NIEUWSQ Acoustics

Q Acoustics vult Concept-productlijn aan met Concept 30, Concept 50 en Concept 90

De Britse luidsprekerbouwer Q Acoustics heeft een drietal nieuwe modellen in zijn Concept-productlijn aangekondgd. De Concept 30 is een tweeweg monitormodel, de Concept 50 is een vloerstaander en de Concept 90 is een centermodel. Alledrie zijn verkrijgbaar in een zwarte, grijze en witte kleur. Naar verwachting komen de nieuwe modellen in de loop van november op de markt.

Q Acoustics Concept

De nieuwste toevoegingen aan de Concept-serie van het in Groot-Brottannië gevestigde Q Acoustics nemen ontwerpelementen en technologie over van de vlaggenschepen Concept 300 en 500, zoals de Gelcore-kast en Point-2-Point interne versteviging. Naast deze voor Q Acoustics typische techniek, hebben de nieuwe modellen een variatie op het 'isolatiebasis'-principe dat voor het eerst werd gezien op Concept 300, waarbij twee platen worden gescheiden door ophangende bollen die de kast effectief isoleert tegen interferentie van externe trillingen. Volgens de ontwerpers levert dit een strakker stereobeeld en tegelijkertijd meer diepte.

Hoge vloerstaande luidsprekers zijn gevoelig voor een interne drukopbouw die ongewenste staande golven en galm kan veroorzaken. Om dit te voorkomen, zijn speciaal ontworpen Helmholtz Pressure Equalizers (HPE) buizen in de behuizing van de Concept 50 gemonteerd om de frequentierespons te verbeteren. Q Acoustics stelt dat al deze antiresonantie innovaties de drivers in staat stellen om het meest realistische, meest boeiende geluid te leveren dat ooit voor deze prijs is gehoord.

Ontworpen als een integraal onderdeel van de mechanische structuur van de kast, zijn zowel de vijf inch mid/bass als 0,9-inch tweeterdrivers nieuwe ontwerpen speciaal voor de Concept 30, 50 en 90 luidsprekers. De drivers zijn bevestigd op een stijve aluminium keerplaat van drie millimeter voordat ze op de kast worden gemonteerd. Volgens Q Acoustics geeft dit de juiste akoestische afdichting en demping van trillingen. Bovendien is de tweeter afgesloten en mechanisch geïsoleerd (zwevend) van de baffle, hetgeen een lagere vervorming en een lager cross-overpunt zou moeten opleveren voor naadloze integratie door het cross-overgebied.

Met een diameter van 30,5 millimeter verhoogt de grotere spreekspoel van de middentoner/woofer de motorsterkte en dat resulteert in een toename vijftig procent van het vermogen ten opzichte van een vergelijkbare driver met een 25,4 millimeter spreekspoel.

Ten slotte is de cross-over zelf op de isolatiebasis gemonteerd, waardoor deze vrij blijft van geluidsbeïnvloedende trillingen en weg van de elektromagnetische invloed van de drivers zelf.

De Concept 30 en Concept 50 kunnen voor tweekanaals muziekweergave worden gebruikt, maar Q Acoustics biedt ook het Concept 50 5.1-luidsprekerpakket, bestaande uit een paar Concept 50 vloerstaanders aan de voorkant, een paar Concept 30 monitormodellen voor de achterkanalen en een Concept 90 centermodel gericht op dialogen. Voor de lage tonen is er de Q B12 subwoofer.

Q Acoustics Concept 30, Concept 50 en Concept 90: prijzen en leveringsinformatie

Alle modellen komen in drie kleuren, t.w. zwart, zilvergrijs en wit en zijn naar verluidt verkrijgbaar vanaf november 2021. De Q Acoustics Concept 30 kost 1.199 euro per paar, de Concept 50 kost 2.599 euro per paar en de Concept 90 wisselt voor 849 euro per stuk van eigenaar. Het Q Acoustics Concept 50 5.1-pakket (2x Concept 30, 2x Concept 50, 1x Concept 90, 1x QB12) gaat voor 5.495 euro over de toonbank.

 


MERK

EDITORS' CHOICE