REVIEWOehlbach

Oehlbach, Deutsche Grundlichkeit und Qualität

De wereld van hifi en high-end wordt gekenmerkt door fabrikanten met klinkende namen en torenhoge reputaties. Vooral op het vlak van bekabeling en accessoires worden vaak fabelachtige prijzen gehanteerd. In die wereld vind je ook bedrijven die eveneens hoogwaardige producten aanbieden, maar in een heel ander prijssegment actief zijn. Het Duitse Oehlbach is zo’n bedrijf. Tijd voor een nadere kennismaking.

Toen de Duitser Manfred Oehlbach in 1974 zijn eerste luidsprekerkabels ontwikkelde, kon niemand vermoeden dat het bedrijf van Oehlbach zou uitgroeien tot een van de grootste wereldspelers op het vlak van hoogwaardige audiovisuele kabels en hifi-accessoires. Integendeel, de voor die tijd dikke kabels met diameters van 1,5 tot 4,0 mm2 van Oehlbach werden met veel scepsis onthaald. Maar daar kwam snel verandering in. Vandaag, meer dan 45 jaar later, geniet het Duitse bedrijf nog altijd een torenhoge reputatie.

Oehlbach

Het succes van Oehlbach steunt op drie belangrijke pijlers: innovatie, geen compromissen en luisteren naar klanten. De Duitsers zien het nog altijd als een uitdaging om nieuwe ideeën om te zetten in vooruitstrevende producten. Door bij voorbeeld gebruik te maken van high-techmaterialen zoals ultra-puur monokristallijn koper (HPOCC) toont Oehlbach aan dat het bedrijf toonaangevend blijft op de zoektocht naar de perfecte signaaloverdracht. Daarbij worden geen compromissen gesloten op het vlak van kwaliteit en wordt rekening gehouden met de verlangens en de behoeften van de klanten.

Ook op het vlak van apparatuur heeft Oehlbach heel wat te bieden. In het assortiment van de Duitse specialist vind je DAC’s, phono amps, stekkerblokken, schakelaars, filters, adapters en tal van accessoires en onderhoudsproducten. Veel meer dan je zou durven denken.

Havoned

Havoned, importeur voor de Benelux, bezorgde ons een leuk kennismakingspakket van Oehlbach. Havoned is al meer 25 jaar importeur van audiomerken zoals Klipsch, Jamo, Magnat, Marmitek en kent de toegevoegde waarde van het Duitse merk. In het kennismakingspakket van Oehlbach ontdekten we een audio-cinchkabel, een HDMI-kabel, luidsprekerkabel op rol en een mobiele Bluetooth zender/ontvanger. We gingen er graag mee aan de slag.

Oehlbach Ultra High Speed HDMI-kabel Black Magic MKII

Een mondvol om een HDMI-kabel te benoemen. De Oehlbach Black Magic MKII uit de ‘Performance’ Series oogt bijzonder degelijk als we hem uit zijn verpakking halen. Een behoorlijk dikke en toch flexibele twee meter lange kabel met stevige, 24-karaats vergulde HDMI 2.1 connectoren. Perfect afgewerkt en klaar voor intensief gebruikt. Door het drievoudig afgeschermde jasje van de Black Magic MKII loopt een zuurstofvrije koperen geleider. Goed voor een storings- en verliesvrije signaaloverdracht.

Met een bandbreedte van 48 Gbit/sec ondersteunt de Oehlbach alle belangrijke audioformaten in home entertainment zoals 21:9 Cinema, 3D, Dolby Vision, Dynamic HDR 10+, VRR, eARC en UHD2. Uit de praktijktest blijkt dat de twee meter lange Oehlbachkabel in ons systeem een kristalhelder beeld en een prima geluid oplevert. Met deze kabel waarop Oehlbach maar liefst 30 jaar garantie biedt, ben je zeker en vast klaar voor de toekomst in 8K 60 Hz.        

Oehlbach NF Audio-cinchkabel Beat!

De Oehlbach NF Audio-cinchkabel uit de ‘Beat! ’ series verrast ons met zijn felle blauwe kleur. Een audiokabel met een coaxiale constructie met een degelijk afgeschermde mantel om zoveel mogelijk interferenties en andere nadelige externe invloeden te elimineren. Ook voor deze NF Audio-cinchkabel gebruikt Oehlbach een zuurstofvrije koperen geleider. De stevige, felblauwe 24-karaats vergulde connecteren staan in voor een perfecte contactbeveiliging en stralen een enorme degelijkheid uit. Ook deze Oehlbach scoort goed in de praktijktest. Oehlbach omschrijft zijn prestaties als harmonieus, transparant en ruimtelijk. Daarmee kunnen we het eens zijn. Ook de NF Audio-cinchkabel geniet van de ongelofelijke 30-jarige Oehlbach-garantie.

