Yamaha's TW-E3A zijn draadloze oortjes die je niet afleiden met overbodige functies, maar wel scoren met een degelijke autonomie en een redelijk prijskaartje. Uniek is een functie die volgens de Japanse muziekinstrumentenbouwer en AV-fabrikant je gehoor beschermt door muziek vol te laten klinken aan elke volume.
Yamaha TW-E3A
Ook Yamaha presenteert een reeks draadloze oortjes die een maximum aan gebruiksgemak bieden. Verrassend? Niet echt. Yamaha is naast een leidende muziekinstrumentenbouwer een groot audiomerk dat altijd al wel hoofdtelefoons bouwde. Draadloze oortjes passen daar perfect bij. Dankzij compacte toestellen als deze kun je altijd een hoofdtelefoon meenemen, want het geheel is opgeborgen niet groter dan een pildoosje. Past perfect in je jaszak of handtas – en als je ze draagt vallen oortjes zoals deze TW-E3A’s nauwelijks op. Begrijpelijk dus dat deze productcategorie superpopulair is en dat veel fabrikanten ze uitbrengen. De laatste tijd hebben we dan ook veel modellen getest op HIFI.NL / HIFI.BE.
Wat onderscheidt de Yamaha TW-E3A van de andere oortjes die je op de markt vindt? Een aantal zaken, zoals een redelijk prijskaartje, degelijke autonomie en een zekere waterbestendigheid. Helemaal uniek is echter Listening Care, een functie die Yamaha ontwikkeld heeft om je een goede luisterervaring te geven zonder kans op gehoorschade.
Gevleugelde oortjes
De meeste true wireless-oortjes komen met een gelijkaardige selectie extra’s in de doos. Dopjes of tips in drie of vier verschillende maten zodat je de perfecte pasvorm kunt vinden, een case waarin de toestellen opgeborgen én geladen worden, en eventueel een USB-kabel om het doosje aan je smartphonehouder te vinden. Dat allemaal krijg je ook van Yamaha, maar we vinden ook iets ongewoon in het zakje met de verschillende dopjes: grotere sleeves. Deze siliconen hoesjes passen over de binnenkant van elk oortje en bieden meer bescherming.
In de doos zit een paar sleeves die uitgerust zijn met een klein ‘vleugeltje’. Of noem het een haaienvin, als je dat spannender vindt. Bij het inbrengen van de oortjes zal dit vleugeltje rusten tegen een plooi in je oorschelp, waardoor de TW-E3A’s nog stabieler zitten. Omdat elk oor anders is – net als een vingerafdruk – kan het zijn dat je er helemaal geen nood aan hebt. Sommige mensen ervaren echter dat tips na een verloop van tijd weer uit het oorkanaal glijden. Dit vleugeltje voorkomt dat in veel gevallen, lijkt het ons.
AptX? Present!
De Yamaha TW-E3A gebruikt een chipset van Qualcomm en kan daardoor technische zaken bieden die je voorheen enkel bij duurdere oortjes vond. Ze werken bijvoorbeeld met Bluetooth 5.0 en ondersteunen de aptX-codec. Dat laatste garandeert dat muziek over Bluetooth gestreamd wordt met een zekere kwaliteit. Nog altijd wel lossy, maar met meer audiodata dan (meestal) bij de SBC-standaardcodec.
De voordelen van aptX pluk je wel enkel bij een Android-smartphone en sommige computers. Apple ondersteunt deze codec niet op zijn mobiele toestellen, maar dan wordt er AAC gebruikt.
Designmatig bewandelen de Yamaha-oortjes het pad van functioneel design. Het zijn geen blikvangers en ze bezitten geen hoge blingbling-uitstraling, maar ze zijn wel degelijk, sober en discreet. Wij kregen de matzwarte versies opgestuurd; er is ook wit, of kleurrijkere varianten roze en blauw) als je iets met uitgesproken stijl zoekt.
Zoals bij veel draadloze oortjes kun je de Yamaha’s bedienen door erop te drukken. De zijkanten van de oortjes dubbelen zo als sneltoetsen waarmee je een liedje kunt pauzeren of (door lang te drukken) een track voor- of achteruit in de playlist springt. Tweemaal snel tikken past het volume aan, afhankelijk van of je links of rechts tikt. Simpel en eenvoudig, wat ook een beetje de filosofie achter de TW-E3A’s samenvat.
We noteren ook nog dat de TW-E3A’s een IPX5-label dragen en dus wel tegen regen en zweet moeten kunnen. Een onderdompeling in een beekje? Wellicht niet. Probeer dus niet op het verkeerde moment van je mountainbike te donderen. De oortjes spelen zes uur lang en kunnen drie keer opgeladen worden door ze in het doosje te stoppen.
