Review: Dan Clark AEON 2 Noire - Underdog of Next Big Name?

SAMENVATTING

Misschien lijkt de Dan Clark AEON 2 Noire niet direct bijzonder, maar schijn bedriegt. Gewapend met technologie, patenten en een licht gewicht, laat deze hoofdtelefoon ons bewogen achter.

PLUSPUNTEN

  • Gewicht
  • Gesloten planar systeem
  • Allround hoofdtelefoon
  • Headfi zonder compromissen

MINPUNTEN

  • Geen benoemenswaardige punten

Als we de betekenis van Aeon opzoeken, komen we uit op ‘Onsterfelijk, Eeuwig of Leven’. Best een statement om aan je hoofdtelefoon mee te geven. We hebben de Dan Clark AEON 2 Noire liggen om te testen, een hoofdtelefoon uit het audiobrein van Dan Clark.

Dan Clark Audio

Ooit al eens gehoord van de naam MrSpeakers? Waarschijnlijk wel, of toch in ieder geval als je de markt voor head-fi al wat langer in de gaten houdt. Bij het noemen van de naam Dan Clark zal er dan wellicht ook een lampje gaan branden. Wat is ook weer de relatie tussen beiden?

Dan Clark begon in de late jaren 90 als (design) consultant voor luidsprekers. In de jaren daarna ontwikkelde de markt voor persoonlijke audio stevig door, en ook zijn interesse was gewekt. In 2008 begon Clark met het aanpassen en verbeteren van headphones. Hij leerde een hoop en de liefde voor headphones was geboren. Toch duurde het nog tot 2012 voordat er een eigen merk werd opgericht: onder de naam MrSpeakers werden bestaande hoofdtelefoons gemodificeerd en verkocht. De bedrijfsresultaten diende als kapitaal voor zijn eigen ideeën in de head-fi industrie: Clark wilde uiteindelijk niet modificeren, maar vanaf de basis beginnen met de opbouw van zijn eigen hoofdtelefoons. Met de opbrengst van de Alpha Dog headphones kon Clark de Ether ontwikkelen, een headphone uitgebracht onder de naam MrSpeakers, dat zich richtte op planar headphones.

Als we vervolgens doorspoelen naar 2019, zien we dat de naam van MrSpeakers is veranderd naar Dan Clark Audio, op het gebied van open en closed planar hoofdtelefoons inmiddels een gevestigde naam als specialist/ boutique merk. Tel daarbij de 6 patenten voor technologie en design, en dan snap je ook waarom dat zo is.

Dan Clark AEON 2 Noire

We hebben de Dan Clark AEON 2 Noire liggen om te testen. Maar er zijn natuurlijk nog meer modellen in de serie. In oplopende volgorde is er de AEON RT, AEON 2 en de AEON 2 Noire. Daarbij komt dat de AEON 2 verkrijgbaar is als een open en closed model. Dat is iets waar we toch even bij stil willen staan, want de Noire is ook een closed planar headphone. En een closed planar headphone brengt een hoop meer uitdagingen met zich mee dan een open model. Deze uitdagingen zijn zo groot, dat de meeste hoofdtelefoonfabrikanten hun vingers er niet eens aan willen branden. Maar Dan Clark valt ook niet in de categorie “de meeste”.

Je kan Dan Clark eenvoudig vergelijken met de gebroeders Wright. Die hebben ervoor gezorgd dat we tegenwoordig naar onze favoriete vakantiebestemmingen kunnen vliegen. Okay, misschien is die vergelijking iets te veel aangedikt. En misschien duurt het nog wel 10 jaar voordat we terugkijken en ons bedenken dat Dan Clark inderdaad die status verdient. Dat heeft alles te maken met techniek. Zo ontwikkelde hij V-Planar en de TrueFlow Motor Optimization. De TrueFlow techniek is ook terug te vinden in de AEON. Laten we het even kort proberen toe te lichten. TrueFlow technologie is afgeleid van elektrostatische stator ontwerp waarbij het gebied rondom de magneten wordt opgevuld met geperforeerd materiaal om diffractie zoveel mogelijk te elimineren. Dit vermindert het verlies en vervorming van het signaal.

De AEON 2 Noire is de laatste toevoeging in de AEON serie, uitgevoerd in zwart en carbon. De AEON 2 Noire heeft in 2020 al diverse awards gewonnen. Het nieuwe geluid wordt mede mogelijk gemaakt door geperforeerde earpads. De tuning van de Noire komt bijna precies overeen met de “Harman Curve”. Volgens de omschrijving zou de Noire net een beetje meer bas en treble meegeven. Ook zou de soundstage iets groter zijn.

