NIEUWSDynaudio

Dynaudio kondigt vernieuwde Emit-productlijn aan

De Deense luidsprekerfabrikant Dynaudio heeft zijn Emit-productlijn van passieve luidsprekers vernieuwd. De Emit-productlijn is naar eigen zeggen de ingang tot het high-end universum van Dynaudio en is ontwikkeld om opmerkelijke prestaties in zijn prijsklasse te leveren. De luidsprekers kunnen voor een tweekanaals opstelling worden gebruikt maar ook de liefhebbers van meerkanaals geluid zou zijn gading bij de Emit-productlijn moeten kunnen vinden. De koper kan kiezen uit drie uitvoeringen.

Dynaudio Emit: vijf modellen

De vernieuwde productlijn van het in 1977 opgerichte Dynaudio bestaat uit twee monitor-modellen voor op een stand, genaamd Emit 10 en Emit 20, twee vloerstaanders, de Emit 30 en Emit 50 en ten slotte een centerluidspreker die Emit 25C is genoemd. De nieuwe luidsprekers zijn allemaal ontworpen, vormgegeven, getuned en geoptimaliseerd bij het eigen Dynaudio Labs in Denemarken. De zeer geavanceerde Jupiter meetfaciliteit – een enorme meetconstructie – speelde een sleutelrol in hun ontwikkeling.

“Het mooie van werken aan een luidspreker als de Emit is dat we alle ‘trickle down’ technologie kunnen gebruiken, die we ontwikkeld hebben voor onze allerbeste luidsprekers. Dezelfde mannen en vrouwen werken aan alle producten, dus we weten precies hoe we de prestaties van dat niveau bij de mensen kunnen krijgen die hun eerste stappen in de echte high-end hifi wereld zetten”, aldus Daniel Edmonds, Dynaudio’s Chief Acoustic Specialist.

Dynaudio Emit: Cerotar tweeter

Alle Emit luidsprekers gebruiken de Cerotar tweeter uit de vermaarde Evoke serie, die op zijn beurt is gebaseerd op de formidabele Esotar Forty tweeter in Dynaudio’s Special Forty jubileumluidspreker. De speciaal ontwikkelde AirFlow magneet in de Cerotar tweeters is gemaakt van keramisch strontiumcarbonaat ferriet+, en de 28 millimeter spreekspoel is gewikkeld van aluminiumdraad – een typisch Dynaudio kenmerk dat ook te vinden is in de legendarische Esotar 3 tweeter.

De geavanceerde ‘airflow-optimisation’ in de ruimte achter het van gecoat textiel gemaakte soft-dome membraan is ontworpen om ongewenste resonanties tegen te gaan. Hierbij controleert de ingenieuze interne Hexis dome de luchtstroom. Dit geeft een gelijkmatigere frequentierespons, met schonere en aangenamere hoge frequenties.

Dynaudio Emit: high-end luidsprekers

De mid/bas luidsprekers, de middentoners en de woofers zijn allemaal gebaseerd op de drivers in de Evoke serie. Hun conussen zijn gemaakt van MSP (Magnesium Silicate Polymer), een materiaal dat Dynaudio zelf heeft ontwikkeld en dat precies de juiste combinatie levert van lichtheid, stijfheid en demping, voor een ongelooflijke nauwkeurigheid. Ze zijn direct aan de spreekspoel-constructie met verkoperd aluminiumdraad gelijmd, voor een nog betere controle over hun beweging.

Dynaudio Emit: dubbele magneetsystemen van ferriet-keramiek leveren de aandrijfkracht

Het gebruik van meer magneten geeft de ingenieurs van Dynaudio betere controle over de beweging en de uitslag van de conus, hetgeen een grotere klankmatige precisie oplevert. De dynamiek bij lagere frequentie wordt beter, met behoud van de fantastische middentonen-weergave.

Dynaudio Emit: custom wisselfilter ontwerp

De wisselfilters in de Emit’s hebben een hybride ontwerp, waarin verschillende combinaties van eerste-, tweede- en vierde-orde topologieën worden gebruikt. Waarom? Omdat een universele aanpak simpelweg niet het prestatieniveau zou leveren dat de ingenieurs van Dynaudio’s wilden bereiken. Door elke luidspreker in de serie zijn eigen combinatie van wisselfilter-ontwerpen te geven realiseerden ze een klankmatige consistentie binnen de serie die essentieel is voor meerkanaals-systemen, terwijl de prestaties van elke luidspreker optimaal konden worden afgestemd op de taak die hij te vervullen heeft.

Dynaudio Emit: baspoort, dempingmateriaal en kastconstructie

Alle Emit luidsprekers zijn voorzien van een nieuwe basreflexpoort met dubbelzijdige uitloop, die geoptimaliseerd is om turbulentie te reduceren. Daardoor wordt het ongewenste ‘puffen’ verminderd, dat vooral optreedt bij de laagste tonen. Die aandacht voor detail vind je óók terug bij het inwendige dempingmateriaal, dat tot op de gram nauwkeurig is afgewogen voor de beste combinatie van demping en transparantie.

De kasten zijn gemaakt van 18 millimeter dik MDF en bieden de keuze uit drie afwerkingen met prachtig, speciaal vervaardigd laminaat in de kleuren zwart, wit en walnoot.

Alle luidsprekers worden geleverd met een zwart, magnetisch bevestigd front.

Dynaudio Emit: prijzen en leveringsinformatie

De leden van de nieuwe Emit-productlijn zijn vanaf vandaag wereldwijd leverbaar. De adviesprijzen zijn als volgt.

Dynaudio Emit 10:     729 euro per paar
Dynaudio Emit 20:     950 euro per paar
Dynaudio Emit 30:  1.500 euro per paar
Dynaudio Emit 50:  2.000 euro per paar
Dynaudio Emit 25C:  680 euro per stuk

MERK

EDITORS' CHOICE