Transparent Generation 6: transparante kabels volgens de nieuwste techniek

De in de VS gevestigde kabelfabrikant Transparent Audio heeft de zesde generatie van zijn portfolio van kabels aangekondigd. Naar eigen zeggen zijn de kabels van Transparent ontworpen om verstoringen te minimaliseren maar ook en vooral te controleren. Transparent Audio maakt daarvoor in de kabels geïntegreerde netwerken waardoor de kabels perfect zijn afgestemd op de aangesloten apparatuur. De eerste producten van Transparent Audio’s Generation 6 zijn inmiddels verkrijgbaar in de Benelux en de in Nederland gevestigde importeur Reference Sounds werkt aan een nieuwe prijslijst voor het hele portfolio. 

Transparent Audio Generation 6

“Voor ons is een kabel meer dan een draadje. Natuurlijk is de basisfunctie uiterst simpel, de kabel legt een elektrische verbinding van A naar B zodat er een stroom van elektrische lading kan lopen. Het audio- of videosignaal dus, of in ieder geval de elektrische voorstelling daarvan. In die stap van A naar B kan een hoop gebeuren. Eigenlijk niet zo gek als je in gedachten houdt dat de kabel in de keten de langste signaalweg is. Wij zien de kabel daarom als een extreem belangrijk element van een mooi audiosysteem. De keuze voor Transparent Cable is daarin een hele logische; als één van de weinige fabrikanten poetsen ze het signaal niet op middels supergeleiders of andere wondermiddelen maar optimaliseren ze de signaaloverdacht voor het kleine stukje bandbreedte dat de kabel moet transporteren. Tegenhouden wat er niet in thuis hoort en het controleren van de elektrische eigenschappen zijn de technische speerpunten van Transparent. Iets waar ze bijna 30 jaar ervaring in hebben en met de komst van de nieuwe Generation 6 nog een stap verder hebben weten te perfectioneren,” aldus de tekst van de persverklaring van importeur Reference Sounds.

Reference Sounds vervolgt: “in feite vormt een kabel een verlenging van het audiocircuit met een grote invloed op de weergave als gevolg. Een kabel is namelijk – in meer of mindere mate – een ongecontroleerd filter. De kabels van Transparent Cable zijn ontwikkeld om die invloed te minimaliseren maar vooral te controleren. De kenmerkende in de kabel geïntegreerde netwerken vormen een afgestemd laag-doorlaatfilter dat ultra hoge frequenties onderdrukt en het gedrag van de kabel binnen het doorlaatgebied controleert en de elektrische eigenschappen optimaliseert.”

Hierbij gaat Transparent heel ver. Ongelijke kabellengte? Transparent maakt ze elektrisch identiek en vanaf Reference niveau vraagt Transparent merk en typenummers van de gebruikte bron- en ontvanger zodat ze de kabel elektrisch perfect af kunnen stemmen op de in- en uitgangsimpedanties. Zo vormt de kabel een eenheid met de audiocomponenten. Daar zit met Generation 6 ook de grootste winst. Nieuwe meet en kalibratietechnieken maken de afstemming van de netwerken nog preciezer en perfecter. Opvallend is de enorme rust die een audiosysteem met Transparent Cable uitstraalt. Vol en doortekend maar vooral met een groot gemak. Alsof het gewoon klopt. Iets wat de G6 nog beter laat horen.

Om de componenten in de netwerken vrij te houden van vibratie worden ze op een speciale manier ingegoten in een kunsthars. Ook hier heeft Transparent met haar 6e generatie een aantal nieuwe, uit de absolute top lijn opgedane innovaties toegepast. De mix van verschillende materialen die bijdragen aan de massa en interne demping van de netwerk behuizing zorgen voor een nog stabieler onderkomen, vrij van resonanties. Samen met de verfijndere netwerk afstemming en diverse kleine upgrades in kabelgeometrie en connectoren is Transparent Cable’s G6 nog een stapje dichter bij het ideaal. Trouw aan de filosofie van Transparent Cable kunnen bezitters van oudere generatie Transparent rekenen op een aantrekkelijk en op maat gesneden upgrade voorstel.

Alhoewel Transparent de grootste progressie heeft weten te maken in de netwerken van Reference Level en daarboven profiteert de complete lijn van de opgedane kennis en evolutie van Generation 6. Dus ook The Wave speakerkabel van 279 euro en The Link cinch interconnect van 109 euro.

Daarbij zien de nieuwe kabels er ook nog een stuk fraaier uit dan de vorige generatie. Maar het draait natuurlijk allemaal om de klank in functie van het ultieme doel. Het ongehinderd en storingsvrij overbrengen van het muzieksignaal zonder muziekinformatie te verliezen of toe te voegen. De openheid, verfijning, microdetail en laagfundament. Adembenemend onspectaculair. Simpelweg omdat Transparent niets mooier probeert te maken dan het is maar het signaal met al haar gloed van A naar B transporteert. Transparent dus.

Meer weten? Kijk dan op de website van Transparent Audio.

Transparent Audio PowerWave X

Naast de optimalisatie van het pad voor het audiosignaal heeft Transparent de afgelopen jaren ook sterk geïnvesteerd in onderzoek naar technologie m.b.t. lichtnetfiltering. Ieder audioapparaat bouwt het muzieksignaal op vanuit de voeding, geen wonder dus dat je eigenlijk juist daar moet beginnen om een goeie basis te leggen.

Transparent’s specialisatie op dit vlak brengt een aantal fraaie lichtnetfilters zoals de PowerWave. Binnenkort wordt daar de iets grotere PowerWave X aan toegevoegd. Meer daarover in een later nieuwsbericht

Transparent Audio Generation 6: prijzen en leveringsinformatie

De eerste modellen met Generation 6 technologie zoals de Opus en de Reference niveaus zijn reeds leverbaar. Naar verwachting zal Transparent Audio de gehele roll-out van de 6e generatie medio juni gereed hebben. Afhankelijk van de veranderingen in de kabel zullen er ook de nodige prijswijzigingen zijn. Aan een nieuwe prijslijst wordt momenteel hard gewerkt.


EDITORS' CHOICE