NIEUWS

Dutch Audio Event op 30 en 31 oktober: een vooruitblik

Het Dutch Audio Event 2021, de allereerste editie van het DAE én de opvolger van de welbekende XFI Audioshow, vindt plaats op zaterdag 30 en zondag 31 oktober aanstaande. Op de website vind je -naast de kaartverkoop- inmiddels ook de volledige lijst deelnemers. Kijk daarom vooral eens op dutchaudioevent.nl. Voor nu lichten we voor een groot deel van het programma graag alvast een tipje van de sluier op!

Arpeggio 

Bij Da Capo, ook actief als importeur, worden de zaken grondig aangepakt. De enthousiaste eigenaar Jeroen Tidstrom wil zijn clientèle altijd graag een compleet plan van aanpak bieden: ‘van meterkast tot en met apparatuur’. Tegelijk beveelt hij een stapsgewijze uitvoering want ‘de ultieme set kun je niet in een keer kopen’.

Jeroen is de zoon van beroepsmusici, een violist en een pianist. Niet verwonderlijk dat hij met verve verkondigt dat ‘je jezelf tekortdoet als je geen klassiek in huis hebt’. Klassieke muziek, zo zegt hij, is ‘de basis van alle muziek’. Benieuwd hoe zijn Arpeggio loudspeaker klinkt? Deze in eigen beheer ontwikkelde speaker, een primeur, kan trouwens ook ACDC aan.

Audiotweaks 

Audiotweaks pakt dit jaar uit met Diretta, een softwareprotocol voor streaming van muziek. Diretta, aldus Audiotweaks-oprichter Piet de Vries, zorgt voor een rustiger beeld in de digitale audioketen. En dat wil je: een groter beeld ook, een royale sound stage zodat je een groter orkest hoort staan; een orkest dat ‘buiten de speakers’ aanwezig is. Voor een fijne klank zet Audiotweaks een versterker neer van SPEC. In combinatie met hoogfijne kabels uit het laboratorium van Pachanko. Een Nederlands-Japans-Frans trio voor een hoogtepunt in het oor. Met ‘Diretta Target’ zal het protocol ook ter beschikking komen voor thuisgebruikers.

Daluso 

‘Ik praat niet over apparatuur. Ik praat over muziek maken. Ik zeg niet wat we hebben. Ik zeg: kom luisteren’. Aan het woord is Ed Doggen, een door de wol geverfde audioman. Daluso is het niet uitsluitend te doen om de apparatuur. Juist ook de accessoires zijn heel belangrijk om een goed geluid neer te kunnen zetten. Wie Ed hoort praten, hoort warmte. Je zou bijna zeggen Ed is zelf muziek. Niet voor niets heeft hij een stille voorliefde voor jazz: ‘de emotie, de veelzijdigheid, als je die begrijpt’.

De ervaring, daar gaat het om bij Daluso. Met dat doel begeleidt Daluso mensen: op het juiste moment, op de juiste plaats, de juiste stappen zetten. ‘Kom langs’, zegt hij aan het einde van ons gesprekje, ‘misschien word je begeisterd’.

Daudio 

Wie wil weten waar de bottlenecks in zijn systeem zitten, kan goed terecht bij Daudio. Aan de hand van hun ‘3 x 3 Audio-Stappenplan’ kun je gaan bouwen en optimaliseren. Alles is gericht op het voorkomen van ‘verkleuring, vervorming en vertraging’, aldus Hans Bekkering van Daudio. Samen met collega Jeroen Dezaire (beiden zijn zelf muzikant) helpen zij zoeken naar het geheim in de muziek. Op de beurs presenteert Daudio de vernieuwde M2, een 2-weg luidspreker die door het ontbreken van de kastklank een natuurlijk geluid brengt. ‘Kippenvel’, dat wil Daudio zijn klanten doen bezorgen. Toen Daudio eens werkte met de dirigent van het Wiener Philharmoniker is dat gelukt, vertelt Hans.

