NIEUWS

Lexus IS Wax Edition: unieke auto met draaitafel in het dashboardkastje

De marketingafdeling van autobouwer Lexus in de VS houdt wel van een stunt om de aandacht te trekken. Er vliegt al een Lexus door de ruimte en nu is er een Lexus waarin je trillingvrij je vinylplaten kunt afspelen tijdens het rijden. Lexus ging daartoe onlangs een samenwerking aan met twee artiesten en muziekwebsite Pitchfork. Het resultaat is de Lexus IS Wax Edition met als bijzonderheid een platenspeler in het dashboardkastje. Zou de marketingafdeling weten van de Nederlandse verkeersdrempels?

Lexus IS Wax Edition: zeer exclusief

Nee, het is niet nodig om naar de autowinkel te rennen. De Wax Edition van Lexus is zeer exclusief: er wordt er maar één van gemaakt. Het automerk probeert hiermee de aandacht te vestigen op de vorig jaar grondig vernieuwde Lexus IS. Voor de promotie van de nieuwe auto werden DJ en producer MC Madlib, artiest en producer Kaytranada  en muziekmagazine Pitchfork ingeschakeld.

De twee artiesten hebben samen een nummer uitgebracht dat in de reclame voor de Lexus IS Wax Edition debuteert. In het dashboardkastje is een platenspeler verwerkt die onderweg muziek kan afspelen en volgens Lexus zonder dat de naald daarbij overslaat. Het merk wil hiermee aantonen hiermee hoe de auto tijdens het rijden nauwelijks trillingen vertoont en ultiem veercomfort biedt.

We vinden dit een prachtig idee, maar we hebben zo onze bedenkingen bij de claim dat de plaat niet zou overslaan. Op perfect glad asfalt zal dat mogelijk wel lukken, maar lukt dat ook op een wat minder glad wegoppervlak? Even snel een plaat wisselen lijkt ons ook wel een uitdaging als de bestuurder ook nog op de weg moet letten. Maar toch is het een leuk idee.

Ook aan de rest van de audioset in de Lexus is gedacht. De platenspeler stuurt zijn geluid via een 17 speakers tellend audiosysteem van Mark Levinson het interieur in. De speciale platenspeler is met een 3D-printer vervaardigd uit koolstofvezel en heeft diverse aluminium onderdelen.

Een platenspeler in een auto is overigens niet nieuw. In de vorige eeuw werd hij al regelmatig toegepast in auto's. Ideaal werkte het niet want de plaat sloeg vaak over. De muziekcassette was schokbestendig en duwde de platenspeler uit de auto. Uiteindelijk wisten de cd-speler, harde schijf met muziekbestanden en streaming audio, zoals van Spotify, de auto te veroveren. En dat is misschien minder leuk, maar het is schokbestendig en makkelijk te bedienen.


EDITORS' CHOICE