Oehlbach speaker wire SP-25/100

De Oehlbach SP-25/100 luidsprekerkabel zit op een spoeltje van 10 meter. Zijn doorzichtig, flexibel jasje omhult een zuurstofvrije koperen geleider. Een handig detail is de lichtblauwe lijn op één van de twee aders van de kabel zodat je de + en de – zijde van de kabel niet kunt verwisselen. Met zijn dikte van 2 x 2,5 mm2 krijgt deze luidsprekerkabel van Oehlbach drie sterren mee. We hebben hem niet in onze set kunnen inzetten, maar we willen graag geloven dat hij verdienstelijke prestaties levert.

Oehlbach Mobile Bluetooth 5.0 zender/ontvanger BTR Xtreme

De Oehlbach Mobile Bluetooth 5.0 zender/ontvanger uit de ‘Excellence’ Series is de laatste uit het kennismakingspakket. Weer een mondvol om een doosje van nauwelijks 4,5 x 4,5 x 1,0 cm te omschrijven. Deze Bluetooth zender/ontvanger voor mobiel gebruik is ontworpen om stereosystemen, versterkers, draaitafels, tv-toestellen of pc’s Bluetooth-connectiviteit mee te geven.

Het kleine apparaatje werkt zowel als zender als ontvanger en is bedoeld om bij voorbeeld muziek van een stereosysteem naar een Bluetooth hoofdtelefoon te streamen. Of omgekeerd om muziek van streamingsdiensten van een smartphone of tablet naar een stereosysteem of hoofdtelefoon te streamen.

Met een druk op de knop verandert de BTR XTreme 5.0 Bluetooth-audioadapter razendsnel van bedrijfsmodus, niet alleen thuis maar ook onderweg. In de praktijk bleek dat aardig te lukken.

Aangenaam verrast

De Oehlbach Ultra High Speed HDMI-kabel Black Magic MKII uit de ‘Performance’ Series die voor Oehlbach eigenlijk de instapserie is, heeft ons aangenaam verrast. De kabel presteert veel beter dan je zou verwachten, vooral als je voortgaat op zijn prijskaartje. Hij maakt ons nieuwsgierig naar de kwaliteiten van de kabels uit de ‘Excellence’ Series. Ook over de audio-cinchkabel zijn we erg positief. Zijn hippe verschijning, gecombineerd met fraaie prestaties en een zeer gunstige prijs, maken hem heel toegankelijk voor een groot publiek. De mobiele Bluetooth zender/ontvanger doet zijn werk prima, al moeten we toegeven dat de connectiviteit van de nieuwste generatie audiovisuele apparatuur minder nood heeft aan mobiele Bluetooth zender/ontvangers.

Conclusie    

We zijn eigenlijk blij dat Havoned ons op het spoor van Oehlbach gezet heeft. Het assortiment van het Duitse bedrijf is zo uitgebreid dat het haast onmogelijk lijkt om er je gading niet in te vinden. Over de kwaliteit van Oehlbach valt niet te discussiëren, die is gewoon uitstekend. Tel daar de  uitgebreide garantie bij en je weet dat je met Oehlbach voor jaren gerust bent. We zijn er trouwens rotsvast van overtuigd dat Oehlbach de vergelijking met veel exotische en populaire high-end merken moeiteloos kan doorstaan. Met als bijkomend voordeel dat je er veel minder diep voor in je zakken moet tasten. Een absolute aanrader!

Oehlbach, diversen
Oehlbach Ultra High Speed HDMI-kabel Black Magic MKII (lengte 2 m): € 34,99
Oehlbach NF Audio-cinchkabel Beat! (lengte 1 m): € 29,99
Oehlbach speaker wire SP-25/100: € 32,99
Oehlbach Mobile Bluetooth 5.0 zender/ontvanger BTR Xtreme: € 79,99
(prijzen afhankelijk van de lengte van de kabels)
oehlbach.com/nl | havoned.nl

MERK

EDITORS' CHOICE