NIEUWSLuxman

Luxman L-595A Special Edition: geïntegreerde klasse A versterker vanwege 95-jarig jubileum

Het Japanse Luxman heeft de L-595A Special Edition aangekondigd, een geïntegreerde versterker die werkt in klasse A. Luxman’s L-595A Special Edition wordt uitgebracht vanwege het 95-jarig jubileum van het bedrijf en wie een exemplaar wil hebben moet niet te lang wachten met het bezoeken van een dealer. Er worden maar 600 exemplaren gebouwd en daarvan is slechts de helft bestemd voor de markt buiten Japan. De levering gaat naar verwachting komende zomer beginnen.

Luxman L-595A Special Edition

Als creatieve herinnering aan het legendarische model L-570 combineert het nieuwe model van Luxman klasse A technologie met de nieuwste technologieën van de Japanse fabrikant. Klasse A circuits werken met een voorspanning, waardoor het probleem van vervorming in het overgangsgebied van conventionele klasse AB push-pull-circuits wordt vermeden. Door de transistors loopt echter een permanente basisspanning, hetgeen leidt tot een hogere temperatuurontwikkeling en een hoger stroomverbruik.

Klasse A versterkers worden gekenmerkt door een uitzonderlijk levendig, muzikaal en vervormingsarm geluid, zelfs met minder vermogen, en bij het ontwikkelen van de L-595A Special Edition hebben de technici van Luxman veel nadruk gelegd op audiofiel geluid. De L-595A Special Edition heeft een royaal gedimensioneerde voedingseenheid en levert daarmee maximaal 2 x 30 Watt aan acht Ohm (2 x 60 Watt aan vier Ohm). Dit is voldoende voor een indrukwekkend dynamische prestatie, zelfs bij veeleisende luidsprekers. De L-595A is letterlijk zwaar gebouwd: hij weegt bijna 28 kilogram.

De door Luxman ontwikkelde LECUA 1000 volumeregeling zorgt voor maximale precisie in de L-595A Special Edition (LECUA staat voor Luxman Electric Controlled Ultimate Attenuator). Aangezien conventionele volumepotentiometers altijd onnauwkeurigheden vertonen, was op dit belangrijke punt ook een hoge mate van circuitcomplexiteit vereist om de potentiometer uit het signaalpad te verwijderen. Om aan de eisen van een referentieversterker te voldoen, regelt de volumepotentiometer alleen een stuurspanning die wordt geëvalueerd door een microprocessor. Deze stuurt via relais een analoge printplaat aan met 88 weerstandsnetten voor de individuele volumeniveaus.

Het ontwerp van het frontpaneel van de L-595A Special Edition is overgenomen van de voorganger L-570, waarbij de volumeknop een verlichte ring van waarden heeft. Het frontpaneel van geborsteld aluminium, samen met de gepolijste kap die bekend is van eindversterker M-900u, is bedoeld om aan vroeger te herinneren. Twee van de zes lijningangen zijn symmetrisch uitgevoerd. De L-595A heeft ook een phono-ingang die geschikt is voor zowel mm- als mc-elementen.

Alle cinch-terminals zijn gemaakt van een speciale legering die de geleidbaarheid van koper combineert met de slijtvastheid van messing. Met een audiofiele toonregeling met bas en treble en een loudness-schakelaar kan het geluid worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Een subsonisch filter moet laagfrequente artefacten elimineren. De puristische muziekliefhebbers kunnen overigens alle filterfuncties eenvoudig met een druk op de knop omzeilen.

Luxman L-595A Special Edition: prijs en leveringsinformatie

De L-595A Special Edition van Luxman is naar verluidt vanaf juli 2021 verkrijgbaar. Buiten Japan zijn slechts 300 exemplaren beschikbaar. Prijsinformatie: voor de Benelux is de verkoopprijs 13.000 euro.


EDITORS' CHOICE