Dion Audio 

Bescheidenheid. Hoogwaardigheid. Realisme. Wie de oprichter Miquel Blauw van Dion Audio hoort spreken zal deze woorden herkennen. Dion zegt het onversneden: er is te veel gebakken lucht in de markt. ‘Snake oil’, noemt hij het. Daarom wil Miquel alles dat hij maakt technisch kunnen beredeneren, ‘want anders kan ik het niet uitleggen. Niet voor niets maakt Dion Audio de producten zelf, in eigen atelier. Customization is dus vanzelfsprekend. Hoogwaardige componenten ook zo. Alles met de hand gemaakt, ook dat. Dion Audio is een Hollandse maker van ‘Dutch design’.

Op de beurs presenteert hij een nieuwe lijn: ‘kleins maar groots’, zoals de ondernemer het uitdrukt. Hiermee speelt hij in op de trend naar energievriendelijke apparatuur met kleinere afmetingen.

Driade Systems

“PReT? Pace, Rhythm (en) Timing." Daar gaat het om, vertelt Driades Arnold Heres. "Anders gezegd, ‘als je onbewust onder de tafel met je voetje gaat tappen,dan ben je goed bezig’. Gevoelsoverdracht is noodzaak, dat is de kernboodschap van Driade Systems." Niet verwonderlijk als je weet dat Heres o.a. zijn voetsporen in de gehoorapparatenontwikkeling heeft achtergelaten. Meten is weten, maar zeker niet zaligmakend. "Driade bouwt dan ook vooral op emotie overdracht. Kortom, geen emotie, geen pret.”

ERCT

Dit huis presenteert twee merken: Cary Audio en Rogue Audio. Audio Tempel, ook actief als importeur ERCT, wil het oordeel graag aan de bezoekers overlaten. ‘Rood of wit, de smaken verschillen’. Audio Tempel wil proberen om mensen te verrassen: ‘Stel je open, luister onbevangen’.

Analoog of digitaal, ‘het gaat niet om slechter of beter’, zegt woordvoerder Cor van Empel. Intussen hoopt hij dat mensen die opgegroeid zijn met analoog bij hem iets van hun gading zullen vinden, want ‘je zult verbaasd staan hoe digitaal klinkt’. Proef ‘m zelf: de netwerkspeler DSM 700 bijvoorbeeld, een van de primeurs.

Fine Sounds Benelux 

Om met Rob Hullekes van Fine Sounds te spreken: ‘We zetten op het Dutch Audio Event drie vette sets neer’. Steeds opgebouwd uit hun merken McIntosh, Sonus Faber en Sumiko. Spektakel, met 600 Watt per kanaal. McIntosh, al sinds 1949 in de markt, staat voor ‘een luxe audio belevenis’. Sonus faber is een luidspreker die ‘volkomen vrij van luistermoeheid’ is. Sumiko biedt door Japanse ambachtslieden handgemaakte elementen ‘om uit te blinken in de reproductie van analoge muziek’. De sets zitten in drie prijsklassen: 30K, 50K en 150K. ‘We hebben er veel zin in’, aldus Rob: ‘Het wordt een feestje’.

Goldmund Benelux

De importeur van Goldmund is aanwezig op de audioshow met het actieve, draadloze high-end systeem, de Goldmund PRANA. Als bron wordt er gebruik gemaakt van de Pink Faun Ultra 2.16, het topmodel streamer van Pink Faun met Roon Core en SSD harddisks.

Het netfilter is van AudioQuest, de Niagara 7000, eveneens het topmodel.

Grimm Audio 

Grimm’s gebod: het onverklaarbare dient verklaard te worden. Grimm Audio is gek op techniek en rekenen. Het bedrijf is niet voor niets gevestigd in Eindhoven, bakermat van technologie. Die wetenschappelijke benadering is zowel de basis als een middel om voortdurend te optimaliseren.

