NIEUWS

Qualcomm's aptX Lossless belooft geluid van cd-kwaliteit naar bluetooth te brengen

Sinan Kökbugur | 02 september 2021 | Fotografie Fabrikant

Het Snapdragon Sound-platform van Qualcomm krijgt een grote boost met audio van cd-kwaliteit die wordt geleverd via de aankomende aptX Lossless codec, aldus heeft Qualcomm bekend gemaakt. Qualcomm's aptX Lossless is volgens een persverklaring een nieuwe audiotechnologie die audio van cd-kwaliteit zou moeten leveren over een bluetooth-verbinding. De nieuw codec is de nieuwste toevoeging aan de Snapdragon Sound-portfolio van het bedrijf.

Qualcomm aptX Lossless: aanmerkelijke verhoging van resolutie

AptX Lossless werkt samen met aptX Adaptive om audio te leveren in een resolutie van 16-bit/44,1 kHz wanneer de omstandigheden (hardware, software, omgeving met niet te veel radiogolven, etc.) daarvoor geschikt zijn. Ondanks zijn naam is de codec beperkt tot het leveren van audio van cd-kwaliteit. Dit betekent dus dat audio met een resolutie van 24-bit/48kHz of 24-bit/192kHz wordt gedownsampled.

Qualcomm stelt dat aptX Lossless om verschillende redenen opvalt tussen zijn concurrenten. Het heeft de hoogste potentiële bitsnelheid tot 1 Mbps, maakt gebruik van bluetooth-linkoptimalisatie, kan zich aanpassen aan zowel inhoud als verbindingsomstandigheden en maakt gebruik van wifi/bluetooth co-existentiebeheer. Hoewel andere codecs zoals AAC en LDAC uitstekend geluid kunnen leveren, comprimeren ze uiteindelijk de audio tot de maximale toegestane hoeveelheid van de codec. Dat betekent dat de audio met hoge resolutie die bijvoorbeeld van Tidal wordt gestreamd, niet langer hoge resolutie en zeker niet lossless is tegen de tijd dat het de trommelvliezen raakt.

Snapdragon Sound met aptx Lossless is de eerste met het potentieel om audio van cd-kwaliteit te leveren. AptX Lossless vertrouwt op een geoptimaliseerde keten van audiotechnologieën, waaronder het mobiele platform, end-to-end-software en de codec zelf om 16-bit/44,1 kHz-audio te leveren.

De aankondiging van Qualcomm komt omdat de vraag naar streaming-audio van cd-kwaliteit groeit. In het State of Sound-rapport van Qualcomm, waarin 6.000 mensen werden geïnterviewd, ontdekte het bedrijf dat 71% van de respondenten in China en India lossless audio met hoge resolutie wil. In de VS was 51% van de respondenten op zoek naar streaming zonder verlies of met hoge resolutie. Wereldwijd wilde 52% van de ondervraagden streaming audio van cd-kwaliteit of beter.

De afgelopen jaren is het aantal streamingdiensten dat  muziek in en hogere kwaliteit dan mp3 aanbiedt flink gegroeid. Amazon Music Ultra HD , Apple Music, Deezer, Qobuz en Tidal zijn momenteel grote spelers in het veld. Spotify Hi-Fi wordt echter naar verwachting voor het einde van het jaar gelanceerd en Spotify heeft nog altijd het grootste aantal gebruikers.

Qualcomm aptX Lossless: kanttekeningen

Qualcomm’s claim over geluid in cd-kwaliteit via aptX Lossless behoeft wel enige nuancering. Ten eerste hebben cd’s niet alleen een resolutie van 16-bit/44,1 kHz, maar – nog belangrijker – een bitrate van 1.411 kbps. Als aptX Lossless niet verder gaat dan 1 Mbits dan is dat slechts tweederde van de bitrate van een cd. Kennelijk gaat er toch nog een vorm van compressie plaatsvinden. Ten tweede mag de omgeving niet al te vol zitten met radiogolven. Als er in hetzelfde frequentiegebeid veel ander signaal is, wordt de bitrate van aptX Lossless dynamisch verlaagd omdat anders het signaal zou kunnen wegvallen en de weergave van muziek gaat haperen.

Qualcomm’s aptX Lossless zal ongetwijfeld en verbetering met zich meebrengen, maar het lijkt erop dat de bitrate van muzieksignaal in cd-kwaliteit, t.w. 1.411 kbps, niet gehaald zal worden. Bovendien, geen enkele streamingdienst levert muzieksignaal in een bitrate van 1.411 kbps. Deze bitrate is vooralsnog alleen te bereiken door cd’s bitperfect te rippen, de muziekbestanden in het WAV-formaat op te slaan en via een netwerkverbinding met voldoende snelheid naar een daarvoor geschikte streamer of DA-converter te zenden.

De nieuwe codec van Qualcomm vergt niet alleen wat nieuwe software. Bestaande hardware zal (groten)deels moeten worden vervangen. En hoewel Apple audio met hoge resolutie biedt, zal aptX Lossless niet te vinden zijn op de volgende iPhone. In feite levert geen van de telefoons of hoofdtelefoons van Apple op dit moment verliesvrije audio.

Een vertegenwoordiger van Qualcomm zegt dat we Snapdragon Sound met aptX Lossless ergens in 2022 kunnen verwachten.


EDITORS' CHOICE