere dempingsfactor en duidelijk betere luidsprekerregeling. Ten tweede maakt de geavanceerde dual-mixed-mode feedback dempingsfactoren mogelijk die kenmerkend zijn voor de allerbeste lineaire versterkers.

Alledrie versterkers zijn voorzien van analoge en digitale ingangen. Bovendien worden alleen digitale circuits met de beste hoogfrequente capaciteiten gebruikt in het ontwerp. Door gebruik te maken van in de tijd uitgelijnde, ultrakorte, vierlaagse PCB-sporen, streeft Aavik ernaar de natuurlijke geluidskwaliteit van het brede en complexe scala aan verschillende signalen te behouden. De DAC-circuits zijn ook voorzien van klokken met ultralage jitter. De gebruiker kan up-sampling ook in- of uitschakelen en kiezen tussen een langzame (zachte hoge frequentie roll-off) en een snelle (steile hoge frequentie roll-off) filter.

Aavik U-180, U-280 en U-580: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe versterkers hebben zijn vanaf heden verkrijgbaar voor de volgende adviesprijzen.

Aavik U-180:   9.000 euro
Aavik U-280: 15.000 euro
Aavik U-580: 30.000 euro

MERK

EDITORS' CHOICE