Review: Bowers & Wilkins 603 S2 Anniversary Edition

Vraag aan een willekeurige hifi-liefhebber welk luidsprekermerk tot de verbeelding spreekt en de kans is groot dat de naam Bowers & Wilkins zal vallen. Tot 2015 vielen de weergevers van deze fabrikant onder andere op door de toepassing van een gele kevlar geweven middentoner. Laatstgenoemde heeft sindsdien plaatsgemaakt voor de minder prominent in het oog springende grijsgekleurde Continuum weergever. Maar daarmee houden het nieuws en de verbeteringen natuurlijk niet op. B&W ontwikkelt bij iedere release vrolijk door en ‘leent’ hiervoor telkens techniek uit de topmodellen. En dat hoorden we terug in 603 S2 Anniversary Edition.

Bescheiden voorkomen

Maar eerst meer over het uiterlijk, want het oog wil natuurlijk ook wat. Bij het ingetogen ogende topmodel van de 600-serie - we kregen matzwarte testexemplaren toegezonden - zijn aan de voorzijde de volgende reeks aan zichtbare componenten te vinden: een 25 mm ontkoppelde dubbele aluminium dome-tweeter, de eerder genoemde 150 mm Continuum middentoner en 2 stuks paper/ kevlar mix 165 mm woofers. Aan de achterzijde kan de 603 'ademen' via de welbekende ‘golfballetjes’ flowport. In de kast zelf is het specifiek voor deze serie opgewaardeerde wisselfilter voor dit 3-weg-systeem te vinden. Weloverwogen keuzes van B&W met naar eigen zeggen als doel van de 603 S2 Anniversary Edition de meest geavanceerde en tegelijkertijd betaalbare vloerstaande luidspreker te maken.

Nader bekeken

De iets meer dan een meter hoge 603 SE AE is voorzien van een stabiele voet, welke uitgerust kan worden met de meegeleverde indraaibare spikes of dempers. Tweeter, middentoner en woofers zijn allen afgemonteerd met een ring, waardoor er geen schroeven zichtbaar zijn. Dat oogt niet alleen fraai, maar komt vooral de afstraling ten goede. Uiteraard zijn er ook voorzet grills (of fronts zoals je wilt) meegeleverd, die op hun plaats worden gehouden middels in de kast ontzichtbaar verwerkte magneetjes. Een heel klein puntje van kritiek; ze hadden iets krachtiger mogen zijn. De speakergrills weliswaar blijven onder normale omstandigheden keurig op hun plaats zitten, maar er is weinig voor nodig om ze eraf te tikken.

Voor wie de zwarte uitgevoerde luidsprekers te saai zijn bestaat de mogelijkheid om uit te wijken naar witte exemplaren, of te kiezen voor eiken houtlook. Eventueel is er ook nog op bestelling de variant kersen houtlook verkrijgbaar. Hoe dan ook; het eindresultaat qua voorkomen en afwerking mag er zijn. Hier staan luidsprekers die gezien mogen worden, zonder daarbij al te nadrukkelijk in het oog te springen.

Seven more days

Na de traditionele inspeelperiode, wat geschuif, passen en meten komen we tot de ontdekking dat de 603’s het lekkerst klinken wanneer ze licht ingedraaid minimaal 2 meter uit elkaar staan. Doordat er voldoende ruimte tot de achterwand is, hebben we geen moment de behoefte om de meegeleverde schuimrubberen baspoortpluggen te gebruiken. Een 40 tot 50 cm is al voldoende. Het geproduceerde laag is heerlijk strak en het midden uiterst transparant. Het hoog lijkt soms wat fris, maar dat bleek enerzijds opname- of bronafhankelijk en anderzijds versterker gerelateerd, waarover later meer.

De 603’s blijken muzikale alleseters. Wat we ze ook voorschotelen – pop, klassiek, jazz, blues – elk genre wordt even eerlijk en precies gepresenteerd. Zo is bij Tin Pan Alley van Stevie Ray Vaughn het brommen en ruisen van de gitaar- en basversterking mooi op de achtergrond hoorbaar, terwijl de daadwerkelijke muziek uiterst realistisch de woonkamer in komt rollen. Dus de volumeknop gaat automatisch een slagje verder met de klok mee. Een dergelijke waarneming komt ook tot ons bij het luisteren van Pink Floyd’s - The Wall. Dit smaakt naar meer.