De vormgeving is herkenbaar. De units lijken op druppels. Aan de binnenkant vinden we de geperforeerde earpads aan. Ze voelen zacht aan en als we het indrukken, heeft het wat weg van memory foam. De hoofdband en baffle zijn compleet gemaakt van carbon fiber, aluminium en titanium. Dat brengt het totale gewicht rond de 328 gram. Dat vinden we een prachtig cijfer. De magie in de black box komt voort uit een single-ended 62 x 34 mm plan magnetische driver. Deze driver zijn geheel in eigen huis ontworpen, gemaakt en getest.

Dankzij een serieuze efficiente omvormer kan het gewicht naar beneden worden gebracht. Omdat de magneet niet zo heel groot hoeft te zijn, scheelt dat enorm.

Natuurlijk vind je in de Dan Clark AEON 2 Noire de TrueFlow en de V-Planar technologie terug. Standaard wordt er een robuuste case en een kabel geleverd. Je mag dan kiezen uit een ¼” met 3.5mm of een 4-Pin XLR kabel. Tegen een schappelijke meerprijs kan er ook gekozen worden voor een VIVO kabel upgrade. Maar dat is niet waar het stopt. We vinden in de doos namelijk ook drie tuning pads. Clark noemt het officieel 'tuning kit': drie erschillende soorten materiaal, die je aan de binnenkant plaatst, met een effect op de weergave. Tijdens de review zullen we hier ook mee aan de slag gaan.

Een geluid van goud

Het gebeurt vaak dat we met een analytisch oor luisteren om een product goed te kunnen beoordelen. Het mooiste wat een tijdens een review kan gebeuren, is het vervagen van de lijn waar de review ook alweer begon en het omslaan naar genieten van een audioproduct. Mocht dat nu precies zijn wat er gebeurde tijdens de review van de Dan Clark AEON 2 Noire. Maar laten we eerst nog even terugkeren naar het gewicht. Zoals eerder te lezen is 328 gram niet zwaar voor een headphone, maar ook weer niet de lichtste.

Als we naar de bevestiging van de linker en rechter unit kijken, dan zien we twee scharnierpunten, aan een enkele ophanging. De druk op het hoofd wordt verzorgd door de titanium hoofdband en de scharnieren zorgen voor een goede aansluiting op het hoofd, maar ook een juiste verdeling van de druk. Op het hoofd rust de lederen zwarte band, met aan de buitenkant de naam Dan Clark.

Dan de earpads, want die zijn onvoorstelbaar goed. De buitenkant is gemaakt van een Japanse synthetisch proteïne leer, maar heeft een zachte aanraking. Bijna fluweel. Op het moment dat we de beide units tegen elkaar aan houden en de earpads echt contact hebben, horen we bijna niks van de muziek die speelt. Dit is ook de ervaring die we hebben als we de AEON 2 Noire opzetten. Je wordt zo goed afgesloten van de omgeving, dat het bijna lijkt op Noise Cancelling. Dat heeft ook een zeer prettige uitwerking op de omgeving. Niet zoals met Open Planer hoofdtelefoons, waar de omgeving letterlijk mee kan luisteren.

Er is bij wat hoger volume wel iets van geluidslekkage, maar dat is te verwaarlozen. De earpads sluiten prachtig aan op het hoofd en voelen comfortabel aan. In de wat langere luistersessies hadden we ook geen last van warmteopbouw. Niet op de hoofdband en ook niet achter de earpads.

Qua muziek hebben we een variatie aangehouden die ook terug te vinden is op de HIFI.NL playlist. Iets wat heerlijk wegluisterde was “The Beatles – Abbey Road” als master op Tidal. Bij het eerste nummer laat deze Dan Clark headphone meteen zijn spierballen zien. Vanaf de eerste paar seconden worden we overspoeld door een levendig en energiek geluid. Het hoog en het midden zitten vol met detail, met een lichte sprankel. Het laag is goed vertegenwoordigd en dat is duidelijk te horen. Het geheel riekt naar perfectie, maar met een enthousiaste knipoog.

