NIEUWSArcam

Arcam voegt AVR5 toe aan onderkant van portfolio van AV-receivers

Het Britse audiomerk Arcam heeft de AVR5 aangekondigd, een AV-receiver met wat Arcam noemt een instapprijs, maar de AVR5 is desalniettemin een zeer compleet apparaat. Arcam's instapmodel AVR5 decodeert twaalf kanalen van Dolby Atmos en DTS:X, is compatibel met Dolby Vision tot 4K en speelt ook goed met Apple AirPlay2, bluetooth aptX HD, Chromecast, MQA en Roon. De levering gaat tegen het einde van dit jaar beginnen.

Arcam AVR5

De AVR5 van Arcam verlaagt de instapprijs voor de AV-receivers van het Britse audiomerk zonder gierig te worden t.a.v. de geboden functies. De gebruiker heeft de  mogelijkheid om twaalf kanalen Dolby Atmos-audio native te decoderen (met upmixing van Dolby Surround), naast DTS-X (met upmixing van DTS:Neural:X).

Onder de motorkap van de AVR5 zijn twee ESS ES9026PRO DAC’s geplaatst, zoals ook in de duurdere AVR30. Verder zijn er zeven kanalen met klasse AB-versterking, die worden aangedreven door een op maat ontworpen lineaire voeding die in staat is om 1,5 kWatt aan totaal stroomverbruik te ondersteunen. Degenen die alle twaalf kanalen in een 7.1.4-opstelling nodig hebben, kunnen eenvoudig een afzonderlijke eindversterker toevoegen. Bij tweekanaals aandrijving levert de AVR5 80 Watt aan acht Ohm of 100 Watt aan vier Ohm. Als alle kanalen worden aangedreven kan de AVR5 60 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren.

De HDMI-poorten op de Arcam ARV5 ondersteunen 4K HDR-doorvoer, inclusief HDR10, HLG en Dolby Vision. Er is ook eARC-ondersteuning voor verliesvrije audio, hoewel HDMI 2.1-ondersteuning vereist dat de upgrade eind 2021 wordt aangeboden aan de rest van het HDA-assortiment. Arcam zegt echter dat niet alle kopers HDMI 2.1 nodig hebben en dit helpt de prijs van de AVR5 laag te houden.

De AVR5 heeft veel verbindingsopties, zoals Apple AirPlay 2, bluetooth aptX HD, Google Chromecast en Spotify Connect. Ondertussen maakt de bijgewerkte Harman MusicLife UPnP-app het ook mogelijk om de AVR5 te bedienen via Android- en iOS-apparaten, samen met toegang tot internetradio, muziekstreaming en podcasts. De ARV5 ondersteunt ook Roon waardoor abonnees door Qobuz, Tidal en netwerkbibliotheken kunnen bladeren via de swish-interface van het systeem en deze kunnen gebruiken voor audio in meerdere kamers. Ook krijgen degenen op het Masters-niveau van Tidal MQA-decodering door de AVR5.

Ten slotte, de AVR5 ondersteunt Dirac Live, het professionele kamercorrectiesysteem. Voor deze optionele extra moet je de Dirac-tuningtool voor Mac of pc downloaden en een licentie aanschaffen, maar AVR5-bezitters kunnen voor een beperkte tijd vijftig procent korting krijgen.

Nick Clarke, Senior Director, Global Engineering Luxury Audio over de AVR5: “Arcam begreep dat er een sterke behoefte was onder het bestaande aanbod. De AVR5 voldoet perfect aan deze behoefte door een uitgebreide en configureerbare functieset te bieden, samen met de legendarische geluidskwaliteit waar Arcam bekend om staat, waardoor de eindgebruiker of installateur een thuisbioscoop kan bouwen om trots op te zijn.”

Arcam AVR5: prijs en leveringsinformatie

De Arcam AVR5 zal tegen het einde van dit jaar leverbaar zijn voor een adviesprijs van net geen 2.200 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE