NIEUWSiFi

iFi Audio maakt Hip-Dac nog hipper: welkom Hip-Dac 2

Sinan Kökbugur | 01 oktober 2021 | Fotografie Fabrikant | iFi

Het Britse iFi Audio heeft zijn bestaande Hip-Dac nog wat hipper gemaakt. De heupflesvormige draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker is bedoeld als gezelschap van tablets en smartphones, maar kan ook bij een desktop of laptop worden gebruikt. De behuizing is nu uitgevoerd in Sunset Orange maar aan de binnenkant zijn ook de nodige wijzigingen doorgevoerd. Ook levert iFi Audio optioneel een hoes bij de Hip-Dac 2.

iFi Audio Hip-Dac 2: “onze Hip-Dac is hipper geworden”

“Onze draagbare, hi-res DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker ziet er ultra cool uit in zijn nieuwe levendige Sunset Orange. Niet alleen heeft de superslanke aluminium behuizing van de Hip-Dac2 een update gehad, maar ook de binnenkant is verbeterd,” aldus de verklaring van het Britse iFi Audio over zijn nieuwste draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker.

De eerste Hip Dac is begin 2020 op de markt gekomen. Lees ook onze recensie over de eerste Hip-Dac van iFi Audio.

De nieuwe 16-core XMOS-chip, die gegevens via USB verwerkt, levert een dubbele kloksnelheid en vier keer zoveel geheugen. Dit verbetert volgens de ontwerpers de algehele prestaties en voegt de mogelijkheid van volledige MQA-decodering toe. De Hip-Dac 2 heeft ook een verbeterde kristallen klok die bijdraagt aan een zuiverder en helderder geluid. “Dus of je nu in je favoriete coffeeshop werkt of aan het chillen bent tijdens je dagelijkse woon-werkverkeer, zonsopgang of zonsondergang, je wilt de Hip-Dac 2 zeker overal mee naartoe nemen,” zo lezen we in de persverklaring van iFi Audio

Waarom eigenlijk een losse DA-converter gebruiken bij een smartphone? De Hip-Dac2 vervangt de vaak inferieure DA-converter en versterkercircuits in smartphones, tablets, pc's en Macs om aldus het hoofdtelefoongeluid enorm te verbeteren. Bovendien hebben niet alle smartphones een analoge hoofdtelefoonaansluiting. Een losse DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker kan dan uitkomst bieden. De Hip-Dac 2 kan ook worden gebruikt om digitaal muzieksignaal van een desktop of laptop te verwerken. De Burr-Brown DAC-chip die is geselecteerd vanwege zijn vloeiende, zeer 'muzikale' geluidskwaliteit en True Native-architectuur, samen met aangepaste iFi-circuits, stelt de Hip-Dac 2 volgens de fabrikant in staat om uitstekende geluidskwaliteit te leveren in digitale audioformaten, inclusief bitperfect PCM, native DSD en MQA.

De verbeterde kristallen klok elimineert jitter (digitale vervorming), met behulp van iFi's GMT femto precisiekloksysteem. Dit handhaaft de integriteit van het digitale signaal tot de conversie naar analoog en verbetert de geluidskwaliteit. Dankzij de XMOS 16 core-technologie is de Hip-Dac2 nu  een MQA-decoder in plaats van alleen een Renderer. De indicatie-LED brandt groen of blauw om aan te geven dat het apparaat bezig is met het decoderen en afspelen van een MQA-stream of -bestand, en geeft de herkomst aan om ervoor te zorgen dat het geluid identiek is aan dat van het bronmateriaal. Een blauwe kleur geeft aan dat er een MQA Studio-bestand wordt afgespeeld dat in de studio is goedgekeurd door de artiest/producent of is geverifieerd door de eigenaar van het auteursrecht.