De Dan Clarck AEON 2 Noire heeft de eigenschappen om elementen in de muziek heel mooi te belichten. Dit is te horen aan het gitaarspel in het nummer. Het rifje krijgt een duidelijk accent, als het in de muziek naar voren komt. Het pakt je, waardoor het ook heel lastig wordt om de AEON 2 Noire af te doen en te stoppen met luisteren.

We zetten het nummer "Remember The Rain – Kadhja Bonet” op. De stem van Bonet heeft een zachte en bijna magische toon, het klinkt bijna als gouden, zeer vloeibare honing. In het nummer is duidelijke de invloed van oudere muziek te horen. De combinatie van de stem met de elementen in de muziek geeft een prachtige ervaring, een gouden combinatie met de AEON 2 Noire. Ondanks dat we het nummer vaak geluisterd hebben, ontdekken we nu toch kleine nieuwe dingen. Het bijna magische effect wanneer Kadhja Bonet begint te zingen, wordt zé prachtig neergezet, we worden omringd door de muziek. De ervaring heeft wat weg van een goede opstelling van je speakers, waarbij je compleet opgenomen wordt door de muziek. Alleen is het met de AEON 2 Noire allemaal net wat intiemer, als een privé concert. 

Dan komen op een stukje tuning uit. De elementen van de AEON tuning kit plaats je aan de binnenkant van de hoofdtelefoon. Maar wat doet het precies? We hebben ervaren dat de witte -een vilt materiaal- het hoog wat lijkt af te vlakken. Alsof ze een licht randje ervan afhalen. Onze favoriete tuning was de zwarte. Deze roomde de bas iets meer af en zorgde voor een iets neutraler laag. Dat was precies waar we naar zochten bij de muziek die we op dat moment aan het luisteren waren. De kit is een waardevolle toevoeging, en zorgt voor dat puntje op de i. 

Eeuwige levensduur?

Dat Dan Clark na heeft gedacht over de superieure geluidskwaliteit moge duidelijk zijn, maar er is ook aandacht voor een stukje onderhoud en vervanging. Alles aan de AEON 2 Noire is namelijk los te halen en te vervangen. En dat is wel zo prettig, zeker als je de hoofdtelefoon regelmatig onderweg meeneemt. Er zit een mooie case bij, maar slijtage is onvermijdelijk, en vermoedelijk zal de hoofdband hier als eerste last van krijgen. Je kan dan eenvoudig zelf aan de slag, of breng de headphone naar de dealer.

Het vervangen van de hoofdband of bijvoorbeeld de earpads is relatief eenvoudig, maar niet bij ieder merk vanzelfsprekend. Als fabrikant heb je dan toch wel wat pluspunten verdiend. Het laat nogmaals zien dat je de klanten graag een goed product levert waar ze jarenlang van kunnen genieten.

Eindoordeel

De AEON 2 Noire van Dan Clark is een echte ninja. Het lijkt misschien niet direct op een getrainde en dodelijke audio assassin, maar schijn bedriegt. Want het maakte niet uit wat we qua muziek voerden, de AEON 2 Noire had nergens moeite mee, zelfs niet in de diepste details.

Daarbij hadden we ook het voordeel van de tuning pads. Die gaven soms net dat puntje op de i mee. Het model is handzaam en je kan 'm gemakkelijk meenemen voor mobiel luistergenot. De earpads zijn goed gevuld, zorgen voor goede afvoer van warmte en zitten zeer comfortabel. Hou er wel rekening mee dat de AEON 2 Noire wat power nodig heeft om goed te kunnen presteren. En er is één klein, héél klein puntje: de zwarte kruiskopschroef waarmee de lederen hoofdband vastzit. We snappen vanuit een engineering standpunt dat het goed werkt en zo eenvoudig te vervangen is, maar het is het tegelijkertijd nét niet qua afwerking. 

Conclusie

Misschien lijkt de Dan Clark AEON 2 Noire niet direct bijzonder, maar schijn bedriegt. Gewapend met technologie, patenten en een licht gewicht, laat deze hoofdtelefoon ons bewogen achter. Het geluid is levendig en helder, zonder in te leveren op het laag. Dat is indrukwekkend voor een Planar gesloten headphone. In onze ogen zou de score van 5 sterren eigenlijk nog best onderbouwd kunnen worden met een aanvullende award. Misschien één voor beste prijs-kwaliteitverhouding?

Dan Clark AEON 2 Noire
Vanaf-prijs 999 euro | duneblue.com
Beoordeling: 5 / 5 

MERK

EDITORS' CHOICE