NIEUWSLogitech

Doek is gevallen voor Logitech Harmony afstandsbedieningen

Elektronicabedrijf Logitech heeft bekend gemaakt te zijn gestopt met het ontwikkelen en produceren van de Harmony afstandsbedieningen. Logitech heeft verder verklaard dat het zijn afstandsbedieningen zal blijven ondersteunen “zolang klanten ze nog gebruiken.” Logitech respecteert ook alle garanties voor producten die nog op de markt te koop zijn.

Logitech Harmony: één (programmeerbare) afstandsbediening voor alles

De afstandsbedieningen in de Harmony-productlijn van Logitech zijn in staat om afstandsbedieningen van andere apparaten te vervangen, zodat met één afstandsbediening op de salontafel alle AV-apparaten, tweekanaals apparaten en de televisie bediend kunnen worden. Hoewel Harmony-afstandsbedieningen verkrijgbaar zijn en blijven via verschillende retailers, zal Logitech in de toekomst geen Harmony-afstandsbedieningen meer produceren. De verkrijgbaarheid houdt gaat dus niet verder dan de voorraad die nog bij distributeurs en winkels in het magazijn ligt. 

“We verwachten geen gevolgen voor onze klanten door deze aankondiging. We zijn van plan onze Harmony-community en nieuwe Harmony-klanten te ondersteunen, inclusief toegang tot onze software en apps om afstandsbedieningen in te stellen en te beheren. We zijn ook van plan door te gaan met het updaten van het platform en het toevoegen van apparaten aan onze Harmony-database. Klantenservice en garantieondersteuning zullen worden aangeboden,” aldus de verklaring van Logitech.

Dit is een klap voor consumenten die op zoek zijn naar een basisautomatiseringssysteem zonder te investeren in veel duurdere systemen zoals RTI en Control4. Het is immers nog maar te bezien hoe lang de ondersteuning zal worden voortgezet.

De aankondiging is overigens geen complete verrassing. Logitech heeft immers in het verleden meermaals laten doorschemeren dat het bedrijf mogelijk zou stoppen met zijn Harmony-producten. In 2019 verklaarde Logitech topman Bracken Darrell nog dat de Harmony-producten steeds minder relevant werden sinds streamingdiensten in populariteit groeiden, en dat steeds minder mensen in de toekomst behoefte zullen hebben aan een universele afstandsbediening. In 2013 meldde Logitech al dat het overwoog om zijn Harmony-divisie te verkopen, hoewel dat er nooit van is gekomen.

De markt heeft nu voornamelijk op software / app gebaseerde oplossingen op afstand. Een app op een tablet of smartphone is echter nooit zo snel als een simpele IR-afstandsbediening. Niet voor niets wordt iedere televisie nog steeds geleverd met een IR-afstandsbediening. En het volume van een versterker is sneller bijgeregeld met een IR-afstandsbediening dan met een app. We zijn benieuwd of het wegvallen van de Harmony-productlijn wellicht nieuwe initiatieven uitlokt om fraaie programmeerbare IR-afstandsbedieningen te maken.


EDITORS' CHOICE