Grimm is dus constant in gevecht om ‘loudness wars’ te winnen. In naam van de veeleisende high end consument en de professional. Zelfs de internationaal beroemde Wisseloord Studio’s staat op de klantenlijst van Grimm. De diepgaande kennis van Grimm heeft o.a. geleid tot de MU1. Deze accurate, elegante en hoogwaardige muziekspeler is live te zien en te horen op het DAE.

Hear Everything Audio 

Een high end set voor een low end prijs. Een speler, speakers en kabels. Hear Everything Audio heeft zo’n set en showt deze op het DAE. Daarnaast brengt Hear Everything een nieuwe speaker, de Guru Junior Max.

Max speelt de ruimte gemakkelijk vol en heeft de muzikale kwaliteiten van de Guru Q10, de in de pers bejubelde monitor speaker. ‘Werkelijk spectaculair goed’, schreef Music Emotion. Anders dan de Q10, een ‘boekenkast-speaker’, is de MAX een floor standing speaker. Met Max haal je het beste van twee werelden in huis, aldus Ton van Hear Everything Audio, de firma die ook het merk C.E.C. voert.

Helios 

Helios brengt via Hifi-Import producten voor de high-end audioliefhebber die voldoen aan de eisen van pro’s. Vooral bij luidsprekers en DA-converters komen de professionele- en consumentenmarkt echter steeds dichter bij elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is ATC, dat al jaren ‘huiskamervriendelijke’ versies van hun studiomonitoren uitbrengt onder de naam Classic Series en Tower Series. De twee andere merken waarmee Helios (sinds 1969) naam meemaakt zijn Benchmark Media (met o.a. versterkers uit New York) en Mutec (o.a. met converters uit Berlijn). Helios, studio technology at home.

Angstrom Audio

Ook Angstrom is een van de vele showstoppers van het Dutch Audio Event. In de luisterruimte in Veldhoven worden de bijzondere apparaten van het merk namelijk ingezet om een serieuze set Magico speakers aan te sturen. 

Elk apparaat van Angstrom Audio is enig in zijn soort, vervaardigd in het eigen laboratorium met de zorg die gewoonlijk is voorbehouden aan een kunstwerk. Van de eenvoudigste geïntegreerde stereoversterker van de Stella-serie, tot de kolossale en exclusieve Quantum-serie, de bedrading van elk stuk is volledig in beeld, en gerealiseerd in strikte overeenstemming met de ontwerpspecificaties van Roberto Garlaschi. Komt dat zien (en horen!)

Veddan 

Vraag: Als er al zo veel verschillende soorten luidsprekers beschikbaar zijn, waarom zou je dan iets nieuws gaan bedenken? Antwoord: Om de bestaande voordelen te combineren met het uitsluiten van de bestaande nadelen. Daarom ontwikkelde Veddan de Origin.

Deze speaker zorgt ervoor dat alle frequenties tegelijkertijd je oren bereiken, dat harde klanken de zachte niet overvleugelen, dat de frequentierespons evenwichtig is, dat vervorming minimaal is en de snelheid supersonisch. De Origin is op het DAE voor de eerste maal te horen voor een groter publiek. Zeg maar een semi-wereldprimeur. PS Veddan, dat is Achterhoeks voor dóórpakken. Zie daar, de Origin.

JK Acoustics 

Luisteren, luisteren, luisteren! Dat is het advies van de familie Ketelaar, het brein achter JK Acoustics. ‘Luisteren, naar wat je zélf mooi vindt. Blijf met beide benen op de grond staan, want de prijzen zijn soms te gek’. Begonnen in 1977 in een schuurtje liep het bij JK al gauw uit de hand. Tegenwoordig zit de onderneming in een voormalige supermarkt in ’t Harde. JK: van technisch ontwerp en design tot distributie. Componenten worden wereldwijd slim ingekocht. Thuis wordt alles smart samengesteld. Hollandse kwaliteit en nuchterheid: doe goed, doe gewoon.