Omdat we voornamelijk de Arcam CD-speler als bron hebben gebruikt, worden in no-time albums als Live in de Royal Albert Hall van Joe Bonamassa (heerlijk dat dubbele drumstel), The Best Of van George Michael, Tango In The Night van Fleetwood Mac en Reverence van Faithless verslonden. Maar het hoogtepunt qua beleving is toch wel het nummer van Seven More Days van Terence Trent D’arby. Even dat kippenvel moment en bovendien; heerlijk om weer eens ‘ouderwets’ cd’s te mogen draaien.

Mag het ietsjes meer zijn?

Met een opgegeven rendement van 88,5 dB adviseert B&W een stabiele versterker vanaf 30 Watt bij 8 Ohm. De ervaring leert dat een dergelijke opgave in de praktijk zich nogal lastig laat vertalen naar het pasklare antwoord of je versterker wel of niet voldoet. Immers; het is slechts een koud getal. Daarbij ben je als HiFi-liefhebber altijd op zoek naar de maximale prestaties van je luidsprekers. Want gedurende de tijd dat we de 603’s tot onze beschikking hadden viel op dat ze zich heel gemakkelijk naar een hoger niveau lieten te tillen op basis van een zwaardere versterker. Zo kwamen er naast een Rotel RA-1572 ook een Rotel Michi X3 en een NAD M3 aan te pas. In ons geval verdween daardoor het soms wat fris aandoende hoog. Kijk en luister dus vooral of er sprake is van een match tussen (bestaande) apparatuur en deze luidsprekers.

Conclusie

Mocht je op dit moment zoek zijn naar een set nieuwe luidsprekers, of misschien een upgrade overwegen, voeg dan de 603 S2 zeker toe aan het verlanglijstje. Bowers & Wilkins heeft namelijk voor een aantrekkelijke prijs (€ 1.799,- per paar) in een fraai ingetogen verpakking een veelzijdige en transparant klinkende vloerstaander geproduceerd. Een goed doordachte luidspreker boordevol techniek uit de duurdere lijnen van het toonaangevende en inmiddels legendarische merk. Daardoor kun je als luisteraar heel goed het onderscheid maken wat deze weergever aangeboden krijgt via de bron met bijbehorende versterking. En dat mag beschouwd worden als een groot compliment.

Kortom; een luidspreker die klopt en met recht het predikaat ‘Anniversary Edition’ mag dragen. Een kleine kanttekening en tegelijkertijd welgemeend advies is hierbij op zijn plaats; zorg voor een krachtige versterker die deze prachtige weergevers mag gaan aansturen.

B&W 603 S2 Anniversary Edition
€ 1.799,- per paar | www.bowerswilkins.com/nl-nl
Beoordeling 4.5 / 5

--------------------------------------------------------------------------------

Specificaties

Verkrijgbare kleurencombinaties
- zwart met zwart front
- wit met grijs front
- eiken houtlook met grijs front
- kersen houtlook met grijs front (op bestelling)

Type luidspreker
- vloerstaander
- 3-weg open systeem / bassreflex

Samenstelling
- 1x 25 mm ontkoppelde dubbele dome-tweeter van aluminium
- 1x 150 mm Continuum conus FST-middentoner
- 2x 165 mm paper/kevlar woofers
- flowport

Frequentiebereik
28 Hz - 33 kHz (-6 dB)

Frequentieverloop
48 Hz - 28 kHz (±3 dB)

Gevoeligheid
88,5 dB spl (2,83 V, 1m)

Aanbevolen versterkervermogen
30 W - 200 W bij 8 Ohm op signaal zonder clipping

Afmetingen
- hoogte 985 mm behuizing / 1055 mm incl. voet
- breedte 190 mm behuizing / 320 mm incl. voet
- diepte 340 mm behuizing / 370 mm incl. voet

Netto gewicht
24,1 kg per stuk

--------------------------------------------------------------------------------

Gebruikte testapparatuur

Bronnen
- Arcam FMJ CD33
- Linn Majik DS
- Bluetooth ACC/aptX
- PC-USB

Versterking
- NAD M3
- Rotel RA-1572
- Rotel Michi X3

MERK

EDITORS' CHOICE