NIEUWSNubert

Nubert nuBoxx gelanceerd: stereo en surround

De Duitse luidsprekerbouwer Nubert heeft een nieuwe productlijn aangekondigd genaamd nuBoxx. “Eerlijk klinkt het best!” is het motto van de nieuwe nuBoxx-productlijn, die de succesvolle nuBox-productlijn op zal volgen. De nieuwe serie bestaat uit zes modellen en zou liefhebbers van tweekanaals maar ook liefhebbers van meerkanaals geluid moeten aanspreken. Naar verluidt zullen de nieuwe luidsprekers in de loop van juli op de markt komen.

Nubert nuBoxx: betaalbare productlijn van luidsprekers

Luisterplezier voor weinig geld was een zeer belangrijke randvoorwaarde voor de nieuwe Nubert nuBoxx-serie. De nieuwe Nubert nuBoxx-serie biedt volgens de Duitse fabrikant met zes verschillende modellen voor elke behoefte de juiste oplossing. Het is volgens het Duitse bedrijf altijd de bedrijfsfilosofie geweest om eerlijke luidsprekers te ontwikkelen, waarbij dit motto van de oprichter van het bedrijf Günther Nubert in het concrete geval betekent dat elke opname zo natuurlijk en neutraal mogelijk wordt weergegeven, zonder details toe te voegen of weg te laten. Maar eerlijk betekent ook dat de grenzen van het haalbare tot het uiterste worden opgezocht, zodat de luidsprekersystemen het maximale bieden dat technisch haalbaar is voor de prijs en het volume van de luidsprekers.

Een ander interessant punt is dat Nubert electronic GmbH verklaart dat het de modellen van de Nubert nuBoxx-serie in Europa zal produceren. Eerlijke luidsprekers zorgen er uiteindelijk ook voor dat de toegevoegde waarde zo lokaal mogelijk plaatsvindt, iets wat ook door klanten in de consumentenelektronicasector steeds meer wordt gewaardeerd. “Ik ben bijzonder trots op onze productie in Europa: hoogwaardige houten behuizingen met modern foliedecor, gelakte baffle en discrete stoffen bekleding zijn in deze prijsklasse niet vanzelfsprekend. Met hun elegante afwerking worden de nuBoxx-speakers een integraal onderdeel van het woongedeelte,” aldus Miro Micklitz, productiemanager bij Nubert.

Nubert nuBoxx: nieuwe tweeter, woofer en cross-over

De modellen van de Nubert nuBoxx-serie hebben allemaal een nieuwe dome-tweeter van zijdestof, die volgens de fabrikant is ontwikkeld op basis van het Nubert nuOva-chassis van de Nubert nuLine-serie. Hiermee zorgt een meerlaags gedempt achterkamervolume voor een bijzonder harmonieuze frequentieovergang naar de bas-midrange driver, terwijl het nauwkeurig ontworpen en vervaardigde voorpaneel met brede golfgeleiderde stralingskarakteristieken en de fijne definitie optimaliseert van het frequentiebereik boven 7 kHz.

De mid-bass drivers van de Nubert nuBoxx-serie gebruiken allemaal een membraan van polypropyleen en zijn volgens de fabrikant uitgerust met bijzonder sterke magneten. De driver heeft een gestroomlijnd ontwerp en een royale ventilatie aan de achterkant van de centreerspin, zodat compressie-effecten worden vermeden en de extra lange spreekspoel effectief wordt gekoeld onder een hoge continue belasting.

Een bijzonder brede en flexibele membraanklemming in combinatie met een lage basisresonantie is verantwoordelijk voor het feit dat de maximale lineaire slag aanzienlijk is verhoogd in vergelijking met eerdere drivermodellen. Dit is de basis voor een constante basweergave. Bovendien gaan speciale constructieve maatregelen het zogenaamde “openbreken” van het membraan bij hogere frequenties tegen, aldus Nubert.

Natuurlijk speelt het cross-overfilter ook een zeer essentiële rol. Naar goede traditie is gekozen voor een zeer uitgebreide constructie voorzien van hoogwaardige componenten en een scheiding van de signaalpaden. Een beveiligingsschakeling behoort natuurlijk tot de basisuitrusting, evenals hoogwaardige aansluitingen op de terminal.

Nubert nuBoxx: behuizing

Voor de behuizingen wordt MDF gebruikt, een materiaal dat zowel robuust als akoestisch gunstig is en bovendien makkelijk te bewerken. Binnenin zorgen nauwkeurig berekende stutten en schotten voor mechanische stabiliteit en de onderdrukking van resonanties.

