REVIEWIkko Audio

Review: Ikko OH10 in-ears met CTU01 upgrade en FiiO Q3 hoofdtelefoonversterker

Jan Karssen | 30 april 2021 | Ikko Audio

SAMENVATTING

De Ikko OH10 hebben wij ervaren als een plezierige, maar wel smaakgevoelige in-ear hoofdtelefoon. De meegeleverde Ikko CTU01-kabel haalt daarbij het beste naar boven. En voor wie serieuze mobiele hifi-prestaties op de wensenlijst heeft staan, is een hoofdtelefoonversterker als de FiiO Q3 zonder meer een aanrader.

PLUSPUNTEN

  • Open en extreem gedetailleerd
  • Diep en strak laag
  • Rust
  • Draagcomfort van Ikko OH10
  • Stressvrije weergave Q3
  • Meegeleverde accessoires

MINPUNTEN

  • Smaakgevoelig
  • Vlak middengebied Ikko OH10

Als er 1 segment binnen de hifi het afgelopen decennium onderhevig is geweest aan groei en diversiteit, dan is het wel die van de (mobiele) hoofdtelefoons en alle daaraan gerelateerde accessoires. Vanuit fabrikanten gezien een logische stap, want er lagen immers kansen op een een enorme groeimarkt. Voor de eindgebruiker ook een fijne ontwikkeling, want een kritische luisteraar komt al vrij snel tot de conclusie dat er veel winst te halen valt ten opzichte van de standaard meegeleverde plastic 'oordopjes'. Maar hoe gezien het enorme aanbod scheid je het kaf van het koren? Network Media Systems uit Arnhem vroeg ons een aantal van deze producten te beoordelen. Om het specifiek te maken: de Ikko Audio Obsidian OH10 in-ear monitors, een Ikko Audio Arc CTU01 4.4 0.78mm 2-pin audio upgrade cable en de FiiO Q3 hi-res audio gecertificeerde USB DAC hoofdtelefoonversterker. Maar wees gerust, in de onderstaande tekst korten we deze uiteenzetting af tot Ikko OH10, Ikko CTU01 en FiiO Q3.

Unboxing experience

Wat fabrikanten vandaag de dag feilloos in de vingers hebben is om een groot deel van de meerwaarde terug te laten komen in de wijze waarop ze hun producten verpakken. De een noemt het marketing, de ander beleving. Feit is dat er voor ons 3 chique en veelbelovende doosjes op het bureau staan. Alledrie voorzien van een verhaal, uitleg omtrent bruikbaarheid en een brede selectie aan meegeleverde accessoires. Aan oordopplugjes, verbindingkabeltjes en opbergetuis dus geen gebrek.

Ikko OH10

De robuust aanvoelende en glad afgewerkte Ikko OH10 klankkastjes blijken te zijn gemaakt van koper. De keuze voor dit materiaal – in combinatie met een platina coating aan de binnenzijde – zou optredende resonanties gemakkelijker kunnen wegdempen. Qua drivers heeft Ikko, zoals bij meer van hun hoofdtelefoons, wederom gekozen voor de hoogaangeschreven premium 33518 balanced armature van Knowles.

De buitenzijde is voorzien van een zwartgrijze titanium coating, wat ervoor zorgt dat ze krasbestendig zijn en tevens minder gevoelig voor bacterievorming. Wel zo fris! De in-ears passend maken voor de ingang van het oor is geen enkel probleem met behulp van een ruime selectie aan meegeleverde oordopplugjes. Na wat passen en uitproberen bleken de kleinste toch wel het lekkerst te zitten.

Waar we minder gecharmeerd van zijn is het gebruiks(on)gemak van de standaard meegeleverde kabel. Het gevlochten draad is weliswaar uitermate soepel en compact op te bergen, maar krult zichzelf daardoor ook steevast in de knoop. Klankmatig bleek later er overigens weinig mis met deze kabel.

Ikko CTU01

Gelukkig is er de luxe van de extra meegeleverde gebalanceerde CTU01 kabel, met de belofte van nog meer resolutie en een transparantere weergave. Dit alles door het gebruik van verzilverde 'crystal copper' aders.

Vanuit praktisch oogpunt gezien is het met name de verwerking en afscherming van zowel aders als connectoren, die het tot een fijn aanvoelende kabel maken. Iets minder soepel in gebruik, maar daardoor geen mogelijkheid tot opkrullen of in de knoop raken. Zo zien we het graag.

FiiO Q3

De Q3 blijkt een doorontwikkeling te zijn van de FiiO Q1 Mark II DAC hoofdtelefoonversterker. Uiterlijk verschilt het zwarte aluminium kastje van 105 x 59 x 12,5 mm nauwelijks van zijn voorganger. Aan de voorzijde zijn er 3 hoofdtelefoon aansluitingen beschikbaar; namelijk 3,5 mm single-ended en 2,5 en 4,4 mm gebalanceerd. Op rechts de vertrouwde analoge draaiknop voor het volume.

Aan de achterzijde is er bass-boost, schakelbare gain, USB-C i.p.v. micro-USB en een mogelijkheid tot opladen vanuit de interne 1800mAh batterij. Laatstgenoemde is bij een volledige lading goed voor 10 uur luisterplezier.

Onderhuids is het ontwerp geheel herzien. Daar bevindt zich een nieuwe THX AAA versterker, een energie-efficiënte AK4462 DAC-chip van AKM en een XUF208 XMOS-processor. Aan de accesoires is ook gedacht in de vorm van een anti-slip matje, universele verbindingkabeltjes en rubberen bevestigingsbandjes.

Breed, hoog en diep

Wat tijdens het direct luisteren van de OH10 met standaard bekabeling opvalt is het enorme brede en rijke klankspectrum. Uiteraard een enorm verschil in presentatie en beleving ten opzichte van de standaard oordopjes, maar ook in verhouding tot onze eigen referentie; namelijk een enigszins gedateerde Sony MDR-1AM2. Het is haast onwennig om vanuit de OH10's zoveel hoog en laag tegelijk te kunnen waarnemen, zonder een veelal overheersend mid-laag zoals we dat bij andere hoofdtelefoons vaak ervaren. Met name de hedendaagse afgemixte muziek loopt op de OH10 niet dicht. Daardoor kun je veel gemakkelijker en langer luisteren.

Door de extreme detaillering lijken de vertrouwde, prettig in het gehoor liggende middenfrequenties wel wat achterwege te blijven, maar dat is vooral een kwestie van smaak. Bovendien is het draagcomfort dik in orde. Na ongeveer 10 minuten tot een kwartier merk je eigenlijk niet eens meer dat je ze in hebt.

In balans met de Q3

Nadat we het standaard 'krulsnoertje' vervangen voor de stuggere CTU01 kabel lijkt het verschil in eerste instantie niet bijster groot. Wel ervaar je dan direct het praktische gemak van hoe we graag zien dat een kabel zich laat dragen, namelijk vrij hangend, zonder gedraai of gekrul. Maar het wordt pas echt interessant met de tussenkomst van de FiiO Q3. Wanneer we dit kleine gebalanceerde doosje opnemen in de luisterketen valt alles op zijn plaats. Meer rust, meer controle, meer verfijning, meer muzikaliteit. De inschakelbare bass-boost en gain optie zijn – voor wie daar behoefte aan heeft – gelukkig subtiel, maar wat ons betreft overbodig.

Met de neutrale en transparante Q3 kom je als luisteraar extreem dichtbij de veelal verborgen gelaagdheid in muziek. De Q3 laat zich daarbij vooral kenmerken als een natuurlijk en stressvrij doorgeefluik. In combinatie met de gedetailleerde presentatie van de OH10's kan dat in het begin wennen zijn. Vooral wanneer de oren meer ingesteld zijn op het eerder benoemde en welbekende overdaad aan midrange en laag. Het veelvuldig wisselen tussen de OH10 in-ears en de MD1-1AM2 maakte in ieder geval duidelijk dat nagenoeg iedere hoofdtelefoon beter presteert met de tussenkomst van een versterker als de Q3.

Conclusie

Zoals reeds benoemd in de intro valt er inmiddels ontzettend veel te kiezen op het gebied van mobiele hifi. Misschien zelfs wel té veel. Merken als Ikko en FiiO bewijzen wat ons betreft dat er veel te verbeteren valt met betrekking tot een standaard luisterervaring via een willekeurige smartphone of tablet. Daar hangen prijskaartjes aan, maar daar krijg je in verhouding dan ook heel veel voor terug.

De Ikko OH10 in-ears zijn comfortabel om te dragen, maar qua weergave in onze beleving vooral een kwestie van smaak. Mocht deze bij je passen, ga dan zonder twijfel ook voor de CTU01-kabel upgrade. Naast een toename in verfijnde weergave krijg je er een hoop gebruiksgemak bij. En voor de serieuze luisteraar is – ongeachte je hoofdtelefoonkeuze – een DAC als de FiiO Q3 eigenlijk altijd een must. Kortom: drie serieuze upgrades bij elkaar, samen garant voor een volgende stap in mobiele hifi-beleving.

Ikko Audio en FiiO | Network Media Systems
Ikko Audio Obsidian H10 / In-Ear Monitors: € 219,-
Ikko Audio Arc CTU01 4.4 0.78mm 2-pin / Audio Upgrade Cable: € 79,-
(CTU01 2.5 verkrijgbaar vanaf € 69,-)
FiiO Q3 / Hi-Res Audio gecertificeerde USB DAC en hoofdtelefoonversterker: € 149,95
Beoordeling: 4 / 5 

MERK

EDITORS' CHOICE