Pro-Ject Debut Pro: draaitafel die dertigjarig jubileum markeert

Het in Oostenrijk gevestigde Pro-Ject Audio Systems viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum en heeft ter gelegenheid daarvan de Debut Pro draaitafel uitgebracht.  Pro-Ject's Debut Pro is naar eigen zeggen veel meer dan een speciale editie. Het is een nieuwe premium toevoeging aan de Debut-reeks die “het allerbeste technische ontwerp, elegante esthetiek en echt high-end geluid van een betaalbaar audiofiel apparaat” vertoont. De Pro-Ject Debut Pro is dus niet een limited edition ding.

Pro-Ject Debut Pro: koolstof aluminium toonarm

De Debut Pro neemt het basisontwerp van de Debut over en belooft elk aspect te verbeteren, waarbij elk onderdeel opnieuw is ontworpen voor hoogwaardige prestaties. Dat begint met de toonarm. De Debut Pro het eerste Debut-model met Pro-Ject's Carbon-Aluminium toonarmtechnologie uit één stuk. De 8,6-inch buis is volgens de makers ongelooflijk licht en stijf, dankzij het lage soortelijke gewicht en de sterkte van koolstofvezel en de combinatie met aluminium vanwege de extra dempingseigenschappen en betere elektrische afscherming. Het geclaimde resultaat is een verbeterde weerstand tegen externe interferenties.

De Debut Pro-toonarm kan ook worden aangepast voor nauwkeurige azimut- en VTA-instellingen (verticale volghoek) en is afgewerkt met een nieuw CNC-gefreesd aluminium lagerblok met speciale lagers, zeer zuivere koperen interne toonarmbedrading en een afgeschermde aansluitdoos met vergulde cinch-uitgangen. Bovendien wordt de toonarm geleverd met het nieuwe Pick-IT Pro mm-element vooraf geïnstalleerd en uitgelijnd.

Pro-Ject Pick-IT Pro

Voor de Pick-IT Pro werkte Pro-Ject nauw samen met Ortofon om iets nieuws te ontwikkelen. Als gevolg hiervan geeft het nieuwe element een levendiger en robuuster geluid met een groot dynamisch bereik, zegt het merk. Hoewel de Pick-IT Pro is gebaseerd op de klassieke Ortofon 2M, is het nieuwe element naar verluidt meer geïnspireerd op traditionele SPU-ontwerpen met een lagere capaciteit en een iets hogere output.

Pro-Ject Debut Pro: chassis, plateau en motor

De Debut Pro wordt geleverd met een satijnzwarte verfafwerking op het MDF-chassis.

Verder is de in eigen huis ontworpen en vervaardigde AC-aandrijfmotor ontkoppeld van het hoofdchassis door een montageplaat met TPE-gedempte bevestigingspunten. Pro-Ject zegt dat deze montageplaat de motor isoleert en hem toch perfect waterpas houdt met het aandrijfsysteem van de subschotel voor absolute snelheidsstabiliteit (33: +/- 0,40%; 45: +/- 0,50%). De draaitafelplint staat ook op drie in hoogte verstelbare metalen voeten met TPE-demping in een unieke vernikkelde afwerking voor de Debut Pro.

Het ontwerp is voorzien van een subplateau dat is gemonteerd in een nauwkeurig ontworpen hoofdlager met bronzen bus. Het subplateau zit onder het gloednieuwe zware aluminium plateau, dat een ring van TPE-demping heeft, op zijn plaats gehouden door een extra stabiliserende ring van aluminium, waardoor alle resonanties effectief worden gedempt, daar zijn we zeker van. De hoge massa van het plateau minimaliseert ook wow en flutter (33 = 0,16% / 45 = 0,14%) voor een schonere sonische prestatie, aldus Pro-Ject Audio Systems.

Met op het chassis gemonteerde tuimelschakelaar kiest de gebruiker tussen 33 of 45 rondjes per minuut. 78 toeren kan ook door de schakelaar op 45 te zetten en de aandrijfriem handmatig aan te passen aan een grotere poeliering.

Naast de gemonteerde Pick-IT Pro, wordt de Debut Pro geleverd met alle benodigde accessoires, inclusief een stofkap en een Connect-IT E phonokabel in de doos.

Project Debut Pro: prijs en leveringsinformatie

De Pro-Ject Debut Pro is vanaf september verkrijgbaar voor een adviesprijs van 750 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE