REVIEW

Review: In 't Veld - Encore (cd)

Eric de Boer | 23 september 2021

Het vijfde album van de Almeerse Caroline In ’t Veld en haar band mag gerust bijzonder genoemd worden. Het album kende dankzij de coronacrisis een nogal moeizame release, terwijl de lockdowns waar vooral ook de cultuursector mee moest worstelen tegelijkertijd zorgden voor een uniek resultaat. Easy-listening Nederlandse kleinkunst, met een reislustige blik op de hele wereld.

Het was in 2019 dat Caroline In ’t Veld een productiesubsidie aanvroeg bij het Sena Muziekproductiefonds. Die aanvraag moest vergezeld worden van een albumtitel en Caroline en haar band kozen voor ‘Encore’, slaand op de vraag naar toegiften tijdens de concerten van de band. Een toen zeer logische keuze, want na het album Vals Paradijs (2018) en het projectalbum dat de band verzorgde met MC DRT (Nieuwerwets uit 2020) was optreden een vast gegeven voor het muzikale gezelschap.

Covid-19 gooide nogal wat roet in het eten en zorgde voor een wijziging in de releasedatum (-data) van het album en werd meteen onderdeel van de muziek. Zonder dat dat nu juist een doel was, maar meer een simpele loop der dingen. De Sena subsidie werd in april 2020 toegewezen en repeteren en opnemen vond zoveel mogelijk plaats in de buitenlucht en op diverse studiolocaties, met strikte inachtneming van de geldende veiligheidsregels. Tot de tweede lockdown de geplande albumlancering in De Nieuwe Bibliotheek van Almere in januari van dit jaar onmogelijk maakte. De band laat zich niet stoppen en op 20 maart vond een min of meer digitale release van Encore plaats op dezelfde locatie, waarbij het album het ‘voorwoord’ van de Boekenweek mocht ondersteunen. Nu is daar dan het fysieke album op cd, dat via InnerCircle is uitgebracht.

Gitarist Johan Fransen, bassist Joost van de Akker, slagwerker John Kakiay en natuurlijk Caroline zelf hebben Encore conceptueel ingevuld met iets wat tijdens de lockdowns niet echt mogelijk was: reizen. Maar het gaat dieper, want ook het verder kijken dan de eigen wereld, loslaten, gemis en zelfs verbinding worden tekstueel aangehaald. In ’t Veld en haar band spreken graag tot de verbeelding van de luisteraar (of concertbezoeker). Het maakt de teksten resoluut en vragend tegelijkertijd, terwijl Carolines liefde voor de Nederlandse taal duidelijk naar voren komt.

De band bedient zich op Encore van fraaie arrangementen, die duidelijk maken dat men met het verstrijken van de jaren nogal op elkaar is ingespeeld. Een bepaalde natuurlijkheid klinkt door op tracks als De Heimwee Hoort Erbij of het door prachtig snarenwerk en minimalistisch accordeonspel ondersteunde Stille Kracht. Kom Met Me Mee nodigt uit tot loslaten, ook iets dat in de covidpandemie van belang is voor de geestelijke gezondheid. Het kleinkunstige Mind Your Step laat met funk-invloeden niet alleen de stress van sommige reisvormen doorklinken, maar kan ook worden opgevat als een duiding van de obstakels die men tegenkomt op de reis door het leven. De ballad Loch Lomond is niets minder dan een ode aan prachtige natuur, rust en sereniteit. Ook een onderdeel van reizen en een levensbehoefte voor velen.

De urgentie van de teksten wordt verder verrijkt door het gebruik van ‘spoken word’, wat op Nooit Meer Terug tot prachtige resultaten leidt. En de toevoeging van de Oegandese zang en rap van Collins en zijn vrienden aan het nummer Achterbank is een leuke vondst. Overigens steunen Caroline en haar band de in Kampala woonachtige artiest ook zelf. De toekomst zal een fysiek samenspel niet in de weg staan, vermoed ik. Geheel toepasselijk sluit het album af met het rustige nummer Encore, waarop een ingetogen elektrische gitaarsolo de sereniteit van het Nederlandse platteland benadrukt.

Encore is een album dat je draait om meegevoerd te worden. Mee op reis, de bestemming onbekend maar stiekem al vastgelegd in je verbeelding. In 't Veld laat als band een natuurlijke coherentie horen, die dankzij een mix van kleinkunst, filmische verwoordingen en een fijne diversiteit aan arrangementen prima ingevuld wordt. Encore bevat ook minder accordeon dan voorgaande albums, wat te wijten is aan een onfortuinlijke blessure. Een gemis is het niet, want de plaat klopt helemaal. Artwork inclusief. De mix en productie zijn prima verzorgd en dragen bij aan de poëtische teksten. Reislustig luistervoer.

Muziek: 8
Klank: 8,4
Label: InnerCircle records
Speelduur: 35:11 minuten
Website: www.intveld.net


EDITORS' CHOICE