REVIEWRotel

Review: Rotel Michi X3, Bowers & Wilkins 705 Signature en DB3D subwoofer

SAMENVATTING

De naam Bowers & Wilkins schept op voorhand verwachtingen. Verwachtingen die ook deze keer weer in ruime mate werden ingelost. De 705 Signature luidsprekers, de FS700 S2 stands en de DB3D subwoofer staan zowel los van elkaar als gecombineerd garant voor kwaliteit, in zowel weergave als bouw, samenstelling en afwerking. Rotel heeft ons met de Michi-lijn op meerdere vlakken verrast. De aan X3 bleek alles en nog een beetje meer onder de kap te hebben wat je van een moderne geïntegreerde versterker mag verlangen. Gebouwd als een tank, met meer dan voldoende vermogen, lekkere connectivity en logisch bedienbaar.

PLUSPUNTEN

  • Beleving en beroering
  • Transparant en gedetailleerd
  • Snelheid
  • Bouw, samenstelling en afwerking
  • Investering voor jaren

MINPUNTEN

  • Stevige prijskaartjes
  • Soms een tikkie analytisch

In navolging van onze recente review van de Bowers & Wilkins 603 S2 – die ver boven verwachting presteerde – werden we door de importeur getrakteerd op een nieuwe set uit het hogere segment van het merk, aangestuurd door een bijzondere Rotel versterker. Getrakteerd? Ja, zo voelde het wel bij het uitpakken, opstellen en zien van de volgende apparatuur: Rotel Michi X3, Bowers & Wilkins 705 Signature en DB3D subwoofer. Stuk voor stuk in letterlijke zin zwaargewichten. Dat maakte verwachtingen vooraf dus al hooggespannen. Maar laten we eerst maar eens beginnen met een kort voorstelrondje van de individuele componenten.

Rotel Michi X3

In alle Michi-versterkers heeft Rotel naar eigen zeggen meer dan 55 audio-ervaring tot uiting laten komen en daar nog weer een schepje bovenop gedaan. Dat heeft geresulteerd in een lijn van robuust industrieel ogende behuizingen, met onderhuids op papier bijzondere specificaties.

Het ouderwetse netto zwaargewicht van rond de 30 kilogram en slechts twee draaiknoppen aan de voorzijde maakte ons alleen maar nieuwsgieriger. 

Onder de kap en achter het centrale display aan de voorzijde gaat moderne techniek schuil. Zo is de X3 naast standaard analoge en digitale ingangen voorzien van een AKM 32-bit/768kHz D/A converter, Bluetooth aptX / AAC en gebalanceerde XLR ingangen. En voordat we het vergeten; aan de liefhebbers van vinyl is ook gedacht. Kortom, met de genoemde specificaties en 350 Watt bij 4 Ohm aan A/B geschakeld uitgangsvermogen, een zeer krachtige en complete versterker.

Bowers & Wilkins 705 Signature

Net onder de absolute top van de Bowers & Wilkins 800 Diamond luidsprekers bevindt zich logischerwijs de 700 S2-serie, met daarin keuze uit een zestal modellen. Zo is er drie maal een echte vloerstaander (702 / 703 / 704) verkrijgbaar en drie maal het formaat van een boekenplankluidspreker (705 / 706 / 707). Al vindt B&W begrijperlijkerwijs de aanduiding boekenplankluidspreker te kort door de bocht. Dus om de laatste 3 ook in de hier geteste Signature-uitvoering evengoed voor vloerstaander door te laten gaan worden ze geplaatst op de optionele FS700 S2 stands. Deze zijn zo'n 60 cm hoog en zorgen ervoor dat de luidsprekers zich mooi stabiel op de juiste luisterhoogte bevinden. En daardoor zijn ze wat ons betreft geen optie, maar een logische ‘must-have’.

(Lees ook onze individuele review van de 705 Signature)

Bowers & Wilkins DB3D

Om een extra dimensie in de laagweergave te geven aan onze opstelling werd er een subwoofer meegeleverd; de DB3D. Een compacte kast van slechts 32 cm breed, 30 cm diep en 36 cm hoog, met daarin aan weerszijden 2 maal een 20 cm grote Aerofoil basdriver. Een ingebouwde 1000 Watt D-klasse versterker zorgt voor de aansturing. Zoals inmiddels elke sub uit de DB-serie is deze heel eenvoudig simpel te configureren via Bluetooth met behulp van een app op je smartphone. Daardoor nu een eenvoudig klusje, wat in het verleden met behulp van een aparte meetmicrofoon nogal tijdrovend kon zijn.

