Monitor Audio Silver: zevende generatie

Monitor Audio introduceert vandaag de zevende generatie van de Silver-serie, de populairste lijn luidsprekers van het Engelse merk. "De Silver 7G is beter dan ooit, dankzij een gloednieuw ontwerp met al onze nieuwe akoestische innovaties als resultaat van een voortdurende inzet voor onderzoek en ontwikkeling."

De Monitor Audio Silver 50 7G en de Silver 100 7G zijn ontworpen om een basuitbreiding te geven die normaal alleen mogelijk is met een vloerstaand ontwerp, zo stelt de fabrikant. De Silver 50 7G is geoptimaliseerd voor een lage extensie bij plaatsing dicht bij een wand en is een uitstekende keuze wanneer de ruimte beperkt is, maar geluidskwaliteit zeer belangrijk is. In-room gaat de extensie tot 47Hz bij -6dB.

De Silver 100 7G is een vloerstaande luidspreker met volledige extensie, met een extensie in de kamer tot 35Hz (-6dB) met een poort tuning bij 42Hz, wat lager is dan veel vloerstaande luidsprekers. Hij kan ook hard en luid worden aangestuurd met behoud van controle en comfort.

De Silver 7G-serie bestaat uiteraard ook uit een 200, 300 en 500-model, aangevuld met home cinema-oplossingen, inclusief Dolby Atmos-speakers. De volledige line-up met specificaties vind je onderaan. 

Nieuwe driver en tweeter

Het RST II-patroon van Monitor Audio is geëvolueerd om een stijver profiel te geven met een nieuwe zeshoekige kuiltjesstructuur die is afgeleid van de RDT II driverontwikkeling. "RST II is meer dan alleen een patroon op de conus. Het vertegenwoordigt een verzameling technologieën, een nieuw conusgeometrieprofiel dat de prestaties van de driver bij hogere frequenties verbetert, een verbetering van de C-CAM-technologie en een glimp van de onderliggende ontwerpelementen die gewoonlijk niet zichtbaar zijn."

De nieuwe C-CAM tweeter heeft een volledig nieuwe magneetstructuur, achterkamerontwerp en surround, en is gebaseerd op de Uniform Dispersion Waveguide-technologie, die verder is verfijnd.

Nieuwe crossover

Bij Monitor Audio begint het ontwerpen van een wisselfilter met het ontwerpen van drivers die elkaar aanvullen. "In een vroeg stadium van de ontwikkeling, terwijl we de woofer, midden en tweeter ontwierpen, simuleerden en ontwierpen we ook het wisselfilter. Dit resulteert vaak in ingrijpende wijzigingen aan drivers die alleen mogelijk zijn wanneer alle drivers en het wisselfilter samen worden ontworpen."

De beoogde respons voor een wisselfilter is een akoestische vereiste en bestaat niet in het elektrische domein. De crossover-componenten en de schakeling moeten de drivers aanvullen om het frequentiebereik op een gecontroleerde en soepele manier te verdelen. In het elektrische domein kunnen cross-overs daarom niet-symmetrische ontwerpen hebben, zolang maar wordt aangetoond dat de akoestische respons is geoptimaliseerd voor fase en niveau in de aan- en uit-as.

De cross-overs van de Silver Series 7G maken gebruik van een combinatie van derde-orde filters voor alle tweetersecties, met een combinatie van tweede en derde orde voor de woofers en middentoners. "Het in evenwicht brengen van een eenvoudig wisselfilter met de noodzaak om de toonbalans te perfectioneren is essentieel voor de algemene prestaties van de luidspreker."

Uiterlijk

Daarnaast beschikken de 7G-uitvoering van de Silvers over nieuwe cabinets met frisse afwerkingen, waarbij de nieuwe randafwerkingen en omrandingen goed passen bij de afwerking van de kast. Het dispersiepatroon van de tweeterbescherming is geëvolueerd om de bruikbare open ruimte te vergroten met een nieuw patroon en vormprofiel. Om de duurzaamheid te verhogen is dit onderdeel nu vervaardigd van hoogwaardig roestvrij staal.

De afdekringen van de driver zijn geverfd in dezelfde kleur als de afdekringen van de tweeter, wat zorgt voor een evenwichtig visueel voorkomen en een minder zichtbare rubberen driverrand. De nieuwe magnetische roosters zijn ontwikkeld om een duidelijke gelijkenis te vertonen met de Gold Series en om in combinatie met de Silver AMS 7G een verzorgde esthetiek te creëren. Bovendien is een nieuw meerkleurig weefpatroon van topkwaliteit gebruikt om de producten meer diepte en textuur te geven wanneer ze met de roosters worden getoond.

Voor de uitvoering is gekozen voor een 'eigentijdse, strakke esthetiek', met de introductie van twee nieuwe fineren van echt hout: natuurlijk walnoot en essenhout. Het natuurlijke notenhout is lichter dan het vorige Monitor Audio-walnootfineer, waardoor de nerf beter zichtbaar is en het beter past bij moderne walnoten meubelen. De essen afwerking heeft een meer globale aantrekkingskracht voor diegenen die een 'Scandinavische look' zoeken, neutraler van kleur ten opzichte van vele lichte houtfineren.

Monitor Audio Silver 7G: prijs en marktbeschikbaarheid

Het nieuws van de zevende generatie MA Silver is vers van de pers, maar de eerste samples komen bij Monitor Audio Nederland inmiddels binnen. Medio september worden de nieuwe modellen bij de dealers verwacht. 

Monitor Audio Silver 50: 810 euro p/paar
Monitor Audio Silver 100: 1060 euro p/paar
Monitor Audio Silver 200: 1625 euro p/paar
Monitor Audio Silver 300: 2045 euro p/paar
Monitor Audio Silver 500: 2430 euro p/paar
Monitor Audio Silver C250: 845 euro p/stuk
Monitor Audio Silver FX: 845 euro p/paar
Monitor Audio Silver AMS: 920 euro p/paar


EDITORS' CHOICE