De behuizing is bedekt met een hoogwaardige, robuuste decoratieve portfolio, met een keuze uit zwart en wit. De baffle is verkrijgbaar in satijnglans in de kleuren grafiet of ijsgrijs. De afneembare frontroosters zijn gemaakt van een grijs gemêleerde akoestische stof die op zijn plaats wordt gehouden door magneten. De vloerstaanders rusten op elegante vierkante voetstukken.

Nubert nuBoxx B-30: tweeweg monitorluidspreker

De kleinste van de Nubert nuBoxx-serie is de Nubert nuBoxx B-30, een compacte tweeweg luidspreker. De B-30 is gebaseerd op een 26 mm tweeter met een zijden stoffen koepel. De  150 mm bas-midrange driver heeft een conus van polypropyleen. Met een impedantie van vier Ohm en een nominale belasting van 110 Watt en een efficiëntie van 85 dB, bestrijkt de Nubert nuBoxx B-30 een frequentiebereik tussen 51 Hz en 24 kHz.

Nubert nuBoxx B-40: iets grotere tweeweg monitorluidspreker

De Nubert nuBoxx B-40 is ook een monitormodel, maar dit tweeweg systeem heeft naast de 26 mm tweeter een 180 mm bas-middentoner. Het resultaat is een frequentiebereik tussen 41 Hz en 24 kHz. De impedantie is vier Ohm, het rendement 85,5 dB en de luidspreker is ontworpen voor versterkers met een vermogen van 160 Watt.

Nubert nuBoxx B-50: multifunctioneel model

De Nubert nuBoxx B-50 is ontworpen als een zogenaamde multifunctionele luidspreker en kan dus worden gebruikt als conventionele plankluidspreker, maar ook als centerluidspreker. De 26 mm tweeter is gecombineerd met twee 123 mm bas-midrange drivers.

Het frequentiebereik wordt hier gespecificeerd met 60 Hz tot 24 kHz, de impedantie met vier Ohm, het rendement met 87 dB en het aanbevolen vermogen met 170 Watt.

Nubert nuBoxx B-60: vloerstaander

De Nubert nuBoxx B-60 is de kleinste van de twee beschikbare vloerstaande luidsprekersystemen. Naast de 26 mm tweeter zijn er twee 150 mm bas-midrange drivers.

De fabrikant specificeert een volledige nominale belasting van 220 Watt, de impedantie is wederom vier Ohm, het opgegeven rendement 85,5 dB. Het frequentiebereik loopt volgens de makers van 35 Hz tot 24 kHz.

Nubert nuBoxx B-70: grotere vloerstaander

Het vlaggenschip van de Nubert nuBoxx-serie is de Nubert nuBoxx B-70, een driewegsysteem dat zelfs de meest veeleisende hifi- en thuisbioscoopgebruikers kan inspireren, aldus de belofte van Nubert electronic GmbH.

De ontwerpers hebben de nuBoxx B-70 voorzien van de 26 mm tweeter en combineerden deze met een 123 mm midrange driver en twee 180 mm woofers. Dit levert een frequentiebereik op van 32 Hz tot 24 kHz. Ook de B-70 heeft een impedantie van vier Ohm. De opgegeven gevoeligheid is 86,5 dB en de maximale belastbaarheid is 320 Watt.

Nubert nuBoxx BF-10: platte muurhanger

De Nubert nuBoxx BF-10 is een zeer interessante aanvulling op de Nubert nuBoxx serie omdat het een compacte en platte muurhangende luidspreker is. Plat en  klein maar toch krachtig geluid, dit is hoe Nubert electronic GmbH dit model adverteert en aanbeveelt voor een echt, zeer compact hifisysteem en voor surround luidsprekers in de thuisbioscoop.

De BF-10 is voorzien van dezelfde 26 mm tweeter en een 123 mm bas-midrange driver. De impedantie is vier Ohm, het rendement 83 dB, de belastbaarheid 120 Watt en het opgegeven frequentiebereik loopt van 80 Hz tot 24 kHz.

Nubert nuBoxx: prijzen en leveringsinformatie

Zoals reeds opgemerkt, alle modellen van de nieuwe Nubert nuBoxx serie verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk zwart/grafiet en wit/ijsgrijs. De magnetisch bevestigde frontjes zijn bedekt met een grijs gemêleerde akoestische stof.

Nubert heeft voor de nieuwe Nubert nuBoxx-serie een eigen website geïnstalleerd, die een goede indruk van de modellen geeft. Volgens de momenteel beschikbare informatie zouden de eerste modellen beschikbaar moeten zijn vanaf eind juli 2021, en de volledige serie zou beschikbaar moeten zijn in augustus 2021. Het Duitse bedrijf zal over ongeveer twee tot drie weken pre-orders aannemen, waarna ook de prijzen worden aangekondigd.

EDITORS' CHOICE