NIEUWS

Thiele TT01 en TA01: Zero Tracking Error toonarm en draaitafel

Helmut Thiele heeft o.a. gewerkt voor Thorens, Genuin, Magnat en Heco en heeft een lange staat van dienst. Na zijn pensionering had Thiele tijd, ruimte en energie over en zo onstond de Zero Tracking Error toonarm TA01. Deze toonarm verdient ook een hoogwaardige draaitafel en zo ontstond de TT01. We weten niet of en wanneer de TA01 en TT01 leverbaar zullen zijn in de Benelux, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Thiele TA01: roterende toonarm met de voordelen van een tangentiële toonarm

De ervaren ontwikkelaar en industrieel ontwerper Helmut Thiele geniet al lang een legendarische status in insiderkringen. Hij was en is actief voor onder meer illustere namen als Thorens en Genuin. Gedurende 25 jaar was hij hoofdontwerper voor Magnat en Heco. Veel van zijn producten hebben internationale onderscheidingen ontvangen.

In 2021 had Helmut Thiele eigenlijk met tevredenheid met pensioen kunnen gaan en terugkijken op een uiterst succesvol professioneel leven. Naar eigen zeggen werd Thiele in beslag genomen door een vraag of puzzel die hem al tien jaar achtervolgt: hoe moet de perfecte toonarm voor een vinyldraaitafel eruit zien? Volledig bevrijd van alle tijd- en budgetbeperkingen, begon Thiele aan zijn eerste eigen product. Na vele jaren van onderzoek en ontwikkeling presenteert hij eindelijk het resultaat van zijn inspanningen: de Zero Tracking Error Toonarm Thiele TA01.

De TA01 is gebaseerd op een geheel nieuw concept , omdat hij de nauwkeurige en starre geleiding van een roterende toonarm combineert met de voordelen van een tangentiële toonarm. Het ophaalsysteem wordt bijna zonder tracking error over de plaat geleid. De toonarmbuis zelf bestaat uit twee concentrisch geplaatste buizen van koolstof, waarvan de ruimte is gevuld met een gel. Deze maatregelen om de toonarm te dempen zorgen voor een indrukwekkende tonaliteit. Al deze maatregelen maken de Thiele TA01, waarvan de basis volledig van aluminium is gemaakt, naar eigen zeggen de meest innovatieve en waarschijnlijk beste toonarm ter wereld.

Thiele TT01: Zero Tracking Error draaitafel

Tijdens de werkzaamheden vroeg Thiele zich af met welke aandrijving de voortgang van de TA01 het beste kon worden gecontroleerd. Omdat hij niets kon vinden dat aan zijn eisen voldeed, ontwierp hij snel zijn eigen draaitafel. De aandrijfelektronica is ontwikkeld in samenwerking met Volpe baas Walter Fuchs. Net als bij de TA01 werd de draaitafel en de aandrijving van het draaiplateau voortdurend verbeterd en op een gegeven moment waren ze zo goed dat Thiele besloot de draaitafel ook op de markt te brengen.

Met de Thiele TT01 introduceert Helmut Thiele nu zijn eerste draaitafel onder zijn eigen naam. Het nieuwe apparaat bestaat uit drie onderling gedempte niveaus, waarbij de onvermijdelijke verstoringen veroorzaakt door de aandrijfmotor zoveel mogelijk uit de buurt van de toonarm en het elemen worden gehouden. Door verschillende materialen op houtbasis te kiezen, wordt elk niveau geoptimaliseerd op het gebied van trillingen, hetgeen resulteert in een volledige stilte van de aandrijving.

 

“In mijn werk als ontwerper en ontwikkelaar heb ik meer dan veertig jaar voor veel verschillende industrieën gewerkt en veel producten, materialen en technologieën leren kennen. Uit deze schat aan ervaring heb ik de parels geselecteerd en gecombineerd die het voor mij mogelijk hebben gemaakt om deze toonarm en deze draaitafel te realiseren met deze unieke prestatie,” aldus Helmut Thiele over de combinatie van TA01 en TT01.

De productie van beide componenten vindt plaats volgens de hoogste kwaliteitsnormen in uitgebreid handwerk in Duitsland. Dit garandeert ook de combinatie met talrijke aandrijvingen, omdat Thiele desgewenst individuele basisplaten vervaardigt voor een optimale montage van de TA01. Ook aan de aansluitzijde biedt de TA01 alle denkbare opties.

 

“Ik heb echt veel gehoord, maar de TT01 opent de deur naar een compleet nieuwe wereld. Het levert een ongelooflijk fijne resolutie met grenzeloze dynamiek en combineert dit met een complete orde en rust in het geluidsbeeld die ik nog nooit heb kunnen ervaren met vinyl”, zegt Markolf Heimann van het Duitse ATR.

Thiele TA01 en TT01: prijzen en leveringsinformatie

ATR biedt de TT01 voor de marktintroductie in september alleen aan als pakket inclusief TA01 in een op maat gemaakte flightcase tegen een adviesprijs van 19.500 euro. De TA01 toonarm is vanaf september ook los verkrijgbaar. De toonarm wordt geleverd in een hoogwaardige koffer met uitgebreide accessoires en gedetailleerde montage-instructies. De adviesprijs is 9.500 euro.


EDITORS' CHOICE