De BMW iX kan worden uitgerust met Diamond Series luidsprekers van B&W

Het Britse luidsprekerbedrijf Bowers & Wilkins (B&W) heeft kennis en akoestische ervaring in de auto-industrie. Het bedrijf heeft zijn succesvolle samenwerking met BMW verlengd met de lancering van de iX, de nieuwe luxe elektrische auto van BMW. Het Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound-systeem kan optioneel in de iX worden gemonteerd en levert volgens de fabrikant “de meest geavanceerde geluidskwaliteit die in een auto te vinden is”. De iX van BMW gaat in het voorjaar van 2022 in de verkoop.

BMW iX met geluid van B&W

De nieuwe BMW iX is het symbool voor een nieuw tijdperk van mobiliteit bij BMW. Het nieuwe model herdefinieert het succesvolle concept van de BMW Sports Activity Vehicle (SAV) en is de eerste in een toekomstgerichte generatie modulaire auto'. Deze volledig elektrische SAV biedt een concurrerende actieradius en een batterijcapaciteit tot 113 kWh. Dubbele elektromotoren leveren kracht en efficiëntie, gecombineerd met de stabiliteit van elektrische vierwielaandrijving.

Leuk, maar wij zijn primair geïnteresseerd in de audioset aan boord. Dat lijkt wel goed te zitten. De ontwerpopdracht voor B&W was om een geluidservaring te leveren die voelt alsof de bestuurder en passagiers bij de artiest in de studio zijn, een concept dat Bowers & Wilkins 'True Sound' noemt. Dit kan alleen worden bereikt door nauwe samenwerking tussen de engineeringteams van zowel BMW als B&W en door gebruik te maken van bewezen technologieën uit het kernassortiment passieve luidsprekers van Bowers & Wilkins.

De BMW iX is het eerste volledig elektrische voertuig met de Diamond Dome-tweeters van het merk, zoals te vinden in B&W 800 Series Diamond-luidsprekers. De uitzonderlijk nauwkeurige tweeters met lage vervorming zijn voorzien van Nautilus-wervelingen. Dat zijn spiraalvormige kanalen achter de tweeterkoepels die de gereflecteerde geluidsgolven die afkomstig zijn van de achterkant van de drivereenheid verdrijven en vervorming beperken. In overeenstemming met het minimalistische interieur van de BMW iX, zijn de tweeters bedekt met geborstelde roestvrijstalen afdekkingen met een lasergeëtst logo en een discreet lichteffect, en zijn de deurluidsprekers discreet verborgen achter akoestisch geoptimaliseerde stof.

In totaal zijn er twee Diamond Dome-tweeters, drie Aluminium Dome-tweeters en vijf Aramid Fiber midrange-luidsprekers die zo hoog mogelijk in de lichte, ruime cabine zijn gemonteerd. Nog eens acht luidsprekers zijn geïntegreerd in de hoofdsteunen voor en achter, die individueel kunnen worden aangepast om een echt persoonlijke audio-ervaring voor elke passagier te creëren.

Voor het eerst worden vier basluidsprekers vergezeld door 4D Shakers die strategisch in het interieur zijn geplaatst om zelfs bij lage volumes een rijke baservaring te produceren. Passagiers kunnen naar wens gebruikmaken van het geluidssysteem via vier verschillende geluidsmodi. Het resulterende geluid is gedetailleerd en vrij van kleuring, naadloos geïntegreerd in het auto-ontwerp, aldus het persbericht van B&W.

BMW iX: Harman Integration

Het algemene ontwerp van het audiosysteem voor de nieuwe BMW iX werd verzorgd door Harman Automotive. BMW iX-klanten kunnen upgraden van het standaard niet-merkgebonden audiosysteem naar het Harman Kardon Surround Sound-systeem of het B&W Diamond Surround Sound-audiosysteem voor een betere luisterervaring.

Met in totaal dertig drivers, waarvan acht drivers geïntegreerd in de hoofdsteunen van de eerste en tweede zitrij, en een versterkervermogen van 1.615 Watt, produceert het innovatieve systeem van B&W-systeem een uitzonderlijke geluidservaring met beproefde technologieën uit de passieve luidsprekerreeksen. Een modelspecifiek Harman Kardon Surround Sound System is als optie verkrijgbaar, met 18 luidsprekers en een versterkervermogen van 655 Watt.

De BMW iX komt straks in twee uitvoeringen, t.w. de xDrive40 en xDrive50. Naar verluidt zullen de eerste leveringen in het voorjaar van 2022 gaan plaatsvinden.

MERK

EDITORS' CHOICE