NIEUWSMSB

MSB Technology stopt ontwikkeling en bouw van cd-loopwerken

Het Amerikaanse MSB Technology heeft aangekondigd te zullen stoppen met de ontwikkeling en bouw van cd-loopwerken. Het bedrijf zegt zich volledig toe te willen leggen op de verdere ontwikkeling en verbetering van DA-converters en andere digitale apparaten.

Het in de VS gevestigde MSB Technology heeft de volgende verklaring op zijn website gezet:

“Net zoals Apple de koptelefoonaansluiting van hun telefoons heeft verwijderd, naderen we de verwijdering van cd-loopwerken uit onze digitale systemen. We begrijpen dat er zeker vraag is van de consument (nu en altijd, dat geldt ook voor koptelefoonaansluitingen ...), maar deze vraag is jaar na jaar blijven afnemen. Het afgelopen jaar hebben we een unieke kans gehad voor introspectie en ons opnieuw te concentreren op onze bedrijfsmissie. Met de groeiende vraag naar onze speciale DAC-technologieën en hoogwaardige versterkers, hebben we besloten om ons uitsluitend op deze producten te concentreren. Aangezien ons bedrijf werd opgericht op de eerste golf van CD-technologie, voelt dit als een ingrijpende verandering voor ons. We kunnen niet enthousiaster zijn om te zien hoe digitale bronnen zijn en blijven evolueren.

We bieden een breed scala aan ingangsmodules die met verschillende bronnen kunnen worden gebruikt. Onze DA-converters kunnen elke bron naar zijn hoogste potentieel verheffen. Onze best presterende input, de Pro USB, deelt dezelfde technologie als in onze cd-loopwerken. Deze kan worden gebruikt met een server om gelijkwaardige prestaties te bereiken met dezelfde geweldige isolatie. Of vereenvoudig met de Network Renderer voor één geïntegreerde oplossing. De toekomstige mogelijkheden zijn eindeloos,” aldus MSB Technology.

De toekomst van digitale opslag en weergave

Er zijn steeds minder audiobedrijven die hoogwaardige cd-loopwerken bouwen. Dat is verklaarbaar want de verkoopcijfers dalen al jaren. De cd, of voluit compact disc, is echter de facto nog steeds een standaard voor een zekere geluidskwaliteit, een hoge geluidskwaliteit, en dat al bijna veertig jaar. De Super Audio CD, die een veel hogere resolutie en dus een betere geluidskwaliteit zou kunnen bieden vergeleken met de cd, mogen we commercieel wel als mislukt beschouwen.

Streamingdiensten gaan doorgaans niet verder dan FLAC-kwaliteit en ook dat is lager dan de resolutie van een cd, hoewel een streamingdienst prima kan klinken. Soms pocht een streamingdienst over het aanbieden van muziek in hi-res resolutie of op niveau van cd-kwaliteit. Hi-res is lang niet altijd hoger dan cd-kwaliteit. Het is soms zelfs maar FLAC-kwaliteit. Streamingdiensten hebben er geen belang bij om volledig transparant te zijn over het aangeboden signaal. En dit aangeboden signaal kan wel hi-res o.i.d. zijn, maar kan intussen gewoon afkomstig zijn van een cd of bestand in cd-kwaliteit. Lossless bluetooth-connectiviteit heet misschien wel “lossless” maar gaat niet verder dan 990 kbps (met gebruik van de juiste codec), terwijl de cd 1.411 kbps haalt.

De cd loopt als drager dan misschien wel tegen zijn einde, maar de inhoud van cd’s is verre van achterhaald en leeft voort als bitperfect geripte WAV-bestanden op een NAS, USB-schijf of USB-stick. En er is geen verschil tussen het originele bestand en een kopie van dat bestand op een andere drager. Onze achterkleinkinderen kunnen verliesvrij van onze muziek genieten. Het is even de vraag of ze onze muziek ook leuk zullen vinden. Gemiddeld genomen willen wij immers ook niet naar de muziek van onze grootouders luisteren. Maar dat is wellicht persoonlijk.


EDITORS' CHOICE