NIEUWS

Niimbus US 5 en US 5 Pro: instelbare hoofdtelefoonversterkers

Niimbus is een merknaam van Lake People, een Duits audiobedrijf dat ook pro-audioproducten op de markt brengt onder de merknaam Violectric. De nieuwste producten van Niimbus zijn de US 5 en US 5 Pro, hoogwaardige hoofdtelefoonversterkers die dual mono zijn opgebouwd en geschikt zouden moten zijn om elke dynamische of magnetostatische hoofdtelefoon aan te sturen. De levering zou volgende maand moeten gaan beginnen.

Niimbus US 5 en US 5 Pro

Of het nu gaat om hoogwaardige dynamische hoofdtelefoons of magnetostaten, open of gesloten, hoofdtelefoons met hoge of lage impedantie, de nieuwe hoofdtelefoonversterkers US 5 en US 5 Pro van Niimbus moeten elke hoofdtelefoon kunnen aansturen en audiofiele prestaties bieden. Daarvoor zorgen in totaal vier versterkertrappen met een uitgangsvermogen tot 7000 mWatt bij 50 Ohm en een uitgangsspanning van 32 Volt RMS bij 600 Ohm. De pre-gain-instelling met het regelbereik van -18 tot +24 dB is bedoeld om lage interne versterkingsfactoren en de laagst mogelijke ruis voor alle hoofdtelefoonimpedanties te garanderen.

Naast twee ongebalanceerde 6,3 mm jack-uitgangen, kan op de Niimbus US 5 en US 5 Pro ook een gebalanceerde hoofdtelefoon worden aangesloten via vierpins XLR- of 4,4 millimeter Pentaconn-connectoren. Met hun vier versterkertrappen werken de nieuwe Niimbus-modellen met symmetrische bekabeling als push-pull-drive, waarbij positieve en negatieve membraanbewegingen gericht worden versterkt. Een gebalanceerde en twee ongebalanceerde stereo-ingangen fungeren als signaalingangen, terwijl gebalanceerde en ongebalanceerde lijnuitgangen de aansluiting van andere componenten mogelijk maken. De lijnuitgangen kunnen worden ingesteld op een vast of variabel niveau.

Terwijl de US 5 een gemotoriseerde potentiometer van hoge kwaliteit gebruikt, heeft de US 5 Pro met zijn Relay Controlled Attenuator (RCA) waarschijnlijk de beste – zij het meest complexe – analoge niveauregeling die momenteel op de markt verkrijgbaar is. De volumeregeling is aangesloten op een microcomputer, die op zijn beurt een netwerk van vaste weerstanden aanstuurt via slijtvaste reed-relais. Met de US 5 Pro van Niimbus omvat het RCA-netwerk 256 discreet geïmplementeerde volumeniveaus met een stapgrootte van 0,4 en biedt zo de grootst mogelijke nauwkeurigheid zonder signaalkleuring.

Maar Niimbus is ook uiterlijk verwend, maar wel heel discreet. Het zwart geanodiseerde frontpaneel is tien millimeter dik en heeft naast de volumeregelaar ook input- en outputselectieknoppen, een balansregelaar en natuurlijk de hoofdtelefoonaansluitingen. De afstandsbediening, gefreesd uit een enkel blok metaal, regelt alle belangrijke parameters

Niimbus US 5 en US 5 Pro: prijzen en leveringsinformatie

De hoofdtelefoonversterkers US 5 en US 5 Pro van Niimbus zijn naar verwachting vanaf begin augustus verkrijgbaar. De adviesprijs is 4.999 euro voor de US 5 en 5.499 euro voor de Nimbus US 5 Pro.

EDITORS' CHOICE