De essentie, enkel de essentie
Echt veel opties vind je niet in de app die hoort bij de Yamaha TW-E3A. Een equalizer, aanpasbare knoppen of een ingebouwde muziekspeler zijn er niet. In essentie biedt de Headphone Connect-app maar drie dingen. Je kunt er de firmware mee updaten, instellen na hoeveel minuten de Yamaha-oortjes uitschakelen als je stopt met luisteren en Listening Care in- of uitschakelen. Maar wat doet deze functie juist en hoe effectief is het?
Yamaha stelt dat mensen bij oortjes vaak het volume te hoog zetten omdat ze bepaalde zaken beter willen horen. Ze missen bijvoorbeeld de bassen en draaien aan de volumeknop totdat ze wel weer voldoende luid zijn. Maar op dat moment zijn die hoge frequenties misschien wel té luid geworden, waardoor elke slag op een cymbaal te hard aankomt. Listening Care moet de oplossing zijn. Het is een automatische EQ-functie die bij elk volume de muziek in balans probeert te brengen. Dat doet het door selectief bepaalde frequenties te boosten en andere misschien af te zwakken, in functie van het volumeniveau. Omdat je muziek hierdoor ook bij een laag volume in evenwicht is, zou je minder geneigd zijn om luider te luisteren. En dat is dan goed voor je oren.
Goed voor de oortjes
Als er één reden is om de TW-E3A’s te kiezen, dan is het wel Listening Care. Niet dat de luisterervaring staat of valt met die functie. De Yamaha-oortjes klinken uit de doos al prima. Vergeleken met heel wat rivaliserende draadloze oortjes zoeken ze meer een evenwichtige weergave op, waardoor ze even goed een zoveelste interpretatie van Astor Piazzolla als het rauwere keelwerk van DC Fontaines weergeven. Het is ook fijn dat er tussen tracks door nagenoeg geen ruis te horen is. Bij de meeste draadloze oortjes heb je dat wel, in het bijzonder als er noise-cancelling aanwezig is. Het is nooit echt een groot probleem, maar het is wel fijn dat er bij deze oortjes zelfs bij heel stille passages geen geruis te horen is. De TW-E3A’s komen als meer basic modellen zonder ruisonderdrukking – Yamaha heeft wel hogere modellen mét. Als je trouwens de juiste tips kiest voor een perfecte pasvorm is, zal al veel omgevingsgeluid gedempt worden. Voor thuiswerk, luisteren in de tuin of een (stillere) open kantoor voldoen de TW-E3A’s zeker.
Dat Listening Care automatisch de klank aanpast zal sommigen vast niet aanspreken. Maar de uitvoering door Yamaha is effectief en meestal subtiel. Soms merk je het ook gewoonweg niet, zoals bij de aanvang van de derde beweging van ‘Pieces in the Old Style’ van Gorecki (Yuri Simonov en de Royal Philharmonic Orchestra), als enkel de strijkers ingetogen spelen. Pas als later in het stuk heel het orkest mee begint te spelen, werpt Listening Care vruchten af. Hoewel we stil luisteren, is het lage basfundament present dat zo’n symfonieorkest echt machtig maakt. Bij andere oortjes zou je nu wellicht denken: “Hmm, dit klinkt te dun, even wat luider zetten.” En ja, draaien we het volume hoger, dan keren die subtiel aangedikte bassen terug naar een normaal niveau.
Listening Care zorgt er ook voor dat je bij technotracks als ‘Infra Turbo Pigcart Racer’ van Deadmau5 of ‘Looking for Rain’ van UNKLE/Mark Lanegan zelfs aan een bescheiden volume nog de beats fysiek bij je schedel voelt arriveren. Uiteraard heb je dat niet als het volume echt muisstil staat, maar zelfs dan heb je nog een indruk van die diepe bassen. Zonder is het maar een flauwe bedoening.
Conclusie
De Yamaha TW-E3A’s laten overbodige snufjes links liggen en richten zich op de essentie: je in een goede kwaliteit naar je muziek laten luisteren, wat ook je genresmaak mag zijn. Dat smaakt ons wel. De ene toevoeging die er is, Listening Care, is meteen nuttig en laat je bij stillere volumes van een rijke, gedetailleerde weergave genieten. AptX-ondersteuning en een goede autonomie zijn bijkomende pluspunten. De redelijke prijs komt dan ook als een verrassing.
Yamaha TW-E3A
125 euro | www.yamaha.com
Beoordeling 4,5 op 5