NIEUWS

Syng Cell Alpha: 's werelds eerste triphonic luidspreker

Het nieuwe audiobedrijf Syng introduceert 's werelds eerste triphonic luidspreker met als doel een meeslepende ruimtelijke luisterervaring als nooit tevoren te leveren en dat allemaal vanuit één luidspreker. Een tweede exemplaar of zelfs een derde maakt de ervaring nog intenser aldus de kersverse fabrikant. Met een vanafprijs van bijna 1.800 dollar mogen we wel wat verwachten. Wat is de Cell Alpha precies voor ding?

Syng Cell Alpha

Syng is het geesteskind van de voormalige hoofdontwerper van Apple, Chistopher Stringer. Hij verliet zijn positie bij Apple om de krachten te bundelen met mede-oprichter Damon Way (DC Shoes, Incase) om aldus een product te bouwen dat een revolutie teweeg zou moeten gaan brengen in de manier waarop mensen naar muziek luisteren.

Het eerste product van Syng is een luidspreker genaamd Cell Alpha. Wat de Cell Alpha zou moeten leveren, is ruimtelijke audio zoals we nog nooit eerder hebben gehoord. De makers zeggen: “Triphonic audio verandert luisteren in gevoel. Deze objectgebaseerde sonische architectuur stelt de luisteraar in staat geluiden te horen, zien en aan te raken, en biedt volledige controle met nauwkeurige plaatsing en lokalisatie. U kunt geluid plaatsen waar u maar wilt, het verkleinen, verplaatsen, vergroten en in lagen aanbrengen. Of laat de Cell Alpha met Triphonic-audio elke luidsprekerarray virtualiseren en het geluid nauwkeurig spatialiseren voor uw kamer. Als geluid overal om je heen is, is het intiem, totaal omhullend en anders dan alles wat je ooit hebt gehoord.”

Het voorgaande is prachtige marketingtaal die niet zoveel zegt over de werking of de klank. De fabrikant is ook niet heel duidelijk over de werking, maar duidelijk is wel dat de Cell Alpha gebruik maakt van een trifonisch ontwerp en naar eigen zeggen is het de eerste luidspreker ter wereld die dit doet. Het doel is om een volledig meeslepende ervaring te creëren die de luisteraar midden in zijn muziek en entertainment plaatst. Een tweede of derde exemplaar kan de ervaring nog meeslepender maken, aldus de website van de fabrikant.

De Syng Cell Alpha kost ten minste 1.800 dollar per stuk en past goedbeschouwd in geen enkele categorie van audioproducten. Voor wie is dit product? Het is geen soundbar, geen luidsprekersysteem voor thuisbioscopen en de Syng Cell Alpha heeft niet de gebruikelijke ingangen om bronnen op aan te sluiten.

Op dit moment zijn dus nog erg weinig specificaties bekend. Het blijkt een actieve draadloze speaker te zijn, waarbij alles aangestuurd wordt via de bijbehorende app genaamd Syng Space. Als we de plaatjes en filmpjes van de fabrikant bekijken zien we dat in elke sferoïde-vormige luidspreker onder- en bovenliggende subwoofers zitten en een triphone-array met drie midrange-woofers en hoorntweeters. Syng zegt dat het een single point source-ontwerp is dat geluid vanuit de kern uitstraalt.

Ok, dat klinkt veelbelovend, maar hoe werkt het dan? Dat weten we niet precies maar vermoedelijk zullen de Syng Space app en een heleboel DSP het werk moeten doen. De Syng Space App is ontworpen om niet alleen een enkele Cell Alpha aan de kamer aan te passen, maar weet ook waar extra Cell Alpha's zich bevinden. De app regelt het automatisch en past zich volgens de fabrikant dienovereenkomstig aan. Een enkele Cell Alpha kan worden gebruikt, maar het bedrijf zegt dat drie exemplaren de maximale meeslepende ervaring bieden als je binnen het geluidsveld kunt zitten.

Syng stelt verder: “Het dynamische geluid van Triphonic is ongeëvenaard in kwaliteit en potentieel. Naarmate je meer Cell Alpha’s aan je huis toevoegt, ontgrendel je nieuwe niveaus van ruimtelijke controle en mogelijkheden. Door geluid met ongeëvenaarde precisie op precies de juiste plaats in uw geluidsveld te projecteren, creëert Cell Alpha geluid dat ruimtelijker en meeslepender is dan ooit tevoren.”

De Syng Cell Alpha lijkt absoluut uniek en is alleen al om die reden heel intrigerend. De prijs is echter tamelijk fors, vooral als drie exemplaren gekocht zouden worden. Vooralsnog werkt de Sung Space App alleen in combinatie met iOS 13.0. Aan ondersteuning van Android wordt gewerkt.

Meer weten? Kijk dan op de website van de fabrikant.

Syng Cell Alpha: prijs en leveringsinformatie

De Syng Cell Alpha kan nu worden besteld op syngspace.com. De leveringtijd ligt tussen de zes en acht weken. Een belangstellende in de Benelux moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, mogelijke invoerrechten en het lokale BTW-tarief.

Syng Cell Alpha met tafelstandaard (6,3 inch hoog): 1.799 dollar
Syng Cell Alpha met vloerstandaard (37,5 inch hoog): 1.969 dollar
Syng Link HDMI-kabel: 49 euro


EDITORS' CHOICE