Het versterkercircuit van de Hip-Dac 2 is net als bij de eerste Hip-Dac een gebalanceerd (differentieel) ontwerp. Het circuit bevat een reeks hoogwaardige componenten geselecteerd voor hun prestaties in een audiocontext, waaronder een aangepaste iFi OV-op-amp, TDK C0G klasse 1 keramische condensatoren, een precisie-low-noise voedings-IC van Texas Instruments en een hoogwaardige analoge volumepotentiometer.

De hoofdtelefoonversterker levert 660 mWatt vermogen van de gebalanceerde output (520 mWatt van de single-ended output) in een belasting van 32 Ohm, waardoor compatibiliteit met een breed scala aan hoofdtelefoons wordt gegarandeerd. Met een vermogen van 200 mWatt van de gebalanceerde output tot een belasting van 300 Ohm, drijft hij de meeste energieverslindende hoofdtelefoons met gemak aan, aldus iFi Audio.

iFi Audio: instelbaar geluid

De versterkertrap heeft een schakelbare versterking, die PowerMatch wordt genoemd . Dit stemt het aandrijfniveau af op de belasting van de hoofdtelefoon door de ingangsgevoeligheid en daarmee de signaalsterkte aan te passen. Gebruik de lagere instelling met een hooggevoelige hoofdtelefoon. Als de hoofdtelefoon meer drive nodig heeft, kan PowerMatch de versterking verhogen.

XBass  is een andere door de gebruiker te selecteren functie, een verfijnde vorm van 'bass boost' die lage frequenties verbetert zonder de middentonen te vertroebelen, vooral handig bij oortelefoons en open hoofdtelefoons die mogelijk geen diepe bas hebben. Het werkt volledig in het analoge domein in plaats van te knoeien met het digitale signaal via DSP.

iFi Audio: aansluitingen

Er zijn twee USB-poorten: type A voor audiogegevens en USB-C voor opladen. De type A-poort is voorzien van een mannelijke connector om een grotere mechanische integriteit te bieden dan een micro-USB poort die vaak wordt aangetroffen op vergelijkbare apparaten.

Er zijn twee uitgangen: een 3,5 mm-aansluiting voor hoofdtelefoons met een asymmetrische kabel/connector en een Pentaconn 4,4 mm-uitgang, waardoor een hoofdtelefoon met gebalanceerde connectiviteit volledig kan profiteren van het differentiële versterkerontwerp van de Hip-Dac2. Bovendien profiteert de 3,5 mm-uitgang van iFi's gepatenteerde S-Balanced-circuit, waardoor overspraak en gerelateerde vervorming wordt gehalveerd bij gebruik met gewone asymmetrische hoofdtelefoonaansluitingen en dit is volgens iFi Audio vooral gunstig bij zeer gevoelige in-ear hoofdtelefoons.

iFi Audio Hip-Case: optionele beschermhoes

Zowel de eerste Hip-Dac als de nieuwe Hip-Dac 2 hebben een behuizing van geëxtrudeerd aluminium van 102 x 70 x 14 millimeter, die robuust genoeg is om zonder angst voor defecten te kunnen worden vervoerd. Wie nog wat extra bescherming wil (of een zachte buitenkant), kan de optionele suèdeachtige nieuwe heuptas kopen.

De beschermhoes is gemaakt van 'faux suede' in cool Dove Grey met stiksels en een geborduurd iFi-logo. De nieuwe beschermhoes past als een handschoen om zowel de eerste Hip-Dac als om de nieuwe Hip-Dac 2 en biedt bescherming zonder de functionaliteit (knopjes, aansluitingen) te belemmeren.

iFi Audio Hip-Dac 2 en Hip-Case: prijzen en leveringsinformatie

De Hip-Dac 2 en Hip-Case zijn vanaf heden verkrijgbaar voor 189 euro resp. 29 euro. De eerste Hip-Dac gaat voor 169 euro over de toonbank voor zolang als de voorraad strekt.

MERK

EDITORS' CHOICE