NIEUWSYamaha

Yamaha presenteert vernieuwde Aventage AV-receivers RX-A4A, RX-A6A en RX-A8A

Het Japanse audiobedrijf Yamaha heeft een drietal nieuwe AV-receivers uitgebracht. De RX-A4A, RX-A6A en topmodel RX-A8A zijn lid van de Aventage-productlijn en komen naar verwachting in de maand juli op de markt. Overigens zijn dan nog niet alle functies beschikbaar. Een latere software-update zal onder andere ondersteuning van HDMI 2.1 toevoegen.

Yamaha: de renaissance van Aventage

De eerste modellen die de naam Aventage droegen zijn ongeveer een decennium geleden op de markt gebracht. Volgens Yamaha is er nu sprake van wat je een renaissance zou kunnen noemen en loopt Yamaha wederom voorop door de meest innoverende opwaarderingen door te voeren in de volgende generatie van hun toplijn AV receivers.

De elfkanaals RX-A8A, negenkanaals RX-A6A en zevenkanaals RX-A4A mogen zich bij de gloednieuwe Aventage lijn scharen. Van 4K vandaag tot 8K morgen bieden ze een nieuwe referentiestandaard waarmee alle anderen vergeleken zullen worden. Yamaha heeft wederom kans gezien gepassioneerd technisch inzicht, ongekend oog voor detail en TrueSound samen te laten komen in de meest vooruitstrevende AV receivers van nu, aldus de persverklaring van de fabrikant.

De nieuwe Aventage serie wordt op eenzaam hoog niveau gepositioneerd en biedt ondersteuning van de laatste trends en specificaties voor home entertainment, gebruikmakend van de allerbeste componenten en technologieën. Zo beschikken de drie nieuwe Aventage modellen over maar liefst zeven HDMI 2.1 aansluitingen die ieder 8K60/4K120 ondersteunen. Dat is overigens pas na een toekomstige software-update.

Yamaha Aventage RX-A4A- RX-A6A en RX-A8A: nieuw uiterlijk

De frontplaten van de nieuwe AV-receivers ogen opgeruimd. Het minimalistische design laat de grote volumeknop volledig tot zijn recht komen, alsmede het vernieuwde hi-res display, de draaiknop en overige aanraakgevoelige knoppen.

Het oog voor detail stop echter niet bij het frontpaneel en wordt zo mogelijk nog sterker in het binnenste van deze topmodellen voortgezet met toepassing van de best denkbare componenten. Ongewenste trillingen van buitenaf worden effectief geabsorbeerd door dekenmerkende ‘vijfde voet’. Deze voet met Anti-Resonantie Technologie is verder geanalyseerd en doorontwikkeld in de drie Aventage modellen voor een nog efficiëntere dispersie van vibraties van het chassis.

Yamaha Aventage RX-A4A- RX-A6A en RX-A8A: de toekomst

De nieuwe Aventage AV receivers beschikken over zowel rekenkracht als flexibiliteit om een beeld- en geluidsbelevenis voor film en gaming te creëren als nooit eerder. Na een toekomstige software-update is dat inclusief 8K/60, 4K/120, 4K/60, HDMI 2.1 en HDR10+.

De RX-A8A, RX-A6A en RX-A4A ondersteunen met het gloednieuwe Qualcomm QCS407 smart audio platform 3D audio-ervaring met Dolby Atmos en DTS:X. De QCS407 beschikt over krachtige quad-core audio-processing die zowel superieure geluidskwaliteit als cinematografische belevenis belooft. Dit slimme audioplatform van Qualcomm is speciaal ontwikkeld om een wijde reeks aan audio content te decoderen en weer te geven.

Yamaha Aventage RX-A4A- RX-A6A en RX-A8A: beeld en geluid

Alle ingangen op de nieuwe Aventage modellen ondersteunen Dolby Vision. Behalve DTS-X en Dolby Atmos, bieden deze modellen ook de mogelijkheid om Dolby Atmos met

Height Virtualization weer te geven, hetgeen simulatie van geluiden boven de luisteraar in beeld brengt en zorgt voor een nog meeslepender, 360 graden geluidsveld in verschillende surround opstellingen. De twee topmodellen beschikken bovendien over Auro-3D, dat de ultieme 3D beleving in de woonkamer realiseert.

Verder beschikken alle modellen ook nog eens over Surround:AI, een door Yamaha ontwikkelde technologie die als enige kunstmatige intelligentie in AV-receivers integreert. Deze technologie analyseert de DSP parameters en optimaliseert ieder geluidselement, zoals dialoog, achtergrondmuziek en effecten in real-time. Alle drie nieuwe Aventage modellen verdubbelen dankzij de Qualcomm QCS407 chip de processing kracht naar 64-bits.

Om maximale prestaties en realisme te kunnen bieden, is iedere AV-receiver uitgerust met Yamaha Parametric room Acoustic Optimizer(YPAO) Reflected sound control, Multi-pointmetingen, Precision EQ en een nieuwe Low frequency mode. Deze technologie detecteert de luidsprekeraansluitingen, meet de afstand van de luidsprekers tot de luisterpositie en optimaliseert volautomatisch luidsprekerinstellingen als volume en andere akoestische parameters.