KAD Audio 

De technologische mogelijkheden zijn spectaculair, maar evenaren niet die van de natuur. Het ene oor luistert anders dan het andere oor. Bovendien is elke ruimte gebonden aan beperkingen. Kad’s missie is het om technologie, mens-zijn en omgeving tot een geheel te maken: Kad poogt ’s werelds beste speaker te maken.

Kad-ontwikkelaar Ernest groeide op met een pianiste en violiste. Nadien werkte hij vervolgens bij Philips, AT&T, Lucent en Intel. De oortjes en de know how deed ‘The Kad K7’ geboren worden. Tijdens een luistersessie bij u thuis zorgt Kad voor perfecte tuning. Uw huiskamer uw sweet zone.

Metrum Acoustics 

Metrum maakt alles zelf. Behuizing, kasten, knopjes, printplaten, alles. Assemblage door het eigen team. De mensen van Metrum zijn ervaren makers. En ze zijn er trots op. Op het Dutch Audio Event geeft Metrum daarvan een inkijkje. Het huis combineert decennialange ervaring met technologische innovatie. Er wordt gespeeld met de jongste generatie modellen, allen uitgerust met de nieuwste DAC-3.

Sonnet Digital Audio 

De filosofie van het jonge Sonnet is simpel: geen bling-bling. Voorbeeld: waarom drie transformatoren als één afdoende is? Goede wijn behoeft geen krans. Ofwel: waarom een Audi als een Skoda net zo hoogwaardig is? Op de achtergrond van Sonnet zit een oude rot uit het vak aan de knoppen, Cees Ruitenberg.

De combinatie van eindeloze kennis en ervaring en nieuwe energie maakt Sonnet tot een speler die direct al meetelt. Goede reviews zijn immers goede reviews. Beoordeel je zelf de prijs/-kwaliteitsverhoudingen van de Morpheus, Hermes en Kratos?

En nog veel, veel meer.... 

 • STS Digital (en een gratis cd vanwege het 40-jarig jubileum, zolang de voorraad strekt)
 • DALI Benelux met DALI, Bluesound, NAD en een mooie primeur...
 • Hificorner Trading met Lyngdorf BEC en KII Audio
 • A Tube Import met Western Electric en Melody en German Physiks en Manley en Supravox en Rogoz Audio
 • Archido
 • Joenit met Rega, Totem en Chord Electronics
 • Aequo Audio
 • Network Media Systems met HiFiRose, iFi, ROON, VolumiQ, FIIO, IKKO, Kinera, Audioengine
 • Mafico met Ayon en Bryston
 • Linn met de Klimaks DSM
 • Ultisone met Aries Cerat, Stacore, Primary control, Signal Projects en Alsyvox
 • SoundPrism
 • Ilumnia  
 • Technics
 • Omera met Amphion en Ricable (doet ook Dynavoice en Shan Audio)
 • Voxativ
 • X-Fi Audio Import met Chord, Furutech, Avantgarde, AudioNote, AVM, ADL, Falcon loudspeakers, 47 Laboratory, MySphere, DeVore Fidelity, Riviera Audio Laboratories en Bespoke Audio.
 • B Audio
 • Temporal Coherence en Hepta
 • Stereolith (zie review Jamie)
 • AF Group met Vela, Air Tech en Audio Analog
 • Sonority Audio met Schiit
 • Panasonic en Technics
 • Sennheiser met de nieuwe Soundbar en headfi
 • Audio Solvation met L’Acoustic
 • Juoiga
 • Rik Stoet en AudioPulse met Tacumi, Moon river audio, TelleriumQ, Vienna acoustics en verkoop van platen en platenwassers
 • Simply Audio
 • Final Audio
 • RMR Soundsystems
 • Townshend
 • Mediapartner Music Emotion
 • Nutters Audio met vinylverkoop
 • ....

Stay tuned! En kijk voor meer informatie op dutchaudioevent.nl.

EDITORS' CHOICE