NIEUWSNAD

NAD Hybrid Digital DAC Amplifier C 399: versterker met analoge en digitale ingangen

Sinan Kökbugur | 21 september 2021 | Fotografie Fabrikant | NAD

Audiomerk NAD Electronics tilt naar eigen zeggen met de lancering van de geïntegreerde versterker C 399 waarde en prestaties naar een geheel nieuw niveau. De C 399, voluit Hybrid Digital DAC Amplifier C 399, is volgens de ontwerpers de duidelijkste uitdrukking tot nu toe van NAD's toewijding aan sonische uitmuntendheid en blijvende waarde. Gebruikmakend van NAD's HybridDigital nCore-versterking, die tot nu toe alleen beschikbaar was op Masters Series-versterkers, is de C 399 de nieuwe vlaggenschip geïntegreerde versterker in NAD's Classic Series.

NAD Hybrid Digital DAC Amplifier C 399

Het digitale gedeelte van de nieuwe C 399 van NAD is gebouwd rond een 32-bit/384 kHz ESS Sabre DAC-chip, dezelfde chip die wordt gebruikt in de M10- en M33 Masters-serie versterkers van NAD. De C 399 is ook de eerste versterker met de nieuwste generatie van NAD's Modular Design Construction (MDC)-technologie: MDC2. Met MDC2 kunnen gebruikers optionele modules toevoegen die functies bieden zoals BluOS Hi-Res multi-room muziekstreaming, Dirac Live-kamercorrectie en meer.

“Zoals bij elke NAD-versterker heeft de C 399 een goede basis en dat is  een nauwkeurige volumeregeling met nauwkeurige kanaalbalans, ruisarme circuits en correcte ingangs- en uitgangsimpedanties. De C 399 met zijn HybridDigital nCore-uitgangstrap en ESS Sabre DAC met hoge resolutie kan al uw digitale en analoge bronnen reproduceren tot een niveau van opwinding en verfijning dat ongekend is in zijn klasse”, zegt Cas Oostvogel, productmanager van NAD Electronics. “Sinds de lancering van de legendarische 3020 geïntegreerde versterker in 1978 staat het merk NAD synoniem voor waarde en prestaties. De C 399 tilt die reputatie naar een geheel nieuw niveau. Dankzij de innovatieve nieuwe MDC2-architectuur van NAD kan de C 399 vandaag en nog vele jaren dienen als het middelpunt van een muzieksysteem van wereldklasse.”

NAD C 399: pure kracht

De Hybrid Digital nCore-versterker van de C 399 is afkomstig uit de Masters-serie van NAD en is zeer efficiënt en opmerkelijk krachtig. Hij kan 180 Watt per kanaal continu vermogen en 250 Watt per kanaal piekvermogen leveren, waardoor de C 399 moeiteloos muzikale transiënten kan produceren. Het HybridDigital nCore-ontwerp staat bekend om zijn brede bandbreedte, vlakke frequentierespons, schoon clipping gedrag met onmiddellijk herstel, hoge stroomcapaciteit en stabiliteit bij veeleisende luidsprekerbelastingen met lage impedantie. Ruis en vervorming zijn onder alle bedrijfsomstandigheden verwaarloosbaar laag.

De minieme niveaus van harmonische vervorming worden gedomineerd door sonisch goedaardige tweede en derde harmonischen. Deze verfijningen stellen de C 399 in staat om neutraal, vervormingsvrij geluid te produceren, zelfs bij zeer hoge luisterniveaus met opwindende dynamiek en prachtige details, aldus de verklaring van NAD.

Ook uit de Masters-serie druppelde de ESS Sabre ES9028 DAC met hoge resolutie, een ontwerp dat bekend staat om zijn brede dynamische bereik, ultralage ruis en vervorming en bijna nul niveaus van klokjitter. Met deze eersteklas DAC kan de C 399 alle digitale bronnen reproduceren met verbazingwekkende muzikaliteit, een nauwkeurig geluidsbeeld en verbluffende helderheid.

NAD C 399: toekomstbestendig

In 2006 introduceerde NAD Modular Design Construction (MDC), een innovatieve architectuur voor het toevoegen van nieuwe functies aan bestaande componenten. Veel NAD-producten hebben slots op het achterpaneel voor MDC-modules die ondersteuning bieden voor UHD (4K), HDMI-switching, BluOS-muziekstreaming in meerdere kamers, Dolby Atmos-surroundverwerking en andere functies.

