NIEUWS

REL Acoustics T/x subwoofers: geschikt voor muziek, of simulatie van een aardbeving

Het Britse REL Acoustics heeft jaren geleden de norm bepaald als het gaat om betaalbare actieve subwoofers en de Britse fabrikant heeft een nieuwe golf van concurrenten van over de hele wereld weerstaan. De REL T/x-subwoofers vertegenwoordigen naar eigen zeggen een nieuwe standaard voor algehele prestaties in de categorie met verbeterde versterkers, kasten en nieuwe drivers. REL heeft ook zijn draadloze mogelijkheden verbeterd door transmissie zonder compressie met het gepatenteerde draadloze Arrow-systeem. De nieuwe T/x-serie bestaat uit drie modellen.

REL Acoustics T/9x: vlaggenschip van de T/x-serie

Het Britse REL Acoustics bouwt uitsluitend subwoofers en de focus leidt naar eigen zeggen tot een hoge specialisatie. Het bedrijf heeft een viertal productlijnen. De nieuwe T/x-serie kent een drietal leden genaamd T/9x, T/7x en T/5x.

De T/9x is de grootste van de T/x-serie. De taak van elke range-topper voor REL is naar eigen zeggen om van alles meer te leveren, met name output en dynamiek. De T/9x is in dit opzicht niet anders, omdat hij de lage tonen levert in zowel muziek- als thuistheatertoepassingen. De T/9x kan indien nodig een aardbeving simuleren maar levert intussen een hoog niveau van intimiteit, duidelijkheid en snelheid.

De nieuwe T/9x heeft een nog grotere output dan voorheen , maar het voorpaginanieuws is volgens de Britse fabrikant de manier waarop het niets opoffert aan duidelijkheid en transparantie om dit te bereiken. Voor deze prijs opent het de weg voor eigenaren van hoogwaardige (kleine) vloerstaanders of montormodellen op een statief en kleinere paneelluidsprekers om te genieten van echt fullrange geluid.

Om een hogere output te bereiken met een betere controle, is een volledige revisie van de ophangingscomponenten vereist. Net als de ophanging van een sportwagen, zijn deze items verantwoordelijk voor de afstemming en het gevoel van onze ontwerpen. Door het kastvolume te vergroten, wordt de efficiëntie verbeterd, wat een hogere output oplevert zonder meer versterkervermogen. “Minder tegendruk in de kast betekent dat we kunnen afstemmen op een stijvere, beter gecontroleerde ophanging van de bestuurder. We hebben de beste aspecten van ons vorige ontwerp behouden, zoals de aluminium middenkap die verantwoordelijk was voor het verstevigen van de lichtgewicht 250 millimeter conus terwijl er bijna geen massa werd toegevoegd. De bijgewerkte combinatie zorgt voor een aanzienlijk betere aanval en dynamiek met meer transparantie,” aldus de Britse fabrikant.

REL heeft zijn kenmerkende klasse AB versterkers behouden die sinds 2006 in elke generatie van de Serie T worden gebruikt. Betrouwbaarheid is de sleutel tot gelukkig bezit en met zo'n 200.000 en meer van deze reeks die een lang en gelukkig leven leidt, kunnen T/x-bezitters zeker van betrouwbaarheid.

De krachtige 300 Watt mosfet-versterker die in de T/9x wordt gebruikt, blijft een icoon met enorme reserves aan stroom, enorme voedingen, maar kleine upgrades zijn overal te vinden. Nieuwe driver-mosfets die prestaties en transparantie vergroten en nieuwe methoden voor het beveiligen van de ringkerntransformatoren betekenen betere prestaties en superieure sterkte.

REL's High Level Input-verbinding en snelle filters zijn een belangrijk onderdeel van de ontwerpfilosofie van REL. Aansluiten via de luidsprekeruitgangen van uw versterker zonder er stroom uit te halen, lijkt misschien magisch, maar de echte magie ligt in de manier waarop het geluid een natuurlijk karakter krijgt. Unieke afstemming en speciale begrenzers zorgen ervoor dat het T / x-bereik frisser, sneller en dynamischer klinkt dan voorheen.

REL Acoustics T/7x: een maatje kleiner

Unieke tuning en speciale limiters zorgen ervoor dat de T / 7x frisser, sneller en dynamischer klinkt dan voorheen. REL beweert dat de T/7x een van de meest gebalanceerde REL-producten aller tijden is. Om een perfecte balans te bereiken, moet een subwoofer snelheid afwegen tegen gewicht, terwijl hij zorgt voor echte uitbreidingsdiepte en dat allemaal in een afgestemde behuizing. De T/7x slaagt erin om het allemaal gemakkelijk te laten lijken. Snel en delicaat voor een perfecte mix, het kan uitzonderlijk diepe, melodieuze bassen laten klinken die zijn grootte logenstraffen en luider speelt dan de meeste ooit nodig zullen hebben.

De acht inch lange slag actieve en tien inch passieve drivers zijn waar de REL T/7x subwoofer zijn ongelooflijke snelheid en strakke afwerking aan ontleent. Een grondige herziening van kritische onderdelen van de ophanging zijn verantwoordelijk voor de wendbaarheid en soepelheid van T/7x. “De T/7x klinkt luider en krachtiger wordt verwacht, maar weinigen zouden voorspellen dat hij ook sneller, reactiever en transparanter is dan onze vorige generatie, overigens een toonbeeld van deugd. Stijvere ophangingen die beter geschikt zijn voor geavanceerd gebruik, betekenen niet alleen dat elke driver kleine details kan traceren, maar ook verder kan uitslaan en meer vermogen kan verwerken,” aldus de wervende tekst van REL Acoustics.

REL behield zijn kenmerkende klasse AB versterkers die in elke generatie van de T/x-serie worden gebruikt sinds 2006. De krachtige 200 Watt mosfet versterker die in de T/7x wordt gebruikt, blijft een icoon van geluid en betrouwbaarheid met enorme stroomreserves. Er worden enorme voedingen gebruikt en overal zijn kleine upgrades te vinden, ne als bij de T/9x.

REL Acoustics T/5x: instapmodel van de T/x-serie

Perfect voor kleine en middelgrote kamers, de T/5x past volgens makers perfect in elk interieur. Lage tonen zijn gericht op de vloer en verspreiden zich gelijkmatig door de ruimte, waardoor het presteert als een groter model.

Iets groter in volume dan zijn voorganger, lijkt het eigenlijk kleiner te zijn vanwege subtiele ontwerpwijzigingen om zijn visuele aanwezigheid te minimaliseren. Ten slotte voegen vijf met de hand gepolijste laklagen in een keuze van hoogglans wit of pianozwart glans toe aan de zacht afgeronde kasten.

De T/5x heeft een enkele lange slag woofer met een diameter van 200 millimeter van het type dat ook is gemonteerd in de T/7x. De conus is gemaakt van een composiet van aluminium en licht papier en legt details vast die je zullen verbazen, terwijl hij voldoende energie levert om dieper te loodsen dan je zou verwachten voor zijn formaat. In de T/5x is de slag (of uitslag van de conus) vergroot en dat geeft het vermogen om luider te spelen. Intern kreeg de ophanging tal van upgrades die vergelijkbaar zijn met het transformeren van het rijgedrag van een auto van een familiesedan naar een echte sportwagen. Meer kracht en meer finesse, aldus REL Acoustics.

REL Acoustics T/x-serie: prijs en leveringsinformatie

 We weten nog niet wanneer de nieuwe T/x subwoofers geleverd kunnen worden. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

EDITORS' CHOICE