NIEUWSMeze

Meze Audio Elite: isodynamische over-ear hoofdtelefoon

Sinan Kökbugur | 01 september 2021 | Fotografie Fabrikant | Meze

De Roemeense hoofdtelefoonbouwer Meze Audio heeft een nieuwe over-ear hoofdtelefoon genaamd Elite gelanceerd. De hoofdtelefoon is ontworpen en gebouwd in samenwerking met de Oekraïense medewerkers van Rinaro Isodynamics. Het resultaat is niet minder dan een uitzonderlijke hoofdtelefoon, aldus Meze Audio. 

Meze Audio Elite: met hulp van Rinaro Isodynamics

In het afgelopen decennium heeft Meze Audio een reputatie opgebouwd op het gebied van hoofdtelefoonontwerp met een verscheidenheid aan modellen, van betaalbare in-ears tot hoogwaardige magnetostatische modellen. Met de introductie van het model Empyrean in 2018 onthulde Meze een vruchtbare samenwerking met Rinaro Isodynamics, een driverfabrikant afkomstig uit de USSR die aanvankelijk door de staat werd gefinancierd om specifiek onderzoek te doen naar magnetostatische technologie. Rinaro was in staat om focus en innovatie tot ver na de koude oorlog vast te houden en heeft nu meer dan dertig jaar ervaring met deze techniek.

Het hart van Meze Audio’s Elite is de nieuwe mede door Rinaro Isodynamcis ontworpen MZ3SE-driver, een innovatieve hybride array die zich selectief richt op gebieden binnen de structuur van het oor. Voortbouwend op het onderzoek van Empyrean's MZ3-driver, profiteert het nieuwe ontwerp van nieuwe vooruitgang in materiaaltechnologie. De belangrijkste innovatie van de MZ3SE is Rinaro's nieuwe handelsmerk Parus-diafragma, gemaakt van ultradunne biaxiaal georiënteerde semi-kristallijne polymeerfilm. Het materiaal wordt in transversale richtingen uitgerekt met verhoogde temperaturen om een interne microstructuur te ontwikkelen die sterkte, stabiliteit en stijfheid vertoont.

Meze Audio Elite: dubbele spoel

Terwijl planaire magnetostatische technologie conventioneel signalen weerkaatst die de gehoorgang binnenkomen, kan 3D-geluidsbeeldvorming vaak in gevaar komen door variërende tijdvertragingen voor elke reflectie. Door dubbele spreekspoelconfiguraties te combineren, slaagt de Elite erin een betere verdeling van de geluidsintensiteit over het audiogolffront te bieden, zelfs bij hogere frequenties, aldus de verklaring van de makers van de Elite.

Van de twee gebruikte spoelen, maakt de Elite gebruik van een terugschakelspoel gericht op lagere frequenties en gepositioneerd in het bovenste deel van de driver, samen met een spiraalvormige spoel die zich meer richt op midden- en hogere frequenties die direct boven de gehoorgang zijn geplaatst. Deze configuratie maakt een betere frequentietargeting in de hele gehoorgang mogelijk, verbetert de akoestische waarneming en zorgt voor een superieure algehele balans over het hele frequentiebereik.

Meze Audio Elite: aan te passen aan persoonlijke voorkeur

De Elite heeft een belangrijk kenmerk geërfd van de Empyrean en beschikt over volledig isomagnetische oorkussenbevestigingen die op hun plaats worden gehouden puur vanuit het demagnetiserende veld van de driver van de hoofdtelefoon, terwijl het magnetisme afzonderlijk wordt teruggeleid naar de driver voor maximale efficiëntie.

Door een extra personalisatielaag toe te voegen, wordt de Elite geleverd met twee typen oorkussens die kunnen worden verwisseld, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker. Het ene oorkussen is gemaakt van Alacantara en is dertig millimeter diep bedekt met een materiaal dat lijkt op suède, terwijl het tweede oorkussen een hybride ontwerp is met aan de buitenkant echt leer en een interne stof van Alacantara, allemaal met een dikte van 25 millimeter.

Ten slotte heeft de Elite ook Meze's gepatenteerde ophangvleugels die zijn ontwikkeld voor het Empyrean-model. Verlengde rondingen aan beide uiteinden helpen om het gewicht gelijkmatig over de diameter van het hoofd te verdelen voor maximaal luistercomfort.

Meze Audio Elite: technische specificaties

  • Behuizing gemaakt van glasvezel versterkt polymeer
  • Driver: Rinaro MZ3SE Isodynamische hybride array
  • Type behuizing: open
  • Oorkoppeling: Circumaural
  • Frequentiebereik: 3 Hz tot 112 kHz
  • Impedantie: 32 Ohm
  • Nominale SPL: 101 dB
  • Maximaal geluidsdrukniveau: groter dan 130 dB
  • THD: kleiner dan 0,05 procent
  • Gewicht: 430 gram

 

Meze Audio Elite: prijs en leveringsinformatie

De levering van de Elite van Meze Audio zal in de loop van september 2021 beginnen. Voor een bedrag van 4.000 euro gaat de Elite over de toonbank.


EDITORS' CHOICE