NIEUWSJBL

JBL 4309: compacte tweeweg studiomonitor

Het Amerikaanse luidsprekermerk JBL heeft het monitormodel 4309 Studio Monitor aangekondigd. De nieuwe 4309 is relatief compact en lijkt veel op het model 4349, maar de 4309 is een maatje kleiner en dus ook makkelijker te plaatsen. Naar verwachting zal de 4309 in juni op de markt komen.

JBL 4309: tweeweg studiomonitor

De nieuw aangekondigde 4309 van JBL lijkt heel veel op de eerdere 4349, maar de 4309 is wat kleiner. JBL lijkt te mikken op klanten die de 4349 net iets te groot vinden. De nieuwe 4309 is voorzien van een 2410H-2 compressiedriver met een diameter van een inch gekoppeld aan de nieuwste High-Definition Imaging (HDI) hoorn die wordt vergezeld door een 6,5-inch, gegoten frame pure-pulp conuswoofer. Een toonregelaar voor de hoogste frequenties bevindt zich op het voorpaneel onder de hoorn en daarmee kan de gebruiker het geluid aanpassen aan smaak en kamer. De besturing werkt met het crossover-netwerkontwerp van de JBL 4309 met luchtkernspoelen, gegoten draadgewonden weerstanden en gemetalliseerde filmcondensatoren met een lage ESR, die volgens de maker allemaal de prestaties van de luidspreker optimaliseren.

Jim Garrett, Senior Director, Product Strategy and Planning bij Harman Luxury Audio (dat is JBL’s moedermaatschappij), verklaart als volgt: “de combinatie van de krachtige woofer, compressiedriver en hoorn van de JBL 4309 wordt harmonieus gecombineerd om muziek met autoriteit en nauwkeurigheid weer te geven, een prestatie die onmogelijk is met een traditioneel luidsprekerontwerp.”

Het resultaat is een geclaimd frequentiebereik van 42 Hz tot 30 kHz (op niveau -6 dB). De opgegeven impedantie is vier Ohm. De 419 mm x 260 mm x 227 mm (H x B x D) behuizing is verstevigd met 3/4-inch dikke panelen. De 4309 is een basreflexontwerp met dubbele naar voren gerichte uitlopende poorten. Aan de achterkant zijn twee sets vergulde aansluitklemmen gemonteerd zodat bi-wiring en bi-amping tot de mogelijkheden behoort. Grofweg de onderste helft van de voorkant heeft de kenmerkende kleur blauw van JBL.

JBL 4309: prijs en leveringsinformatie

De JBL 4309 is naar verwachting vanaf juni verkrijgbaar in een keuze uit walnoot (met een blauw stoffen rooster) of zwart walnoot (met een zwart rooster) satijnhouten fineren. Voor een bedrag van 2.190 euro per paar wisselen ze van eigenaar.


EDITORS' CHOICE