NIEUWSCH Precision

CH Precision lanceert D1.5 CD/SACD-speler

Het Zwitserse audiobedrijf CH Precision heeft de D1.5 CD/SACD-speler gelanceerd. De nieuwe hoogwaardige digitale schijfjesspeler zal begin november voor het eerst aan het publiek worden getoond op de Tokyo International Audio Show. Volgens CH Precision zijn digitale schijfjes ondanks de opkomst van streaming het beste medium om muziek mee af te spelen.

CH Precision D1.5 CD/SACD-speler

Het hart van elke schijfjesspeler is het loopwerk. Als dat niet deugt, laat de rest dan ook maar zitten, zo lijkt de ontwerpfilosofie van het in Zwitserland gevestigde CH Precision. Het bedrijf heeft zijn eigen loopwerk ontwikkeld voor de nieuwe D1.5 CD/SACD-speler. De kritische mechanische onderdelen van het gepatenteerde Mechanically Optimized Reading System (MORSe) worden volledig in eigen huis gemaakt. De zorgvuldig geselecteerde laserunit en motor zijn nauwkeurig gemonteerd op een massieve koperen slede die bijna een kilogram weegt. Deze hoge massa verlaagt de mechanische resonantiefrequentie van de module enkele ordes van grootte lager dan bij de meeste andere loopwerken, terwijl een ideaal tegengewicht wordt gegarandeerd tegen het koppel van de draaiende schijf.

De complete module is geïsoleerd van de rest van het chassis met behulp van vier alpha-gel isolatoren, die nauwkeurig zijn afgesteld om trillingen te filteren tot aan de AC-netfrequenties. Dit voorkomt naar eigen zeggen dat trillingen die worden gegenereerd door het draaien van de schijf gevoelige elektronische borden bereiken, evenals laagfrequente trillingen die afkomstig zijn van de voeding of het chassis en de nauwkeurige tracking van het lasermechanisme verstoren.

De schijfklem is gemaakt van lichtgewicht PEEK-polymeer en dit zorgt voor een optimale grip en stabiliteit. Het zorgt ook voor een slipvrije overdracht van de direct drive-motor naar de schijf.

Het chassis dat dit cruciale subsysteem is gemaakt van een stijve aluminium structuur van twee kilogram, direct gekoppeld aan de zware basis van de D1.5. Volgens de ontwerpers levert deze constructie een ideale mechanische aardingsreferentie voor de roterende onderdelen die, samen met het zelfontwikkelde bijgewerkte mechanische aardingssysteem, mechanische interferentie effectief elimineert.

Gebouwd rond het enorme MORse-loopwerk, is de D1.5 een configureerbare CD/SACD-speler of loopwerk. De klant kan kiezen voor het type uitgang en de wel of niet plaatsing van een DA-converter. Het digitale output board (CH-Link HD, S/PDIF, AES/EBU en TosLink) wordt standaard meegeleverd. De CH-Link HD-aansluiting maakt digitale uitvoer van high-definition materiaal mogelijk, inclusief DSD direct naar de C1 of I1 DAC's, direct naar de C1 DAC of I1 Integrated Amplifier.

Het is ook mogelijk om een paar speciale mono DAC-kaarten te plaatsen voorzien van het eigen PEtER spline-filteralgoritme, om een referentiespeler te creëren die in staat is om SACD, CD en MQA CD af te spelen. Met het optionele SYNC IO-kloksynchronisatiebord kan de D1.5-speler/-transporter worden gekoppeld aan een DAC-masterklok of de T1-referentieklok voor optimale prestaties. Ten slotte kunnen de prestaties van de D1.5 verder worden verbeterd met behulp van een externe X1-voeding van CH Precision.

Alle functies voor afspelen, output en gebruikersinterface zijn toegankelijk via de CH concentrische bediening op het voorpaneel, of op afstand, via de CH Control App. Het grote AMOLED-scherm kan in kleur worden geconfigureerd om verschillende bron-/uitvoerformaten weer te geven, terwijl de kleur zelf en de helderheid kunnen worden aangepast om een perfecte match te bieden met andere eenheden in het systeem. Deze flexibiliteit als het gaat om configuratie of toepassing, samen met het gebruiksgemak, maken de D1.5 niet alleen de hoogste prestatie, maar ook de meest aanpasbare, opwaardeerbare en toekomstbestendige oplossing voor het afspelen van optische schijven, aldus de Zwitserse fabrikant.

CH Precision D1.5 CD/SACD-speler: technische gegevens 

  • Frequentiebereik: DC – 20 kHz voor CD, DC – 50 kHz voor SACD
  • Analoge uitgangen op volledige schaal niveau: 4 Volt RMS gebalanceerd, 2 Volt RMS single-ended
  • Dynamisch bereik: groter dan 96 dB voor CD en groter dan 120 dB voor SACD
  • Signaal-ruisverhouding: groter dan 120 dB voor zowel CD als SACD
  • Totale harmonische vervorming + ruis: kleiner dan 0,002% voor cd, kleiner dan 0,0015% voor SACD
  • Afmetingen (B x D x H): 440 x 440 x 133 millimeter
  • Gewicht: 22 kilogram

 

CH Precision D1.5 CD/SACD-speler: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de levering van de CH Precision D1.5 CD/SACD-speler gaat beginnen. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE