NIEUWS

THX Onyx: USB DAC voor onderweg met MQA-ondersteuning

Technologiebedrijf THX heeft de Onyx gelanceerd, een kleine draagbare DA-converter die bedoeld is voor mobiel gebruik. THX is vooral bekend van het THX-certificaat dat met name een rol speelt bij de bouw van AV-processors en AV-receivers. De Onyx is het eerste eigen product van THX. De Onyx zou het geluid van een smartphone of tablet significant moeten verbeteren.

THX Onyx: kleine hoogwaardige DA-converter

Draagbare audio is de afgelopen jaren door twee productgroepen verbeterd en verbreed. De eerste productgroep is die van hoofdtelefoons, de tweede productgroep is die van draagbare DA-converters voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting. De consument kan tegenwoordig kiezen uit tientallen modellen DA-converters die soms niet veel groter zijn dan een USB-stick.

De nieuwe THX Onyx past in dit rijtje. Hij is compact en heeft geen externe voeding nodig. Hij kan op elk apparaat dat beschikt over een USB-A of USB-C poort worden aangesloten, waarbij iOS-apparaten de dunne Apple Lightning-naar-USB-camera-adapter nodig hebben om compatibel te zijn. De Onyx is ontworpen om allerlei soorten hoofdtelefoons aan te sturen met een impedantie tussen 22 Ohm en 600 Ohm. De daarvoor aanwezige 3,5 millimeter jackplugaansluiting kan natuurlijk ook worden gebruikt om een paar actieve desktopluidsprekers aan te sluiten, of een ander audioapparaat zoals een versterker.

De Onyx van THX is de eerste DA-converter in zijn soort die gebruikmaakt van de AAA-78-versterkertechnologie van THX, de configuratie met het hoogste vermogen binnen het Achromatic Audio Amplifier-ontwerp van het bedrijf en die hetzelfde uitgangsvermogen belooft als een THX AAA DAC-versterker voor op de desktop - alleen in een veel kleinere verpakking. THX stelt dat deze technologie “harmonische vervorming, intermodulatie en crossover-vervorming tot 40 dB kan verminderen”, hetgeen een prestatie belooft met “oneindig lage niveaus” van ruis en vervorming. THX beweert ook dat dit de Onyx tot vijf keer krachtiger maakt dan andere vergelijkbare USB DA-converters.

De AAA-technologie wordt ondersteund door een ESS ES9281PRO DAC chip, evenals een Master Quality Authenticated renderer (MQA) voor het afspelen van MQA-gecodeerde bestanden en Tidal Masters in hun eigen native kwaliteit.

De Onyx heeft een volledig metalen behuizing, met LED-lampjes om de kwaliteit van het bestand dat erdoorheen wordt afgespeeld aan te duiden. Blauw staat voor 44,1 kHz of 48 kHz PCM-bestanden. Geel indiceert hogere samplefrequenties, terwijl rood en roze respectievelijk DSD- en MQA-signalen aangeven. THX heeft magnetisch kabelbeheer in het ontwerp verwerkt, zodat de snoeren van aangesloten hoofdtelefoons ook netjes en opgeruimd blijven.

THX Onyx: prijs en leveringsinformatie

De THX Onyx is nu beschikbaar voor een adviesprijs van 210 euro.


EDITORS' CHOICE