NIEUWS

Iota-audio-design voegt draaitafels iota Jot- en iota QT toe aan portfolio

De Britse draaitafelbouwer iota-audio-design heeft zijn portfolio herzien en heeft de iota jot en iota QT draaitafels toegevoegd. De iota Jot-draaitafel is nu verkrijgbaar in twee verschillende vormen en beide zijn ontworpen voor gebruik met alle standaard Rega-toonarmen, inclusief de iota-toonarmontwerpen. De twee bijgewerkte en verbeterde iota Jot-draaitafelmodellen zijn de iota Jot-Quantum, met de nieuwe Quantum-schotel, en de herziene iota Jot SP.

Iota jot Quantum

De Britse draaitafel iota-audio-design bouwt apart vormgegeven draaitafels. Het ziet er allemaal heel technisch en weinig vloeiend uit, maar volgens de fabrikant is de techniek ondergeschikt aan de klank en functie. Het bedrijf heeft ook wat moeite met het gebruik van hoofdletters, maar dat ter zijde.

De iota jot Quantum deelt zijn modulaire chassisconfiguratie met de originele Jot SP maar met een meer conventionele Quantum-schotel en andere interne veranderingen die resulteren in een aanzienlijk lagere prijs. Andere kenmerken van dit nieuwe model zijn onder meer een diamantgepolijste granieten basisplaat en gelijmde aluminium voeten plus iota's MFP1 PSU en VRS vinylplaatstabilisator. De toonarm is niet bij de basisprijs inbegrepen. Ook zal de gebruiker een element moeten toevoegen.

De Quantum-draaiplateau is een ontwikkeling van iota's MLM-principe van schotelontwerp, waarbij gebruik wordt gemaakt van laminaten van verschillende materialen en specifieke polymeerdemping- en bindmiddelen om een aldus een inerte schotelstructuur te verkrijgen. De Quantum-draaitafel heeft een grotere massa. Een vaste en gebonden kurk-nitrilrubbersamenstelling rond zijn omtrek met geribbelde externe trillingsregelingsbanden zorgt voor de nodige demping van trillingen.

De Jot-Quantum heeft nu een verhoogde armplank en subplateau. Dit samenstel is gemaakt van polyoxymethyleen (POM, ook bekend als acetaal’, met koolstofvezel en polymeer dempingsmaterialen die in de constructie zijn gebruikt. De plaatklem is een koperen plaatvormige spilnok. De draaitafelband is gemaakt van een silicium-nitril verbinding.

Iota JOT SP

De iota Jot SP draaitafel blijft leverbaar, maar wordt nu geleverd op basis van “speciale bestelling”. De huidige prijs blijft gehandhaafd ondanks het omarmen van een aantal verbeteringen, waaronder een nieuwe interfacemat, de iota Black Mat en de subschotel die de spilschotel ondersteunt, die nu aanzienlijk is verbeterd in zowel massa als grootte.

De armbordmodule van de iota Jot SP is ook verbeterd en verhoogd met een POM-montageafstandhouder die verbeterde toonarmisolatie biedt. De draaitafel wordt geleverd met een diamantgepolijste granieten basisplaat en met vaste aluminium voeten op het bovenoppervlak en de iota VRS vinylplaatstabilisator en MFP1 PSU.

Iota QT-Minima

De iota QT/Minima is een nieuw instapmodel. Het is een vrijstaand draaitafelontwerp, d.w.z. zonder een basisplaat, en hij staat op drie poten gemaakt van acetaal en met in hoogte verstelbare antislip pads. De QT-Minima wordt geleverd met een vereenvoudigde low-profile iota MFP 0.5 netfiltertoevoer. De iota QT Minima-draaitafel is verkrijgbaar met een keuze uit twee verschillende platen, ofwel de iota Prima-plaat, of een 15 mm acrylplaat en beide versies bevatten ook een nieuwe SD-klem (100 gram) vervaardigd uit acetaal.

Iota QT-Quantum

De iota QT-Quantum is de vierde versie van dit model, en zoals de naam al doet vermoeden, bevat deze nu de nieuwe Quantum-draaitafel met een hogere massa zoals geleverd bij de nieuwe iota Jot-Quantum. Ook inbegrepen bij deze draaitafel is de iota VRS vinylplaatstabilisator en de iota MFP1 netvoedingsfilter.

Alle versies van de QT zijn verkrijgbaar met een aantal armbordopties, voor verschillende toonarmen met verschillende bevestigingen en geometrieën, d.w.z. Rega, Linn en SME.

Meer weten? Kijk dan op de website van iota-audio-design.


EDITORS' CHOICE