Yamaha Aventage RX-A4A- RX-A6A en RX-A8A: minutieus gemaakte hardware en software

De gemaakte stappen in uiterlijk en het processing platform vinden hun weerslag in de opwaardering van het ontwerp van het interne circuit, de mechanische structuur en de gebruikte componenten, zoals:

 • Een gebalanceerde versterkertopologie voor geoptimaliseerde signaalpaden, resulterend in een verbeterde detaillering, terwijl vervorming en kanaalinterferentie tot een minimum beperkt wordt.
 • Een nieuwe en verbeterde interne H-structuur die een hoge mate van stijfheid van het chassis geeft.
 • Tonale balans door gebruik te maken van hoogwaardige onderdelen, zoals top ESS Sabre DAC-chips met buitengewone signaal/ruis verhoudingen en tot 120 dB dynamisch bereik voor de best mogelijke audiokwaliteit.
 • Een versterker met een buitengewoon hoge Slew Rate die de prestaties ten opzichte van voorgaande modellen meer dan verdubbelt. Het nieuw ontworpen circuit zorgt daarnaast een superstabiele signaaldoorgifte, waardoor een zeer snelle en precieze reactie op veranderingen in het ingangssignaal mogelijk is.

 

Yamaha Aventage RX-A4A- RX-A6A en RX-A8A: bedieningsgemak

Alle nieuwe Aventage modellen beschikken over alle gemakken van de bediening met de Yamaha MusicCast app zoals Wi-Fi, AirPlay 2, Spotify Connect, ingebouwde muziekstreaming services, multi-room audio  en stembediening via Alexa, Google en Siri. De ingebouwde streaming services zijn Amazon Music HD, Deezer, Spotify, Tidal en Qobuz, en vele duizenden internetradiostations.

Volwaardige tweeweg communicatie is beschikbaar via drivers voor software integratie die naadloos aansluiten op de nieuwe Aventage modellen en vele andere Yamaha hifiproducten.

RX-A8A in vogelvlucht

 • 11.2-kanalen, 150-watt AV receiver met Zone 2, 3 en 4
 • HDMI 2.1 (later) met HDCP 2.3 en eARC (7-in/3-uit)
 • 8K/60Hz (later) & 4K/120 Hz (later) (7-in/3-uit)·Dolby Atmos, DTS:X, Dolby Atmos Height Virtualization, Surround:AI, Auro 3D (later)
 • YPAO R.S.C. automatische ruimtekalibratie met Multi-point metingen, Precision EQen Low frequency mode
 • Eenvoudig in gebruik en bedienin gmet AV Setup Guide app, MusicCast app en websetup
 • Integratie-vriendelijk, met volledige tweeweg communicatie met home automation en smart home controle systemen
 • Stembediening met Amazon Alexa, Siri (via AirPlay 2) en Google Assistant
 • Beschikbaar in juli
 • Adviesprijs: 3.799 euro

 

RX-A6A in vogelvlucht

 •  9.2-kanalen, 150-watt AV receiver met Zone 2, 3 en 4
 • HDMI 2.1 (later) met HDCP 2.3 en eARC (7-in/3-uit)
 • 8K/60Hz (later) & 4K/120 Hz (later) (7-in/3-uit)
 • Dolby Atmos, DTS:X, Dolby Atmos Height Virtualization, Surround:AI, Auro 3D (later)·YPAO R.S.C. automatische ruimtekalibratie met Multi-point metingen, Precision EQen Low frequency mode
 • Eenvoudig in gebruik en bediening met AV Setup Guide app, MusicCast app en websetup
 • Integratie-vriendelijk, met volledige tweeweg communicatie met home automation en smart home controle systemen
 • Stembediening met Amazon Alexa, Siri (via AirPlay 2) en Google Assistant
 • Beschikbaar in juli
 • Adviesprijs: 2.749 euro

 

RX-A4A in vogelvlucht 

 • 7.2-kanalen, 110-watt AV receiver met Zone 2
 • HDMI 2.1 (later) met HDCP 2.3 en eARC (7-in/3-uit)
 • 8K/60Hz (later) & 4K/120 Hz (later) (7-in/3-uit)
 • Dolby Atmos, DTS:X, Dolby Atmos Height Virtualization, Surround:AI, Auro 3D (later)
 • YPAO R.S.C. automatische ruimtekalibratie met Multi-point metingen, Precision EQ en Low frequency mode
 • Eenvoudig in gebruik en bediening met AV Setup Guide app, MusicCast app en websetup
 • Integratie-vriendelijk, met volledige tweeweg communicatie met home automation en smart home controle systemen
 • Stembediening met Amazon Alexa, Siri (via AirPlay 2) en Google Assistant
 • Beschikbaar in juli
 • Adviesprijs: 1.679 euro

MERK

EDITORS' CHOICE