Unison Research Unico CD

René van Es | 23 december 2003 | Unison Research

Unison Research Unico CD
Klasse en stijl

Unison Research Unico CDHet is ongeveer een jaar geleden dat ik van Unison Research de Unico versterker in huis kreeg. Nu was het tijd cd speler uit dezelfde stal te beluisteren en wie weet komt over een jaar de tuner aan de beurt. Dat het zo lang duurde heeft een reden. De speler is bij dealers zo populair dat zij telkenmale de speler claimden en ik hem daarom slechts een paar dagen zou kunnen beluisteren. Omdat we dat als auteurs liever niet doen en graag minimaal twee weken over een apparaat de beschikking hebben, zijn we braaf in onze mand gebleven tot de gelegenheid daar was. Dat maakt ook niet zoveel uit, want Unison Research fabriceert een lijn die voor meerdere jaren is opgezet en nauwelijks aan mode trends onderhevig lijkt. Het is wederom een aangename reis langs Italiaanse audio wegen geworden.

Unico CD

Het uiterlijk springt natuurlijk het eerste in het oog. Net als bij de versterker is het front een dikke aluminium plaat die een specifieke grijze kleur heeft. Wie vaak de vingers van zijn chromen frontjes poetst zal deze afwerking een verademing vinden want er blijft geen afdruk achter. Centraal in het front is een LCD display gemaakt dat zacht groen oplicht. Mijn mening hierover is langzaam bijgesteld. Eerst vond ik het lelijk maar de display is zo handig en informatief dat ik die steeds meer ben gaan waarderen en uiteindelijk zelfs hogelijk op prijs stel. Uitermate functioneel en duidelijk afleesbaar. Zoals we op een Unison Research kunnen verwachten is er een echt houten plaatje te vinden op het front met het Unison logo. Vier kleine drukknopjes nemen de basis functies voor hun rekening: play, open, stop, skip, fast forward en fast backward. Resteert het oog voor de los leverbare afstandbediening en de cd lade. De achterzijde geeft ruimte aan cinch en XLR uitgangen, een cinch digitale uitgang en een cinch digitale ingang. Verder wat koelribben voor de voeding en een euroconnector voor 230 volt. De aan/uit schakelaar heb ik tevergeefs gezocht op de voorkant en op de achterkant. Heel ongebruikelijk trof ik die aan op de linkerzijkant, net achter het frontpaneel. Ik had de handleiding nodig om die schakelaar te vinden. De buitenafmetingen zijn standaard met 435 x 340 x 95 mm.

Unison Research Unico CDIn de cd speler zit gebruikelijke en ongebruikelijke techniek. Het loopwerk is een computer cd rom speler van Asus dat op rubbers is gemonteerd. De fabrikant claimt een paar voordelen voor het gebruik van een cd rom speler waaronder de betrouwbaarheid, het loopwerk is afgeschermd en het is een dedicated cd loopwerk en geen dvd combi. Meer onderdelen in het loopwerk zijn van metaal dan normaal en de laserlens is van glas en niet van plastic. Het enige minpunt aan het loopwerk is het laatje. Dat voelt goedkoop aan in deze prijscategorie. Maar het werkt probleemloos wat uiteindelijk het belangrijkste is.

Vanaf het loopwerk gaat een flatcable naar de digitale elektronica. Daar treffen we een Crystal upsampler type CS 8420 die het digitale signaal omzet naar 96 kHz / 24 bit. Die ook werkt als u de Unico CD als Dac toepast en de digitale ingang gebruikt, een onhandig geplaatste minuscule schakelaar op de achterzijde dient u dan om te zetten. Volgens de importeur is deze schakelaar expres zo geplaatst om hem niet per ongeluk om te zetten. De gehele digitale schakeling is opgezet met Crystal getuige de CS 8414 digitale interface die jitter reduceert en de CS 4392 d/a converters. Unico zou niet van Unison zijn als er geen buizen in de analoge schakeling zouden zitten. Intern twee Philips JAN 5814A buisjes (=ECC82 of 12AU7) die zo staan ingesteld dat een levensduur van meer dan 15.000 uur verwacht mag worden. De schakeling kent geen overall feedback en is echt gebalanceerd opgebouwd. Geen fake gebalanceerde schakeling voor Unison Research, waarbij gebruik gemaakt is van een paar opamps of een trafo. Dit is het echte werk. De voeding lijkt overbemeten met de centraal geplaatste transformator en het achterliggende circuit. De trafo neemt een behoorlijk deel van het totaalgewicht van de 11 kilo zware cd speler voor zijn rekening en werkt bromvrij, zowel mechanisch als elektrisch.

De Unico CD kost in deze uitvoering 1850 euro. Wie geen gebruik wil maken van upsampling kan 200 euro besparen en komt uit op 1650 euro. Een punt van aandacht is dat als u kiest voor een upsampler in de speler u ook aan de digitale uitgang een 24/96 signaal krijgt. Koppelt u zo’n speler aan een MiniDisc of DAT recorder die slechts 16/48 aankan, dan maakt u geen opnames. Een eventuele externe dac moet eveneens geschikt zijn voor 24/96. Wie van dergelijke apparatuur geen gebruik maakt is beter uit met de upsampler die de geluidskwaliteit naar een hoger niveau brengt. De niet meegeleverde universele afstandbediening komt op 60 euro. Deze in hout uitgevoerde, zeer duidelijk afleesbare remote control is voorbereid op toekomstige ontwikkelingen en heeft meer toetsen dan de huidige Unico cd speler kan begrijpen. Lastig is de programmering van de speler. Als ik mijn versterker harder zet en de Unico ontvangt dat signaal, dan springt de speler terug naar het begin van de track die speelt.

Het setje er omheen

Unison Research Unico CDDe Unico CD vindt een plaatsje op mijn audiomeubel en ik sluit hem aan met een Lapp netsnoer op een gescheiden geaarde groep. Als interconnect naar de voorversterker gebruik ik zowel in cinch als in XLR een Siltech SQ-88 Classic. Dat maakt vergelijken tussen cinch en XLR aantrekkelijk. Beide aansluitingen mogen tegelijk actief zijn en beïnvloeden elkaar niet. De versterking komt van Marsh Sound Design. De Marsh P2000b in combinatie met de A200s levert een van voor tot achter gebalanceerd systeem op. Als bekabeling is ook gekozen voor Siltech Classic tussen de voor en eindversterker en naar de luidsprekers. Luidsprekers zijn mijn JMLab Electra’s 926 met een SW900 subwoofer.

Heel even kan ik luisteren naar een set Micro Utopia BE tijdens de recensie periode met de Unico als cd speler.De overige componenten ter vergelijk zijn een Teac/Monarchy Audio/Assemblage/Apogee cd combinatie, een Garrard/Pro-ject/Benz Micro/Linn platenspeler en een Musical Fidelity tuner. De stroomvoorziening komt van een Kemp netfilter met Kemp, Siltech en Sign netsnoeren. Wie graag op de hoogte is van alle types en kabeltjes kan de opsomming vinden onder dit verhaal.






EDITORS' CHOICE