NIEUWSiFi

De iFi Go Blu is een kleine DAC tevens hoofdtelefoon-versterker met bluetooth

Sinan Kökbugur | 09 september 2021 | Fotografie Fabrikant | iFi

Het Britse audiomerk iFi heeft de Go Blu uitgebracht een kleine DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker die draadloos signaal krijgt aangeleverd via bluetooth, of via de USB C aansluiting. De iFi Go Blu is de kleinste DAC/hoofdtelefoonversterker van het merk tot nu toe. Hij is ongeveer net zo groot als een aansteker.

iFi Go Blu: hifi voor in je broekzak

Om mobiel gemak te maximaliseren, koppelt de iFi Go blu draadloos met het bronapparaat van de gebruiker, via bluetooth. Het formaat van de iFi Go Blu is 55 x 34 x 13 millimeter, vergelijkbaar met een luciferdoosje of Zippo-aansteker en hij weegt slechts 26 gram, minder dan een AA-batterij. De iFi Go Blu heeft aan de binnenkant afzonderlijke bluetooth-, DAC- en versterkertrappen, elk ontworpen in verschillende blokken.

iFi Go Blu: bluetooth- en DA-conversie

De iFi Go Blu maakt gebruik van Qualcomm's nieuwste Quad Core QCC5100 bluetooth-verwerkingschip. De Go Blu communiceert via bluetooth 5.1, hetgeen zorgt voor het best mogelijke bereik, stabiliteit. De prestaties en de 'bluetooth-engine' kunnen draadloos worden bijgewerkt. Elk huidig high-definition bluetooth-audioformaat wordt ondersteund, inclusief aptX Adaptive en aptX HD, LDAC en HWA/LHDC. Andere codecs die worden ondersteund, zijn onder meer reguliere aptX en aptX Low Latency, AAC en SBC (ook wel de de 'plain vanilla' bluetooth-codec). Dit betekent dat elk mogelijk bronapparaat wordt behandeld met de hoogste audioresolutie die de bluetooth-specificatie toestaat.

De Bluetooth-trap voedt de DAC-trap, met een Cirrus Logic 32-bits DAC-chip in het hart. Dit is gekoppeld aan een aangepast digitaal filter om pre-echo's en ringing-artefacten te minimaliseren, en een precisiekloksysteem om ultra-lage jitter te garanderen, waardoor fouten en vervorming in het digitale audiosignaal worden verminderd, aldus de persverklaring van iFi.

iFi Go Blu: hoofdtelefoonversterker

De analoge circuits in veel van iFi's onlangs gelanceerde audioapparaten zijn gericht op een gebalanceerd ontwerp en de Go blu is geen uitzondering, ondanks zijn kleine formaat. Het versterkercircuit profiteert van symmetrische dual mono signaalpaden en maakt gebruik van iFi's Direct Drive-ontwerpconcept, direct gekoppeld om een schoon signaalpad te garanderen zonder vervormingsopwekkende uitgangskoppelingscondensatoren. Op echte iFi-manier bevat de Go Blu circuitcomponenten van hoge kwaliteit, waaronder TDK C0G meerlagige keramische condensatoren en spoelen van Taiyo Yuden en Murata. Het resultaat is een ultralage vervorming over de gehele signaalbandbreedte.

De versterkertrap levert met gemak tot 5,6 Volt, zelfs bij relatief zware hoofdtelefoonbelastingen. Om ervoor te zorgen dat de signaalsterkte past bij de gevoeligheid van de aangesloten hoofdtelefoons of oortelefoons, past auto-gain de output met 6 dB omhoog of omlaag aan.

iFi Go Blu: XBass & XSpace

Verdere sonische afstemming wordt geleverd door twee door de gebruiker te selecteren functies die bekend zijn bij gebruikers van andere draagbare hoofdtelefoonversterkers van iFi.

De eerste is XBass, een verfijnde vorm van 'bass boost' die lage frequenties verbetert zonder de middentonen te vertroebelen, vooral handig bij oortelefoons en koptelefoons met open achterkant die mogelijk geen diepe bas hebben. De tweede is XSpace, een instelling die is ontworpen om het 'in-head-lokalisatie'-effect te compenseren dat kan optreden bij het gebruik van een hoofdtelefoon om naar muziek te luisteren die is gemixt met een paar luidsprekers, waardoor het geluidsbeeld van de hoofdtelefoon effectief wordt verbreed om een ruimtelijker en luidsprekerachtige geluidservaring te leveren. Beide optionele instellingen werken volledig in het analoge domein in plaats van te knoeien met het digitale signaal via DSP (Digital Signal Processing) en kunnen in of uit het signaalpad worden geschakeld.

iFi Go Blu: hoofdtelefoonaansluitingen

Er zijn twee hoofdtelefoonuitgangen, t.w. een 3,5 mm jackplug aansluiting en een vergulde 4,4 mm Pentaconn-uitgang waardoor hoofdtelefoons met gebalanceerde connectiviteit optimaal kunnen profiteren van het gebalanceerde versterkerontwerp van de Go Blu. Bovendien profiteert de 3,5 mm uitgang van iFi's S-gebalanceerde circuits, waardoor overspraak en gerelateerde vervorming wordt gehalveerd bij gebruik van gewone, enkelzijdige hoofdtelefoonaansluitingen.

iFi Go Blu: behuizing en handsfree bellen

Met zijn lichtgewicht, zacht aanvoelende polymeerbehuizing (ideaal voor bluetooth-ontvangst, in tegenstelling tot signaalblokkerend metaal), koperkleurige afwerking en ChronoDial horlogekroon-achtige bediening, is de Go blu ontworpen om er ook goed uit te zien.

iFi heeft ook een hoogwaardige op chip gebaseerde (CMOS-MEMS) microfoon ingebouwd, waardoor handsfree bellen, voicechat voor gaming en toegang tot stemassistenten zoals Apple Siri en Google Assistant mogelijk is.

Verdere flexibiliteit wordt geboden door de USB-C-oplaadpoort, die ook dienst doet als audio-ingang voor USB-verbinding van bronapparaten die geen bluetooth-connectiviteit bieden. Hi-res PCM-audiogegevens tot 24-bit/96 kHz worden ondersteund wanneer de Go Blu op deze manier is aangesloten. De levensduur van de batterij is ongeveer acht uur, afhankelijk van de stroombehoefte van de hoofdtelefoon, het volume enz.

iFi Go Blu: prijs en leveringsinformatie

De iFi Go Blu is leverbaar vanaf 10 september voor een bedrag 199 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE