REVIEWPanasonic

Review: Panasonic TX-55JZW984

SAMENVATTING

OLED-tv’s hebben een zeker plateau van beeldkwaliteit bereikt. Panasonic levert een van de beste kalibraties, en dat is een goede troef, maar zijn absolute voorsprong is hij door enkele kleine minpunten verloren. De meeslepende OLED-beelden zijn een lust voor het oog en met zijn universele HDR-ondersteuning is hij klaar voor al de nieuwste content.

PLUSPUNTEN

  • Uitstekende, natuurlijk ogende beeldverwerking
  • Zeer goede bewegingsscherpte
  • Referentieniveau kalibratie
  • Universele HDR-ondersteuning, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive
  • HDMI 2.1 met gaming-features

MINPUNTEN

  • Zichtbare banding tov vorige modellen
  • Apple TV en Disney+ ontbreken
  • Relatief lage piekhelderheid
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen

Betaalbare OLED-modellen zijn er ondertussen in overvloed. Bij Panasonic kunnen we rekenen op een uitstekende kalibratie, maar kan hij zich onderscheiden van de talrijke concurrenten?

Onopvallend design

Als je een topmodel zoals de JZW2004 al geen opvallend design vindt, dan lijkt het logisch dat ook de lagere modellen in een sober kleedje steken.

Panasonic kiest voor een zwarte afwerking zonder decoraties. Het scherm staat op een centrale, ronde voetplaat, maar opgelet, dit is geen draaivoet. De hals zit stevig aan het scherm zodat de opstelling staat als een huis. De behuizing achteraan is afgeschuind om een dunnere indruk te geven.

Het scherm komt ongeveer zes centimeter boven je tv-meubel uit, dus er is ruimte voor een soundbar.

Aansluitingen

Ook op de dit model vinden we twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDMI 2.1-aansluitingen (gemarkeerd met “4K120Hz”). Gamers kunnen rekenen een lage input-lag (15,2 ms), ALLM, VRR en 4K120. Voorlopig ondersteunt de Panasonic echter slechts de halve verticale resolutie in 4K120, een software-update later dit jaar moet dat oplossen.

Wil je een soundbar aansluiten, dan kan dat via eARC. Hou er dan wel rekening mee dat die een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen inneemt. Dat is lastig voor de hardcore gamers met twee consoles.

De lijst aansluitingen bevat verder drie USB-aansluitingen, een composiet video-ingang met stereo cinch, een optisch digitale uitgang en een stereo minijack uitgang. Wil je een externe subwoofer gebruiken, dan kan je de hoofdtelefoonaansluiting daarvoor omschakelen via het menu.

Ethernet, WiFi en Bluetooth voor een draadloze hoofdtelefoon maken de lijst volledig. Alle aansluitingen wijzen naar onder of opzij, aarzel dus niet als je deze tv aan de muur wil hangen.

Deze Panasonic beschikt over drie antenne-aansluitingen, een dual DVB-T2/C/S2 tuner én een dubbele CI+-slot. Sluit een externe USB harde schijf aan en je kunt tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen.

My Home Screen 6.0

Met een eenvoudige lijst tegels onderaan het scherm, waar je zowel de ingangen, tv-kanalen als apps terugvindt, is My Home Screen nog steeds een lichtvoetig en vlot werkend smart tv-systeem.

De selectie apps is prima, maar er blijven twee opvallende afwezigen: Apple TV en Disney+. Panasonic kon ons niet zeggen wanneer deze beschikbaar zullen zijn.

Deze nieuwe versie (6.0) bevat nu ook een ‘My Scenery’ mode die je kan gebruiken om foto’s of kunst te tonen als je geen tv kijkt. De enorm uitgebreide menu’s met instellingen zijn gebleven. Dat is ideaal voor wie de tv wil kalibreren of instellen naar eigen smaak. Maar om het de doorsnee kijker wat eenvoudiger te maken is er nu ook een snelmenu waar je eenvoudig de beeld- of geluidsmode of een aantal andere instellingen aanpast. Dat menu is overigens ook te personaliseren.

Geen revolutionaire remote

Na heel wat jaren heeft Panasonic zijn remote in een nieuw kleedje gestoken, maar verwacht geen revolutionaire veranderingen. Een afgeronde vorm, een licht gewijzigde toets-layout, wat extra sneltoetsen en een ingebouwde microfoon zijn de belangrijkste wijzigingen. De remote is identiek aan die van de JZW2004, behalve dan dat hij afgewerkt is in zwart in plaats van zilver.

Kortom, het blijft een degelijke remote, maar meer niet.

Beeldkwaliteit

Het OLED-paneel van deze Panasonic heeft een uitstekende uniformiteit, niet enkel in heldere beelden maar ook in donkere beelden. Geen spoor van verticale strepen of andere afwijkingen. Schakel de tv in “True Cinema” beeldmode voor het beste resultaat. Die is nagenoeg perfect gekalibreerd. Er is ook een “Filmmaker Mode” maar om onduidelijke redenen was die een tikje minder goed gekalibreerd, terwijl deze twee beeldmodes op vlak van kalibratie eigenlijk identiek horen te zijn.

De “True Cinema” preset is weliswaar erg donker, dus zet de “Verlichttingssterkte” op 70 en activeer de lichtsensor. We merken enkel dat de tv een kleine beetje zwartdetail verbergt, maar zonder referentie ga je daar vrijwel zeker niets van merken.

Geen OLED-paneel met verbeterde helderheid op dit model, en dat merken we snel aan de prestaties. De piekhelderheid van 687 nits (10% venster) ligt aanzienlijk onder die van de JZW2004, en ook het volledig wit-veld klokt met 138 nits flink wat lager af dan het topmodel. Het zijn weliswaar typische prestaties voor een OLED-tv, maar toch eerder aan de lage kant van het spectrum. Het kleurbereik scoort normaal, met 96% DCI-P3.

De Panasonic levert prima tonemapping, maar de kleuren verliezen wat intensiteit in beelden die gemasterd zijn op 4.000 nits. Hij verbergt nipt wat witdetail, vermoedelijk omdat de tonemappig wat voorrang geeft aan een helderder beeld, maar het verlies is erg klein. Aan de donkere kant zien we net als in SDR wat verlies van zwartdetail. Het klinkt gelukkig erger dan het is. We leggen de lat voor Panasonic erg hoog, maar de beelden zien er nog steeds schitterend uit.

De JZW984 ondersteunt HDR10 en HLG maar ook Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive, daarmee biedt het werkelijk voor alle contentbronnen de best mogelijke optie.

Op vlak van beeldverwerking hoef je niets in te leveren ten opzichte van het topmodel, ze delen immers dezelfde HCX Pro AI processor. Die levert een zachte, subtiele beeldverwerking met zuivere upscaling en goede ruisonderdrukking. Hij laat wel dezelfde steek vallen: er is zichtbare banding in zachte kleurgradiënten. Dat is des te duidelijker in donkere beelden, waar de kleurbanden hinderlijk flikkeren kunnen veroorzaken. Vorige modellen blonken net uit omdat ze dit konden vermijden.

Voor gamers en sportliefhebbers is er goed nieuws. De JZW984 heeft opnieuw een 100 Hz-paneel (de HZW984 moest het met een 50 Hz-versie doen). De bewegingsscherpte is dan ook prima, zolang je Intelligent Frame Creation actief houdt, minstens in de laagste stand. Wens je nog dat laatste restje wazige rand weg, dan kan de optie “Zwart kader invoegen” activeren. De Black Frame Insertion techniek maakt snelle actie dan haarscherp, ten koste van een beetje helderheid.

Geluidskwaliteit

Waar de JZW2004 uitpakte met indrukwekkende audio, laat de JZW984 geen grote indruk op ons na. Ja, hij is iets krachtiger dan de doorsnee tv en presteert ruim voldoende voor het merendeel van je kijkvoer, maar de 2x 15 Watt mist hier en daar wat punch. In onze gebruikelijke heavy metal test (The Struggle Within van Metallica) hoor je onmiddellijk hoe de tv de klank moet indijken om vervorming te voorkomen. De bas van het drumstel valt plots weg en de snijdende gitaar klinkt wat mak. Het drumwerk van Apollo 440 (Krupa) klinkt beter, maar mist een diepe onderlaag. Je kan een externe subwoofer aansluiten op de hoofdtelefoonuitgang (die je omschakelt via de menu’s), dat zal de klank flink helpen. Met vocaal werk zoals Sinéad O’Connor gaat het beter, en wat rustigere muziek is duidelijk meer de comfortzone van deze tv. We vonden de klank wel wat scherp, dat is een typische Panasonic tuning, dus duik even in de instellingen om dat te temperen.

Die resultaten beperken ook zijn prestaties voor film. Echt stevige soundtracks mag je niet verwachten. De tv ondersteunt Dolby Atmos, maar de ruimtelijkheid is beperkt.

Conclusie

OLED-tv’s hebben een zeker plateau van beeldkwaliteit bereikt. Panasonic levert een van de beste kalibraties, en dat is een goede troef, maar zijn absolute voorsprong is hij door enkele kleine minpunten verloren. De TX-55JZW984 (NL) / TX-55JZ980 (BE) is weliswaar nog steeds een soliede keuze zowel voor gamers, sportliefhebbers als filmfanaten. De meeslepende OLED-beelden zijn een lust voor het oog en met zijn universele HDR-ondersteuning is hij klaar voor al de nieuwste content.

Panasonic TX-55JZW984 (NL) / TX-55JZ980 (BE)
1.799 euro | panasonic.nl / panasonic.be
Beoordeling 4 / 5






EDITORS' CHOICE