De werkwijze is als volgt: je sluit de subwoofer aan, installeert de app op je smartphone en vanaf dat moment volg je stapsgewijs de instructies op. De smartphone fungeert daarbij telkens als meetmicrofoon en binnen een kwartier zijn alle settings vastgelegd. Daarbij is er de mogelijkheid om aan te geven met welke B&W luidsprekers je de subwoofer combineert en zijn er vervolgens nog tal van instellingen om – in ons geval – de 2.1 setup verder naar smaak te kunnen finetunen.

Aansluiten, instellen en finetunen

Zoals reeds aangegeven in de introductie leggen alle componenten nogal wat gewicht in de schaal. Dat zien we ook terug in de bediening van de Michi X3. Net als het apparaat zelf maken ook de draaiknoppen en de meegeleverde aluminium afstandbediening een uiterst solide indruk. 'Build to last' zullen we maar zeggen. Functioneel scroll je met de linker draaiknop langs alle ingangen en bedien je met de rechter het volume. Het centrale display toont de actieve ingang, de signaaloverdacht en het volume. De X3 is verder volledig naar wens in te stellen. Daarvoor duik je met behulp van de afstandbediening het onderliggende menu in, zodat je bijvoorbeeld per ingang het gewenste inschakelvolume kunt vastleggen. En voordat we het vergeten te melden; de lichtsterkte van het display is stapjes regelbaar en zelfs volledig dimbaar. Kortom, erg fraai.

De aluminium FS700 S2 stands zijn eenvoudig in elkaar te zetten en uiteraard voorzien van ‘kabelmanagement’ met meer dan voldoende ruimte om een enkele (single wire) of meerdere (bi-wire) luidsprekerkabels soepel in te laten verdwijnen. De Signature speakers laten zich vervolgens aan de stands verankeren met schroeven die in de inslagmoeren van de luidsprekerbodem verdwijnen. Het resultaat mag er zijn; compacte, stabiele gepositioneerde en makkelijk (ver)plaatsbare luidsprekers die volledig tot zijn recht kunnen komen op de juiste luisterhoogte.

Voor de bescheiden ogende DB3D is in onze beleving altijd wel een plekje. Het correct afstemmen van deze sub vindt immers plaats met behulp van de al eerder genoemde app. De enige tip die we mee kunnen geven is dat je de kast niet ergens strak opgesloten in een hoek van de luisterruimte moet willen neerzetten. Daarmee maak je het de software voor het inregelen van de laagweergave te lastig. Bovendien zul je daarna handmatig te veel aanpassingen moeten verrichten om de sub op niveau te laten presteren.

Zonde, dus zorg daarom voor voor voldoende ‘ademruimte’. Vervolgens doorloop je stapsgewijs met je smartphone de instructies en voila; het feest kan beginnen.

Luisteren, luisteren, luisteren… en beleven!

Aangezien alle apparatuur gloednieuw uit de doos komt zetten, gunnen we deze – zoals gewoonlijk – eerst enige tijd om los te komen. Na die periode blijken de 705’s zeer gedetailleerd en snel in hun respons. Of zoals B&W deze serie aanprijst; ze vertegenwoordigen precisiegeluid voor verfijnd luisteren. Het gemak waarmee de Michi X3 ze aan kan sturen draagt daar natuurlijk aan bij.

Om de karakteristiek van de complete set goed te kunnen beoordelen zijn we tijdens onze muzikale verkenningen geregeld geswitcht van de recent uitgebrachte muziek naar een jaren 80-repertoire of eerder. Dit om de indruk van het hedendaagse veelal overgeproduceerde en aanwezige laag weg te nemen uit de presentatie. Vervolgens bouwt zich al snel een favorietenlijstje op met uitblinkers. Van een geremasterde versie in het vrij brave duet Say Say Say tussen Paul McCartney en Michael Jackson tot en met het rauwe ongepolijste Wake Up van de Tazers. Een waar live-gevoel inclusief het bijbehorende kippenvel krijgen we onder andere bij het afspelen van Parce Mihi Domine (Jan Garbarek – Cristobal de Morales – The Hiliard Ensemble). Dat zijn namelijk de momenten waarop de apparatuur volledig in de ruimte wist te verdwijnen.

Uiteraard kunnen we het niet laten om ook nog even de diverse creaties van Yello in te starten. Al is het maar om te kijken hoeveel dynamiek we daadwerkelijk uit deze set los kunnen peuteren. Het grote voordeel hierbij is dat de oorspronkelijke B&W filosofie volledig terug te vinden is in deze set. De units – de Carbon dome tweeter en Continuum midwoofer – in de 705 Signature beschikken namelijk over ‘een eigen kamertje’ om zo maximaal en stressvrij te kunnen presteren, terwijl de DB3D met zijn Aerofoil drivers het sublaag mag verzorgen. Je krijgt daardoor nooit het gevoel dat de luidsprekers het niet kunnen bolwerken. Hooguit dat de luisterruimte waarin ze staan te klein wordt naarmate het volume omhoog gaat.

Het resultaat mag er zijn; veel snelheid, een zeer gedetailleerde weergave met een stevig onderliggend fundament. De enige opmerking die ons te binnen schiet is de soms wat analytische indrukken waarmee we achterbleven na het beluisteren van complexe composities waarin een bepaald instrument te veel of nadrukkelijk bleef hangen. Anders geformuleerd; de 705 Signature geeft uiterst realistisch weer wat er gemastered is.

2.0 versus 2.1 ervaring

De extra laagdruk die verkregen wordt via de DB3D maakt een podiumbeleving compleet en zorgt er onder andere voor dat afzonderlijke instrumenten net iets minder hoekig de ruimte inkomen. Begrijp het niet verkeerd; de 705’s zijn heel goed in staat om zonder de aanvulling van een sub als de DB3D kamervullend te presteren. Alleen verkrijg je met de inzet van een passende subwoofer net dat al eerder genoemde extra fundament wat de presentatie ronduit indrukwekkend maakt. En dat zonder daarvoor twee grotere en veelal duurdere luidsprekerkasten nodig te hebben.

Daarbij; de wijze waarop je eenvoudig met behulp van de B&W-app de hoofdluidsprekers aan een subwoofer kunt koppelen en verder naar wens kunt fine-tunen is wat ons betreft een zegen.

Conclusie

Het landschap van audio-apparatuur in deze prijsklasse heeft genoeg te bieden. Er is immers veel moois te koop en het aanhouden van een budget speelt nou eenmaal ook een rol in het achterhoofd van een hifi-enthousiast. Op het gebied van luidsprekers heeft Bowers & Wilkins de naam, de looks, de specs en de bijhorende prestaties. En dat was tijdens deze beleving niet anders. De 705 Signature blijkt een (h)eerlijke open en telkens weer verrassende luidspreker te zijn, die ook zonder de aanvulling van een subwoofer in een 2.0 opstelling boven verwachting presteert. Het soms iets te analytische karakter nemen we op de koop toe. De opwaarding naar een 2.1-weergave door de toevoeging van een DB3D wist de lat in onze luisterruimte toch nog weer een paar treden hoger te leggen. En dat moet ook wel, wil je de prijs voor dat aanvullende laag kunnen verantwoorden.

Voor de Michi X3 zijn in ons slotoordeel maar weinig woorden nodig. Wanneer je 'in de markt bent' voor een versterker in deze prijsklasse, dan is dit een pareltje, of beter gezegd een échte parel. Zoals wij deze geïntegreerde versterker hebben ervaren beschik je in een ruimte tot aan 40 m² altijd over voldoende kracht, precisie, rust, reserve en flexibiliteit. Kortom; hebben!

Nemen we de complete set met het bijbehorende prijskaartje in overweging, dan gaat het om een aanzienlijke investering waarmee je gelukkig jaren vooruit zou kunnen. En dat is dan weer een gerustellende gedachte.

Rotel Michi met Bowers & Wilkins
Rotel Michi X3 stereo versterker: € 4.999,-
Bowers & Wilkins 705 Signature luidsprekers: € 3.000,-
Bowers & Wilkins FS-700 S2 luidsprekerstands: € 498,-
Bowers & Wilkins DB3D subwoofer: € 2450,-
www.bowerswilkins.com | www.rotel.com/michi
Setbeoordeling: 4.5 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE