NIEUWSThorens

Thorens lanceert draaitafels TD 1500 en TD 403 DD

Draaitafelfabrikant Thorens heeft een tweetal nieuwe modellen draaitafels aangekondigd. De twee nieuwe draaitafels Thorans TD 1500 en Thorens TD 403 DD zouden volgens de fabrikant het gat tussen de modellen TD 402 DD en TD 1600 moeten dichten. De TD 1500 wordt geleverd met een sub-chassis en een nieuwe toonarm. De TD 403 DD is een direct-drive draaitafel met een wat slanker postuur.

Thorens TD 1500

De nieuwe handmatig te bedienen TD 1500 van het in Duitsland gevestigde Thorens heeft een subchassis dat de draaitafel en toonarm ontkoppelt van de motor en het frame met drie conische veren. Deze veren kunnen van bovenaf worden afgesteld door overeenkomstige gaten in het plateau, hetgeen een juiste afstelling veel gemakkelijker maakt. Hiervoor hoeft de plaat niet verwijderd te worden. Het 1,4 kilogram zware en 22 millimeter dikke plateau zelf is gemaakt van gegoten aluminium met een geslepen rand en draait rond in een lager met een Delrin-lagerspiegel dat voor een hoge mate van gladheid moet zorgen.

Het toerental van de gelijkstroommotor wordt elektronisch bewaakt door een incrementele encoder en afwijkingen, bijvoorbeeld veroorzaakt door een platenborstel, worden automatisch gecorrigeerd. Dit maakt ook zeer goede synchronisatiewaarden mogelijk. Als uniek verkoopargument in zijn klasse heeft de TD 1500 XLR-uitgangen naast het gebruikelijke paar cinch-aansluitingen en maakt zo een echte symmetrische werking mogelijk met een geschikt mc-element. De draaitafel krijgt stroom van een externe 12Volt plug-in voeding.

De nieuwe Thorens TD 1500 combineert traditionele Thorens-genen met hedendaagse moderniteit en bewijst een succesvolle transformatie van de vroegere TD 150 naar het heden. Ook wordt er standaard een voorgemonteerd en afgesteld element van Ortofon meegeleverd type 2M Bronze.

Thorens TP 150: nieuw ontwikkelde toonarm

De nieuwe toonarm TP 150 wordt ook gebruikt op de Thorens TD 1500 en is vergelijkbaar met de TP 124 die is geïnstalleerd op de nieuwe TD 124 DD. Hij heeft een effectieve massa van 14 gram, is verstelbaar in hoogte en azimut en heeft een standaard SME-connector zodat niets het vervangen van de headshell of uitrusting met een ander element in de weg staat. De anti-skating wordt ingesteld door een schuifgewicht in de armbasis, die wordt afgesteld op een nylondraad die over een robijnlager wordt geleid.

Dit garandeert een zo soepel mogelijk verloop. De volgkracht wordt conventioneel aangepast op het geschaalde en tweedelig contragewicht. Hierdoor kan een breed scala aan elementen worden gebruikt van 6 tot 30 gram eigen gewicht.

De Thorens TD 1500 is vanaf december 2021 verkrijgbaar in hoogglans walnoot of hoogglans zwart. Een stofkap en een cinchkabel zijn bij de levering inbegrepen. De adviesprijs inclusief de Ortofon 2M Bronze pickup is 1.999 euro

Thorens TD 403 DD

Vier grote dempende voeten beschermen het apparaat tegen de effecten van resonantie. Door het zonder automatische functies en een geïntegreerde phono-equalizer te doen, is de TD 403 DD een audiofiele draaitafel voor hoge eisen. De TD 403 DD heeft dezelfde beproefde aandrijving gekregen als de TD 402 DD, evenals een massievere 1,4 kilogram zware en 22 millimeter dik draaiplateau van gegoten aluminium.

Ook wordt er standaard een vooraf gemonteerd en afgesteld element van Ortofon type 2M Blue meegeleverd. Dit blijkt een geschikte speelpartner te zijn met zijn elliptisch geslepen naald. De puristische en audiofiele eisen van het nieuwe model worden benadrukt door het ontbreken van een eindschakelaar en een geïntegreerde phono-voorversterker. De nieuwe draaitafel krijgt stroom van een externe 24V plug-in voeding. De draaitafel moet direct na het uitpakken speelklaar zijn.

De TD 403 DD is vanaf december 2021 verkrijgbaar in walnoot of zwart, elk met een hoogglans afwerking. Een stofkap en een cinch-kabel zijn bij de levering inbegrepen. De adviesprijs inclusief het Ortofon 2M Blue element is 1.399 euro.


EDITORS' CHOICE