De C 399 is het eerste product met de nieuwe MDC2-architectuur van NAD. Door tweerichtingscommunicatie tussen de module en de hostcomponent mogelijk te maken, maakt MDC2 het mogelijk om gewenste functies toe te voegen.

Uitgerust met Wi-Fi en Ethernet, laat de optionele MDC2 BluOS-D-module luisteraars muziek afspelen van streamingdiensten via de C 399 met behulp van de veelgeprezen BluOS Controller-app voor Android, iOS, macOS en Windows. Zoals alle BluOS Enabled-producten heeft de MDC2 BluOS-D geïntegreerde ondersteuning voor tientallen streamingdiensten en ondersteuning van Apple AirPlay 2, Spotify Connect en Tidal Connect. Dankzij tweerichtingscommunicatie kan de MDC2 BluOS-D ook muziek streamen van lokale bronnen die zijn aangesloten op de C 399 naar BluOS-compatibele componenten in andere kamers.

Met de Dirac Live-functie kunnen gebruikers de akoestiek van hun kamer meten met behulp van een meegeleverde microfoon en intuïtieve app en vervolgens correctiecurven uploaden naar de MDC2 BluOS-D. Door akoestische afwijkingen in luisteromgevingen te compenseren, kan Dirac Live de bashelderheid, beeldvorming en tijdfase nauwkeurigheid verbteren. Dankzij de tweerichtingsarchitectuur voert de MDC2 BluOS-D Dirac Live-kamercorrectie uit voor alle bronnen die op de C 399 zijn aangesloten

NAD C 399: aansluitingen

De C 399 heeft twee optische en twee coaxiale digitale ingangen, plus een HDMI-eARC-poort voor het afspelen van audio van een aangesloten tv, terwijl de versterkeruitgang wordt geregeld met de afstandsbediening van de tv. Analoge fans zijn goed bediend met twee paar cinch-ingangen op lijnniveau, plus een mm-phonotrap met ultraprecieze RIAA-equalisatie, extreem weinig ruis en hoge overbelastingsmarges. De phono-voorversterker beschikt ook over een innovatief circuit dat de infrasone ruis die aanwezig is op alle lp's onderdrukt, zonder afbreuk te doen aan de basrespons. De lijningangen hebben ruisarme bufferversterkers om sonische degradatie te voorkomen.

Naast twee sets luidsprekeruitgangen heeft de C 399 voorversterkeruitgangen en dubbele subwooferuitgangen. Tweerichtings aptX HD Bluetooth maakt 24-bits streaming van mobiele apparaten en hoogwaardige uitvoer naar Bluetooth-hoofdtelefoons mogelijk. Ook is een hoofdtelefoonversterker ingebouwd met een lage uitgangsimpedantie en een hoge uitgangsspanning, waardoor de C 399 veeleisende studiomonitorhoofdtelefoons met hoge impedantie kan aansturen.

NAD C 399 Hybrid Digital DAC-versterker: technische kenmerken 

 • Hybride digitale nCore-versterker
 • Continu vermogen: 180 Watt per kanaal bij vier of acht Ohm
 • Piekvermogen: 250 Watt per kanaal
 • Ultralage harmonische en intermodulatievervorming
 • Dubbele MDC2-slots voor uitgebreiding van functionaliteit
 • Optionele MDC2 BluOS-D-module voegt BluOS-streaming in meerdere kamers en Dirac Live-kamercorrectie toe
 • Jittervrije 32-bit/384 kHz ESS Sabre DAC
 • Ultra-low-noise mm-phonotrap met infrasonische filtercircuits
 • Twee optische, twee coaxiale digitale ingangen
 • HDMI-eARC-ingang
 • Twee paar analoge ingangen op lijnniveau met ruisarme bufferversterkers
 • Twee paar luidsprekeruitgangen (A & B)
 • Tweeweg aptX HD Bluetooth
 • Dubbele subwooferuitgangen
 • Speciale hoofdtelefoonversterker
 • IR-afstandsbediening
 • 12 Volt Trigger in/uit
 • IR in/uit
 • RS-232 seriële poort voor besturingsintegratie met domoticasystemen
 • Naadloze integratie met Control4, Crestron, RTI, URC, Lutron, iPort, Elan, PUSH en KNX smart home-besturingssystemen

 

NAD C 399 Hybrid Digital DAC-versterker: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe NAD C 399 heeft een adviesprijs van net geen 2.000 euro. De MDC2 BluOS-module kost 549 euro. We weten nog niet wanneer de levering gaat beginnen, maar volgens NAD zal dat voor de feestdagen zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE